Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman nu poate produce suficient acid folic, astfel ca dieta trebuie sa contina alimente bogate in acid folic, cum ar fi citricele, legumele cu frunze verzi si cerealele fortificate.
Organismul este capabil sa depoziteze suficient acid folic pentru 2-6 luni. Cu toate acestea, anemia apare in cateva saptamani de la reducerea depozitelor de acid folic.
Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si coloanei vertebrale (defecte de tub neural). Deficitul de acid folic poate creste riscul pentru alte boli, incluzand afectiunile cardiovasculare si tromboza venoasa.
Cauzele anemiei prin deficit de acid folic includ:
- consumul insuficient de alimente bogate in acid folic
- necesitatea crescuta de acid folic, care poate aparea in graviditate sau in anumite boli, cum ar fi boala cu hematii in secera
- malabsorbtia (absorbtia insuficienta) sau tulburari de depozitare a acidului folic. Consumatorii cronici de bauturi alcoolice sau persoanele cu afectare renala severa care necesita dializa, prezinta malabsorbtie de acid folic.
- consumul unor medicamente prescrise pentru alte afectiuni, cum ar fi acelea administrate in cancer, artrita reumatoida si convulsii.
Anemia prin deficit de acid folic in formele usoare este posibil sa nu produca nici un fel de simptome. Pe masura ce anemia progreseaza, pot aparea urmatoarele simptome:
- slabiciunea
- oboseala
- ameteala
- amnezia
- iritabilitatea
- paloarea
- scaderea apetitului alimentar
- scaderea in greutate
- dificultati la concentrare.
Simptomele care pot aparea mai rar includ:
- diaree
- dureri abdominale
- dureri la nivelul limbii
- buze uscate si crapate, in special la comisurile bucale (colturile gurii)
- dispnee si scurtarea respiratiilor
- tahicardie (crestrea ritmului cardiac) sau aritimii (ritm cardiac neregulat)
- junghi toracic.
In cazul in care medicul specialist suspicioneaza o anemie prin deficit de acid folic, acesta va pune o serie de intrebari in ceea ce priveste antecedentele medicale si va face un examen fizic.
Trebuie sa se discute despre:
- boli curente sau din trecut ale pacientului in cauza sau ale rudelor apropiate
- obiceiurile alimentare
- medicamentele pe care acesta le ia
- consumul de bauturi alcoolice si cantitatile consumate, precum si frecventa consumului.
De obicei, medicul specialist recomanda anumite analize sangvine. Aceste analize, facute pentru determinarea nivelului scazut de acid folic si anemia determinata, includ:
- hemoleucograma (numaratoarea completa a tuturor celulelor sangvine) si frotiul sangvin. Celule sangvine sunt analizate in ceea ce priveste forma, culoarea, numarul si dimensiunile. Aceste caracteristici ajuta medicul in determinarea tipului de anemie, in cazul in care aceasta exista. In cazul in care hematiile (globulele rosii) sunt de dimensiuni mai mari fata de normal, ceea ce se numeste macrocitoza, medicul suspicioneaza deficienta de acid folic.
- masurarea nivelurilor de acid folic (folat) si de vitamina B12, pentru distingerea intre aceste 2 tipuri de anemie (prin deficit de vitamina B12 sau prin deficit de acid folic).
Tratamentul anemiei prin deficit de acid folic se poate face prin cresterea ingestiei de acid folic (folat). Administrarea zilnica de 1 mg de suplimente de acid folic, amelioreaza anemia in decursul a 5-7 zile. Se recomanda continuarea suplimentarii cu acid folic pana cand se ajunge la niveluri adecvate de acid folic, de obicei dupa o perioada intre 1 saptamana si 2 luni.
Odata ce anemia prin deficit de acid folic a fost vindecata, trebuie mentinute nivelurile adecvate de acid folic, printr-o dieta bogata in acid folic, adaugand alimente cum ar fi citrice si legume verzi si proaspete. Putini oameni care sufera de anumite boli cronice, cum ar fi anemia hemolitica, hipertiroidism sau afectiuni hepatice, pot avea nevoie de suplimentarea continua cu acid folic, pe toata durata vietii.
De retinut!
Inaintea inceperii tratamentului, medicul specialist va determina cu precizie daca anemia are drept cauza deficienta de acid folic sau vitamina B12.
Tratarea deficientei de acid folic la o persoana care are deficienta de vitamina B12, este periculoasa. Deficienta de vitamina B12 determina, de-a lungul timpului, afectarea sistemului nervos. O persoana tratata din greseala cu acid folic, se va simti initial mai bine, deoarece multe dintre simptomele anemiei se amelioreaza.
Prin urmare, afectarea sistemului nervos determinata de deficienta de vitamina B12 poate fi trecuta cu vederea, agravandu-se.
Anemia prin deficienta de acid folic poate fi vindecata sau prevenita printr-o dieta cu alimente bogate in acid folic, incluzand citrice, legume verzi si proaspete si cereale fortificate.
Cantitatile zilnice de acid folic recomandate
Cantitatile zilnice de acid folic recomandate sunt:
Copii:
- cu varste intre 0-6 luni - 0.06 mg acid folic
- cu varste intre 7-12 luni - 0.08 mg acid folic
- cu varste intre 1-3 ani - 0.15 mg acid folic
- cu varste intre 4-8 ani - 0.2 mg acid folic.
Barbati:
- cu varste intre 9-13 ani - 0.3 mg acid folic
- cu varste mai mari de 13 ani - 0.4 mg acid folic.
Femei:
- cu varste intre 9-13 ani - 0.3 mg acid folic
- cu varste mai mari de 13 ani - 0.4 mg acid folic.
Femei insarcinate (orice varsta) - 0.6 mg acid folic.
Femei care alapteaza (orice varsta) - 0.5 mg acid folic.
Alimente cu continut mare de acid folic
O portie de cereale fortificate (3/4 dintr-o cana) - 0.4 mg acid folic (folat)
85 grame de ficat - 0.2 mg acid folic
1/2 cana de avocado - 0.1 mg acid folic
3/4 cana de suc de portocale - 0.06 mg acid folic
4 fire de asparagus fiert - 0.1 mg acid folic
1/2 cana de spanac gatit - 0.1 mg acid folic
1 cana de spanac crud - 0.1 mg acid folic
1/2 cana de mazare verde - 0.1 mg acid folic
2 linguri de germeni de grau - 0.1 mg acid folic
1 portocala mica - 0.06 mg acid folic
1/2 cana de broccoli gatit - 0.1 mg acid folic
2 fire de broccoli (de 12.7 cm lungime) - 0.1 mg acid folic
Nota!: Prin gatirea vegetalelor acestea isi micsoreaza dimensiunile. O cana de vegetale gatite cantareste mai mult decat o cana de vegetale crude, astfel ca, cantitatea de acid folic va fi diferita.
Alte sfaturi despre alimentele cu continut de acid folic
Multe cereale si sortimente de paine sunt fortificate cu acid folic. Cititi cu atentie etichetele alimentelor.
Mancati legume crude sau fierte usor. Prin gatire se poate distruge o parte din acidul folic continut.
Consumati suc de portocale sau alte sucuri cu continut crescut in vitamina C. Vitamina C creste cantitatea de acid folic pe care organismul uman o absoarbe din alimente.
Suplimentele vitaminice adesea contin acid folic.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.