Dieta pentru combaterea inflamatiei

Actualizat: 06 Ianuarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In ultima vreme, specialistii in bolile cu componenta inflamatorie pun accentul pe anumite diete alimentare care ar putea avea un rol in reducerea inflamatiei.

Spre deosebire de dietele cu care ne-am obisnuit, cele antiinflamatorii nu promit scaderi spectaculoase in greutate; mai mult, nici nu este o dieta propriu-zisa, ci un tip particular de alimentatie si anume aceea care contribuie la scaderea intensitatii componentei inflamatorii din anumite boli sistemice.

Sustinatorii dietei antiinflamatorii sustin ca acest tip de alimentatie ar avea efecte benefice asupra starii generale de sanatate, controland problemele cardiovasculare, riscul de infarct miocardic, nivelul grasimilor din sange, tensiunea arteriala si supletea miscarilor articulatiilor. Insa de departe cel mai important rol al acestei diete se regaseste in eficacitatea cu care reuseste sa stopeze progresia anumitor boli care au o importanta componenta inflamatorie.

Care sunt beneficiile dietelor antiinflamatorii?

Expertii in nutritie sustin ca desi exista mai multe diete antiinflamatorii, toate se bazeaza pe conceptul general conform caruia inflamatia exagerata din organism conduce la alterarea starii generale de sanatate, astfel incat combaterea inflamatiei determina restaurarea starii de sanatate. Specialistii spun ca toate bolile ce contin sufixul „ita” implica un anumit grad de inflamatie: artrita, apendicita, sinuzita. Dar in afara acestor afectiuni care se termina in „ita” foarte multe boli au o importanta componenta inflamatorie, de exemplu bolile cardiovasculare, cancerul sau maladia Alzheimer.

Expertii sustin ca mentinerea unui anumit grad de inflamatie in organism determina in timp aparitia bolilor cronice. Initial, inflamatia este asimptomatica si poate persista in organism chiar si in conditiile unei stari de sanatate aparent bune.

Alimentatia moderna are un continut prea mare de alimente bogate in acizi grasi de tip omega - 6 si prea putine alimente bogate in acizi omega-3. Spre exemplu, in timp ce alimentatia de tip fast - food are un continut bogat in acizi grasi de tip omega - 6, care sunt nesanatosi, acizii grasi de tip omega-3 se gasesc in principal in peste si suplimente alimentare. Ori de cate ori echilibrul alimentar se inclina in favoarea alimentatiei nesanatoase, in organism pot aparea precursorii inflamatiei.

In afara acizilor grasi omega-3, un rol antiinflamator important il au fitochimicalele, niste substante produse de anumite plante; fitochimicalele detin un loc important in alimentatia antiinflamatorie. De aceea dietele antiinflamatorii contin si alimente precum nucile, piperul, ceapa, usturoiul, fructele de padure, stevia, spanacul, salata, varza, uleiul de avocado sau uleiul de rapita.

Care sunt alimentele antiinflamatorii?

Nu exista o dieta antiinflamatorie standard; daca ar fi sa comparam diferitele tipuri de diete, cea mai apropiata de dieta antiinflamatorie este dieta mediteraneana. O dieta antiinflamatorie este dieta Zone, bazata pe ulei de peste, proteine, carbohidrati si grasimi monosaturate. Dar aceasta nu este singura dieta cu rol antiinflamator existenta, desi este una dintre cele mai populare din aceasta categorie. Exista mai multe diete de acest tip, si o dieta difera intr-unul sau mai multe puncte.


