Activitatea sexuala si supraponderabilitatea

Actualizat: 01 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dorinta sexuala


Supraponderabilitatea afecteaza dorinta sexuala. Dar aceasta problema poate fi rezolvata cu mici schimbari. Conceptul de sexy si obezitatea se potrivesc ca apa si uleiul. Pentru persoanele care deja se lupta cu problemele legate de greutatea corporala si probleme de imagine, aceste mesaj puternic poate inhiba chiar si cel mai activ libido.

S-a dovedit ca mesajele culturale nu sunt sigurele implicate. Noile studii sugereaza ca anumite conditii fizice care insotesc obezitatea afecteaza si ele dorinta sexuala, determinand o scadere si mai mare a libidou-ului la persoanele supraponderale.

Vestea buna este ca fiecare poate aduce unele modificari corpului pentru a creste dorinta sexuala:

- pierderea in greutate, chiar si 5 kg poate determina cresterea productiei de hormoni sexuali;
- consumarea unei cantitati mai mari de alimente nutritive, care controleaza colesterolul si glicemia;
- exercitii fizice care sa creasca fluxul sanguin de la nivelul pelvisului;
- acceptarea corpului indiferent de marimea acestuia;
- persoana sa creada in propria senzualitate;

Se poate incepe prin identificarea obstacolelor fizice si psihologice care pot sta in calea unei vieti sexuale implinite.

Cum afecteaza supraponderabilitatea viata sexuala

Conform unor studii recente pana la 30% dintre persoanele obeze prezinta probleme de dorinta sexuala si performanta. Deseori, aceste probleme sunt determinate de condtitiile fizice care insotesc obezitatea. Problemele medicale cum ar fi colesterolul crescut sau rezistenta la insulina pot avea un impact asupra performantei sexuale, care in schimb are impact asupra dorintei sexuale, in special la barbati.

Intrucat aceste doua afectiuni pot determina ingustarea vaselor de sange de la nivelul penisului, in special cand incep sa se formeze placile de aterom la acest nivel, pot apare impotenta sau disfunctia sexuala. Barbatii nu sunt singurii cu probleme sexuale determinate de o vascularizatie precara. Cercetarile arata ca dorinta sexuala si performanta sexuala a femeilor supraponderale sunt afectate de aceleasi probleme.

Cand vasele de sange ale clitorisului si vaginului sunt afectate de ateroscleroza, corpul femeii devine mai putin responsiv la stimuli sexuali iar dorinta scade.

Complicatii sunt importante pentru ambele sexe: cu cat este mai obeza o persoana cu atat este mai crescut nivelul globulinei care leaga hormonal sexual testosteron. Cu cat mai mult testosteron este legat de aceasta globulina cu atat mai putin este disponibil in circulatie pentru a stimula dorinta.

Schimbari mici pentru cresterea dorintei sexuale

Pierderea in greutate chiar si pana la 5 kg poate determina o crestere semnificativa a productiei de testosteron. Modificarile in dieta – cum ar fi o dieta saraca in grasimi si consumul unei cantitati mari de legume si fructe – care ajuta la controlul nivelului de colesterol si al glicemiei – poate ajuta la cresterea dorintei sexuale, chiar daca nu implica si scadere ponderala.

De asemeni, exercitiile fizice realizate nu pentru pierderea kilogramelor ci pentru imbunatatirea circulatiei pelvine pot aduce ameliorari semnificative, in special la femei. Exercitiile fizice si o gandire pozitiva pot face femeia sa se simta mai bine in propria piele, iar aceasta stare de relaxare este mai propice unei activitati sexuale de succes.

Gandirea pozitiva

Spre exemplu, mentinerea sub control a problemelor fizice este suficient pentru unii oameni pentru a aprinde flacara dorintei. Pentru altii, acest lucru poate sa nu fie suficient. Expertii spun ca un obstacol in a avea o viata sexuala implinita este, indiferent de greutatea corporala, imaginea de sine.

Ei spun ca inabilitatea persoanei de a-si accepta propria greutate le poate face sa doarma singure intr-un pat dublu. In timp ce imaginea de sine afecteaza atat barbatii cat si femeile, expertii sunt de accord ca femeile simt mai mult acest impact. Sunt experti care spun ca si femeile care au un partener iubitor se pot vedea neatractive sexual daca imaginea lor de sine nu este conforma “normelor”.

Solicitarea ajutorului

Desi modificarile mici in stilul de viata alaturi de imbunatatirea imaginii de sine pot creste dorinta sexuala, daca femeia inca nu se poate vedea suficient de atractiva poate solicita ajutor profesional. Cel mai bine este ca persoana sa solicite mai intai ajutorul medicului de familie.

Dar daca persoana crede ca are nevoie de ajutor specializat este bine sa se adreseze unui psihoterapeut cu experienta in problemele legate de imaginea de sine si greutatea corporala. De retinut si faptul ce desi studiile arata ca 30% dintre persoanele supraponderale au probleme sexuale, celelelte 70% functioneaza bine.


Citeste si despre:

Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate 11 factori care determina probleme de erectie Diabetul si menopauza, o dubla provocare Subponderabilitatea Incontinenta urinara la femei Angina 5 cazuri in care trebuie consultat medicul urolog Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Oligospermia 10 beneficii surprinzatoare ale sexului 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Tulburarile de somn Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate Cum influenteaza stilul de viata, fertilitatea feminina Supraponderabilitatea