Prostaglandina

Substanta derivata din acizii grasi, avand o structura biochimica comuna denumita prostanoid, produsa in mod natural de catre organism si servind drept mediator intr-un mare numar de fenomene fiziologice si patologice.

Utilizare terapeutica - Exista prostaglandine de sinteza avand diferite indicatii terapeutice.
- In gastroenterologie, datorita efectului lor protector asupra mucoasei gastrice (citoprotectie adaptativa), ele sunt utilizate in tratamentul ulcerului gastroduodenal, in prevenirea si in tratamentul efectelor nedorite ale antiinflamatoarelor.?
- In ginecologie si in obstetrica, ele sunt utilizate, pe cale injectabila sau sub forma de ovule, pentru a provoca o intrerupere a sarcinii (avort terapeutic), evacuarea continutului uterului in caz de avort incomplet, si pe cale injectabila sau sub forma unui gel intracervical, pentru declansarea nasterii.

Efecte nedorite si contraindicatii - Prostaglandinele sunt susceptibile sa antreneze diaree, greturi trecatoare, dureri abdominale, dureri de cap si vertije. Ele sunt contraindicate atunci cand se stie ca provoaca o alergie si in caz de insuficienta renala sau hepatica, de astm, de glaucom sau de hipertensiune arteriala.

Citeste si despre:

Crampele menstruale Tipurile de cefalee Endometrioza - dieta recomandata Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Migrena juvenila Tetralogia Fallot Rinita non-alergica Endometrioza – cauza de infertilitate Defecte congenitale de cord