Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide?

Actualizat: 30 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dieta poate ajuta?


Persoanele care sufera de artrita reumatoida au auzit de o dieta specifica sau anumite alimente, care pot ameliora durerea, rigiditatea articulara si oboseala. Intr-o zi, alimentatia poate deveni tratament de electie pentru persoanele care sufera de artrita sau de alte afectiuni inflamatorii inrudite.
Consumarea anumitor alimente si evitarea altora poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. Totusi, conform specialistilor, nu exista o dieta pentru artrita. Pe de alta parte, daca pacientul observa ca anumite alimente ii agraveaza artrita si altele ajuta la ameliorarea simptomelor, se recomanda ca persoana sa faca anumite modificari in dieta.

Potrivit unui studiu realizat recent, 30-40% dintre pacientii cu artrita reumatoida pot beneficia de pe urma excluderii anumitor alimente identificate. O dieta de eliminare ghideaza pacientul in indepartarea alimentelor suspecte din dieta zilnica. Dupa o perioada de timp, pacientul poate reintroduce, treptat, alimentele suspecte in dieta, astfel, putand sa observe daca apare o agravare a durerii si rigiditatii. Pentru unii pacienti, eliminarea alimentelor care par sa agraveze durerea si rigiditatea ajuta la reducerea simptomelor artritei reumatoide.

Grasimile cresc inflamatia?

Da. Studiile arata ca grasimile saturate pot agrava inflamatia in organism. Alimentele bogate in grasimi saturate, cum ar fi produsele animale ca: sunca, friptura de porc, untul, smantana, pot determina o crestere a elementelor inflamatorii din organism numite prostaglandine. Prostaglandinele sunt elemente care determina inflamatia, durerea, edemul si distructia articulara in artrita reumatoida.

In plus, unele cercetari confirma faptul ca produsele din carne contin cantitati mari de acid arahidonic. Acidul arahidonic este un acid gras care este transformat in prostaglandine inflamatorii in organism. Unii pacienti cu artrita reumatoida considera ca o dieta vegetariana ajuta la ameliorarea simptomelor dureroase si a rigiditatii articulare, in timp ce altii sustin ca nu au obtinut niciun beneficiu de pe urma unei diete fara carne.

Acizii grasi Omega-6

Acizii grasi Omega-6 se gasesc in uleiurile vegetale care contin acid linoleic. Acest grup de uleiuri vegetale includ uleiul de porumb, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui, uleiul din germeni de grau si uleiul de susan. Studiile arata ca o dieta tipic vestica contine mai multi acizi grasi omega-6 decat acizi grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 sunt grasimi polinesaturate care se gasesc in pestele oceanic.

Consumarea unor cantitati mari de acizi grasi omega-6 poate determina aparitia unor afectiuni precum cancerul si bolile cardiovasculare. De asemenea, pot determina afectiuni inflamatorii si/sau imunologice, cum ar fi artrita reumatoida. Ingerarea unei cantitati mai mici de acizi grasi omega-6 si a unei cantitati mai mari de acizi grasi omega-3 poate suprima inflamatia si scadea riscul de imbolnavire.
Multe studii arata ca reducerea raportului omega-6 / omega-3 din dieta poate reduce semnificativ riscul de imbolnavire.

Acizii grasi Omega-3

Acizii grasi Omega-3, grasimile polinesaturate ce se gasesc in pestele oceanic, nuci, si alte alimente, au un rol antiinflamator in organism. Acizii grasi omega-3 marini contin acid eicosapantaenoic si acid decosahexaenoic. Acestea sunt substante care pot reduce inflamatia. Unele studii arata un efect antiinflamator pozitiv al acizilor grasi omega-3 asupra artritei reumatoide. Acelasi lucru este adevarat pentru afectiunile cardiace. Acest lucru este important deoarece persoanele cu artrita reumatorida prezinta un risc crescut pentru bolile cardiovasculare.
Studiile asupra acizilor grasi omega-3 marini arata o relatie directa intre consumul crescut de acid decosahexaenoic si scaderea nivelelor proteinei C reactive. Acest lucru inseamna reducerea inflamatiei.

Alimente cu continut mare de acizi grasi omega-3
Pentru acizii grasi omega-3 este bine sa se aleaga peste de apa rece, precum somonul, tonul sau pastravul. Anumite alimente vegetale sunt, de asemenea, surse de acizi grasi omega-3 - nucile, tofu si produsele pe baza de soia, semintele de in, uleiul din seminte de in si uleiul de rapita.