Totusi, in pofida variabilitatii dietelor antiinflamatorii, majoritatea acestora au aceleasi recomandari de baza:

- Consumul crescut de fructe si legume;
- Scaderea consumului de grasimi saturate;
- Adaugarea constanta a unei surse de acizi grasi de tip omega-3, cum ar fi pestele, uleiul de peste sau nucile;
- Scaderea consumului de paste fainoase si orez;
- Incurajarea consumului de cereale integrale;
- Cresterea consumului de carne slaba (carne de pui), scaderea consumului de carne rosie sau lapte integral;
- Evitarea alimentelor procesate sau a dulciurilor rafinate;
- Incurajarea consumului de condimente, intrucat acestea au un important rol antiinflamator

Un exemplu de zi de dieta antiinflamatorie ar fi: dimineata se consuma fulgi de ovaz si fructe de padure, iaurt si cafea sau ceai verde. Pranzul ar consta intr-o salata de ton cu paine graham si un suc de fructe de sezon. Ar urma o gustare alcatuita din ciocolata neagra si cateva nuci. Cina ar consta din spaghete cu sos, spanac si portocale sau nuci, eventual si o placinta de afine sau mere.

Desigur, dieta antiinflamatorie nu promite o scadere ponderala spectaculoasa, dar de multe ori s-a observat ca adeptii acestei diete scad in greutate, acest lucru datorandu-se, cel mai probabil, inlocuirii alimentelor nesanatoase si bogate in calorii din alimentatie cu unele cu continut caloric scazut.

Exista dovezi conform carora aceasta dieta ar avea vreun efect?

Dar oare are aceasta dieta, in realitate, un efect antiinflamator dovedit? Expertii sustin ca desi bazele teoretice sunt promitatoare, efectele pe termen lung ale acestei diete nu au fost inca studiate in extenso. Spre exemplu, nu s-a dovedit cu certitudine ca dieta antiinflamatorie reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, dar este foarte probabil sa fie asa, intrucat o dieta asemanatoare, cea mediteraneana, are un efect benefic asupra sistemului circulator.

Mai mult, si dietele asiatice au un rol demonstrat de scadere a riscului de boli cardiace, or aceste diete sunt foarte asemanatoare celor antiinflamatorii. De asemenea s-a dovedit ca o dieta nesanatoasa, bogata in acizi grasi omega - 6 si saraca in omega - 3 se asociaza cu un nivel crescut de citokine – molecule cu structura proteica care declanseaza inflamatia in organism. Acizii grasi omega - 3 in cantitate de cel putin 3 grame pe zi au un rol cert in ameliorarea manifestarilor artritei reumatoide, reducand redoarea matinala si numarul articulatiilor afectate de boala, conform ultimilor studii.

Expertii relateaza cazuri in care persoane afectate de afectiuni inflamatorii de tipul osteoartritei au plecat in vacanta in tari precum India, unde alimentatia este bogata in condimente cu continut crescut de substante antioxidante: marea majoritate a acelor persoane au relatat imbunatatirea starii lor de sanatate pe tot parcursul sejurului. Desigur, dieta antiinflamatorie actioneaza cu o latenta mult mai mare decat medicamentele antiinflamatorii: daca medicamentele isi manifesta actiunea intr-o ora sau doua, efectele dietei de ameliorare a simptomatologiei se observa abia dupa cateva saptamani.

Concluzii

Avand in vedere ca aceasta dieta nu este una privativa si ca pare a avea fundamente teoretice solide, dieta antiinflamatorie devine din ce in ce mai populara. Nutritionistii spun insa ca dieta nu poate controla inflamatia singura, fara ajutorul unui stil de viata sanatos. Mentinerea greutatii corporale pare a avea de asemenea un efect benefic in privinta reducerii inflamatiei din organism. Acest aspect se poate datora, spun specialistii, scaderii solicitarii mecanice exercitate de masa corporala asupra articulatiilor membrelor inferioare.

Pana la aparitia unor studii complete si exhaustive asupra efectelor benefice ale dietelor antiinflamatorii, expertii recomanda adoptarea unei alimentatii echilibrate, a unui program de somn si exercitiile fizice regulate; de asemenea controlul medical periodic este unul dintre elementele principale care stau la baza mentinerii sau imbunatatirii starii de sanatate.


Citeste si despre:

Alimente utile pentru combaterea racelii Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Alimentatie pentru o viata lunga Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Dieta Ornish