Cum va ajuta activitatea fizica regulata sa traiti mai mult

Actualizat: 24 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Activitatea fizica regulata influenteaza intr-o foarte mare masura longevitatea si calitatea vietii totodata.

Sedentarismul este un factor de risc major pentru o gama larga de boli cronice, de la afectiunile cardio-vasculare, pana la diabet si osteoporoza.

Miscarea aduce beneficii unice tuturor functiilor si sistemelor organismului, fiind o conditie obligatorie pentru mentinerea sanatatii pe termen lung.

Constatari stiintifice despre beneficiile miscarii

Una dintre caile principale prin care va puteti creste atat longevitatea, cat si calitatea vietii, este sa faceti schimbari simple in privinta alimentatiei, dar si a gradului de activitate fizica. Cercetatorii au demonstrat prin numeroase studii beneficiile multiple ale miscarii regulate.

Un studiu de specialitate a descoperit ca o persoana in varsta de 65 de ani care obisnuieste sa faca miscare zilnic sau frecvent isi poate prelungi viata cu 12,5 ani, fara sa sufere imbolnaviri specifice inaintarii in varsta.

O alta cercetare in domeniu demonstrat ca miscarea regulata, efectuata dupa varsta de 50 de ani, este secretul unei sanatati cardiace depline la varsta a treia. Cercetatorii au comparat starea de sanatate a mai multor voluntari cu sau fara afectiuni cardiace, din prisma obiceiurilor lor zilnice de miscare.

Persoanele care obisnuiau sa efectueze exercitii fizice regulate si-au crescut speranta de viata cu pana la 3,7 ani, datorita impactului pozitiv al sportului asupra sanatatii inimii. Participantii care au facut sport la o intensitate ridicata si-au dublat beneficiile, prelungindu-si speranta de viata cu pana la 7 ani.

Constatarile stiintifice despre impactul activitatii fizice regulate au scos in evidenta beneficii multiple, care se adreseaza intregii anatomii umane:

-Dezvoltarea musculaturii. Prin miscare, cresc densitatea musculara, rezistenta si forta corporala. Nivelul de energie de care o persoana dispune se mentine ridicat datorita conditiei fizice bune.
-Mentinerea greutatii in limite optime. Musculatura dezvoltata creste rata metabolica, ceea ce inseamna ca toate caloriile excedentare sunt arse, inainte de a fi depozitate in tesuturi sub forma de grasime.


-Intarirea sistemului osos. Densitatea oaselor (implicit rezistenta acestora) creste sub influenta exercitiilor de forta (ridicari de greutati, de pilda). In consecinta, riscul instalarii osteoporozei scade, precum si predispozitia la fracturi si la dezvoltarea altor afectiuni osoase.


-Imbunatatirea sanatatii articulatiilor. Incheieturile devin mai flexibile, permitand o mobilitate corporala optima pana la varste inaintate. Miscarea dezvolta grupele mici de muschi din jurul articulatiilor, prevenind instalarea bolilor articulare.


-Mentinerea sanatatii pulmonare si cardiace. Exercitiile de tip aerobic protejeaza sanatatea plamanilor, a inimii si a vaselor sanguine. Aceasta forma de miscare dezvolta grupele mari de muschi si cresc rata cardiaca, antrenand buna functionare a sistemului cardio-respirator.


-Scaderea nivelului de colesterol rau. Miscarea este o cale excelenta de reglarea a nivelului de colesterol in organism, prin reducerea celui rau (LDL) si cresterea colesterolului bun HDL. Prin urmare, se reduce semnificativ riscul producerii unui accident vascular cerebral si al instalarii bolilor cardio-vasculare si a aterosclerozei.


-Imbunatatirea functiilor cognitive. Miscarea regulata aduce beneficii importante si sistemului nervos, prin imbunatatirea starii de spirit, a atentiei, capacitatii de invatare si a memoriei. Studiile au demonstrat ca persoanele active sunt mai putin predispuse sindromului Alzheimer si altor forme de dementa.


-Prevenirea tulburarilor de somn. Tot prin miscare, calitatea somnului creste, iar riscul instalarii insomniilor scade. Prin urmare, se diminueaza predispozitia la stari accentuate de oboseala pe timpul zilei.


-Intarirea sistemului imunitar. Miscarea este o cale prin care imunitatea organismului creste la orice varsta, diminuandu-se riscul contactarii bolilor infectioase.
-Reducerea riscului de diabet. Exercitiile fizice regulate cresc sensibilitatea tesuturilor la insulina, hormonul responsabil cu metabolizarea corecta a glucozei. In consecinta, predispozitia la instalarea diabetului de tip II scade semnificativ.


-Prevenirea imbatranirii premature. Miscarea asista productia hormonului de crestere, care stimuleaza regenerarea celulara si intretine integritatea muschilor si a oaselor.


-Mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Prin sport, predispozitia la constipatie scade, iar simptomele sindromului colonului iritabil se amelioreaza.
-Imbunatatirea vietii sexuale. Sportul creste stima de sine, stimuleaza sistemul nervos simpatic (responsabil cu inducerea starii de excitatie) si protejeaza sanatatea arterelor, reducand riscul instalarii disfunctiilor erectile. Un studiu efectuat pe un esantion exclusiv feminin a descoperit ca exercitiile fizice moderate contracareaza efectele adverse ale antidepresivelor, de reducere a libidoului.


-Reducerea riscului de instalare a cancerului. Cercetatorii au demonstrat ca un mod de viata activ scade semnificativ riscul instalarii mai multor tipuri de cancer (cancer mamar, cancer de colon, cancer uterin etc.).
-Cresterea duratei de viata. Speranta de viata poate creste cu pana la 35% cu ajutorul sportului efectuat regulat, in orice forma, potrivit rezultatelor studiilor efectuate in acest sens.

Tipuri de activitati fizice care cresc longevitatea

Oamenii de stiinta au evidentiat si formele concrete de miscare asociate cu beneficiul cresterii longevitatii. Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani specialisti in educatie fizica si sport, pe baza datelor colectate de la alte cercetari efectuate in trecut, arata ca activitatea fizica depusa in timpul liber, in scop recreativ, este mai eficienta in cresterea sperantei de viata decat alte forme de sport (sesiune de fitness in salile de sport, sportul de performanta, efortul fizic din mediul profesional etc.).

Acest lucru inseamna ca oamenii care fac miscare in cadrul unei activitati placute culeg mai multe beneficii de pe urma activitatii fizice, decat persoanele care fac efort fizic din obligatie. O explicatie pentru aceasta teorie este ca oamenii care fac miscare in scop recreational au o tendinta mai accentuata sa duca un stil de viata sanatos, evitand totodata viciile si obiceiurile alimentare nesanatoase.

Totodata, savantii au demonstrat si ca exercitiile de rezistenta, precum joggingul, au un efect mai evident asupra cresterii sperantei de viata, decat alte forme de sport de intensitate crescuta.


Citeste si despre:

Cum sa previi raceala sau gripa? Hipertensiunea pulmonara Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) De ce este importanta psihoterapia ca adjuvant in unele afectiuni? Suferinta sau durerea complicata ca urmare a pierderii unei persoane Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Artrita juvenila reumatoida 6 greseli frecvente pe care le fac femeile in materie de sex Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Pastrarea conditiei fizice prin miscare