Suplimentele pe baza de grasimi de peste
Conform ghidurilor in vigoare, unii pacienti cu artrita reumatoida raporteaza o imbunatatire a durerii si sensibilitatii articulare dupa administrarea de suplimente cu acizi grasi omega-3. Poate dura cateva saptamani sau chiar luni pentru a observa ameliorarea simptomelor. Dar studiile arata cu unii pacienti care iau doze mari de omega-3 beneficiaza de o reducere a simptomelor si folosesc mai putine medicamente antiinflamatorii.
Medicii avertizeaza totusi, ca suplimentele de omega-3 din produsele marine, pot avea, de asemenea, cantitati mari de vitamina A si mercur.

Dieta de tip mediteranean

Majoritatea studiilor sugereaza ca o dieta bogata in fructe, legume si vitamina C este asociata cu scaderea riscului de paritie a artritei reumatoide. De fapt, este cunoscut ca artrita reumatorida este mai putin severa in unele tari mediteraneene cum sunt Italia si Grecia. In aceste tari principalele alimente consumate sunt fructele, legumele, uleiul de masline si pestele bogat in acizi grasi omega-3. Dieta mediteraneana poate proteja chiar impotriva simptomelor artritei reumatoide.

Fructele, legumele, cerealele integrale sunt bogate in fitonutrienti - antioxidanti care cresc puterea de aparare a sistemului imunitar, cum ar fi: vitamina C, vitamina E, seleniul si carotenoizii. O dieta bogata in vegetale este de asemeni bogata in bioflavonoide - compusi cu proprietati antivirale, antiinflamatorii si antitumorale.

Nutritionistii care au testat activitatea antioxidanta a alimentelor, considera ca anumite alimente pot reduce riscul de aparitie a unor afectiuni degenerative asociate imbatranirii. Aceste afectiuni includ artrita, afectiunile cardiace, diabetul si cancerul. Studii recente au demonstrat ca ingerarea unor cantitati mari de acizi grasi omega-3 in dieta mediteraneana poate avea legatura cu ameliorarea simptomelor artritei reumatoide.

Vitaminele si mineralele

Acidul folic sau folatul face parte din complexul vitaminic B care se gaseste in alimente, insa poate fi ingerat si din suplimente nutritionale. Organismul foloseste acidul folic pentru fabricarea globulelor rosii. Suplimentarea cu acid folic poate permite pacientilor cu artrita reumatoida sa evite unele efecte adverse ale metotrexatului.

Seleniul este eficient in lupta impotriva radicalilor liberi care determina leziuni ale tesuturilor sanatoase. Potrivit studiilor, persoanele care sufera de artrita reumatoida prezinta un nivel redus de seleniu in sange. Aceste rezultate sunt preliminare si nu au fost emise recomandari legate de suplimentarea cu seleniu  in cazul acestor pacienti. O portie de ton pe zi ofera necesarul de seleniu

Este importanta si suplimentarea cu calciu si vitamina D, in special pentru pacientii care iau corticosteroizi (cum ar fi prednisonul) care pot determina pierdere osoasa. Riscul de pierdere osoasa este mai mare la persoanele cu artrita reumatoida.

Consumul de alcool

Potrivit unui studiu realizat recent, consumul de alcool poate contribui la reducerea riscului de aparitie a artritei reumatoide. Cu toate ca nu este cunoscut procedeul prin care alcoolul previne aparitia artritei reumatoide, cercetatorii sunt de parere ca acest studiu trebuie sa constituie un punct de plecarea catre realizarea altor studii despre prevenirea acestei afectiuni prin dieta si modificarea stilului de viata. Se recomanda evitarea alcoolului de catre pacientii care iau metotrexat, intrucat combinatia poate determina aparitia afectiunilor hepatice severe.

Scaderea ponderala

Studiile arata ca scaderea ponderala este importanta pentru sanatatea articulatiilor, dar si pentru sanatate, in general. Supraponderabilitatea poate exercita o presiune suplimentara asupra genunchilor, soldurilor si a altor articulatii care sustin greutatea, pentru a nu mai vorbi despre riscul cardiac. Obezitatea agraveaza starea articulatiilor - crescand redoarea si durerea.


Citeste si despre:

A urma o dieta poate fi usor sau greu Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Tusea. 4 solutii la indemana pentru ameliorarea simptomelor Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cum te poate ajuta hipnoza? Exercitii de stretching pentru ameliorarea simptomelor de nevralgie sciatica Cum te poate ajuta Parodontax la oprirea sangerarilor gingivale? Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi