Proteina C reactiva

Reprezinta glicoproteina a sangelui sintetizata de ficat ca raspuns la un antigen. Rolul exact al proteinei c reactive (in engleza C-reactive protein sau CRP) ramane prost cunoscut. Se stie totusi ca ea activeaza mijloacele de aparare imunitara a organismului.

Utilizare in scop diagnostic - Nivelul de proteina c reactiva in sange, in mod normal inferior valorii de 20 mili grame pe litru, creste in caz de inflamatie. Dozarea sa asociata de cele mai multe ori cu masurarea vitezei de sedimentare (VSH), nu constituie totusi decat un ajutor in diagnosticare, deoarece ea nu da informatii asupra cauzei inflamatiei (infectioasa, reumatismala etc.), in plus, nivelul sangvin al proteinei c reactive creste si in caz de infarct miocardic.

Citeste si despre:

Proteina C Reactiva (PCR) Artrita reactiva Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Lupusul – boala autoimuna Importanta clinica a tiroglobulinei Alergiile alimentare: adevar versus mit Stresul oxidativ Intoleranta la gluten Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata Substantele cancerigene din viata de zi cu zi