Cauzele si manifestarile sindromului de ochi uscat

Actualizat: 29 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul de ochi uscat este o afectiune care se intalneste din ce in ce mai des in cazul tinerilor, dar si al celor care isi petrec mare parte din zi privind concentrati la telefon, tableta, laptop. Concret, sindromul ochiului uscat apare ca urmare a unei lubrifieri si umidificari insuficiente ale ochiului.

Principalele cauze

• Conditii atmosferice precum: vant, praf,

Aerul conditionat,

• Ecranul televizorului,

• Utilizarea in exces a laptopului si a calculatorului,

• Anumite tratamente hormonale, dar si menopauza,

• Afectiuni ale glandei tiroide,

• Boli imune (artrita reumatoida; lupus; sclerodermie), deficit de vitamina A,

• Medicamente precum contraceptive orale, antihipertensive, antihistaminice, analgezice, estrogeni, citostatice, antiaritmice, psihotrope, antimigrenoase, agenti anticolinergici,

Fumatul intervine in toate secretiile din corp, inclusiv in cea lacrimala,

• Ochii uscati pot anunta artrita reumatoida.

Semnele si simptomele sindromului de ochi uscat

• Senzatie permanenta de uscaciune, de mancarime sau arsura la nivelul ochilor,

• Senzatie intermitenta de nisip/corp strain, care se amplifica seara,

• Fotosensibilitate,

• Simptomele predomina bilateral,

• Ochii pot fi rosii si este posibil sa aiba un aspect de conjunctivita,

• Lacrimare excesiva cauzata de un deficit in structura filmului lacrimal. De regula, lacrimarea este intalnita frecvent dimineata si mai ales iarna,

• Scaderea acuitatii vizuale.

Diagnostic

Diagnosticarea se face de catre medicul oftalmolog cu ajutorul testului Schirmer. Deoarece sindromul de ochi uscati poate semnaliza aparitia artritei reumatoide, este necesara o colaborare intre medicul specialist oftalmolog si cel reumatolog.

Lacrimile artificiale sunt o solutie temporara. Acestea au rolul de a ameliora senzatia de uscaciune extrema si de mancarime oculara.

Tratament

Important de retinut este ca ochiul uscat nu are un tratament care sa duca la eliminarea acestui disconfort, ci exista numai un tratament care sa amelioreze sau sa diminueze treptat din manifestari precum arsura, mancarime.

Astazi exista o multime de medicamente adjuvante, unul dintre ele avand la baza o solutie de hialuronat de sodiu, apropiata din punct de vedere fiziologic de lacrima naturala.

Practic, tratamentul ochiului uscat are ca scop ameliorarea simptomatologiei si imbunatatirea calitatii vietii pacientului prin inlaturarea disconfortului.

De asemenea, este foarte important sa se evite fumul de tigara, aerul rece sau uscat, vantul puternic.

Totodata, este posibil ca medicul specialist oftalmolog sa iti recomande lacrimi artificiale fara conservanti, pe baza de metilceluloza, polivinilalcool, ce amelioreaza senzatia de uscaciune si mancarime.

Sub nicio forma nu cumpara lacrimile fara avizul medicului, iar daca porti lentile de contact trebuie sa-i spui oftalmologului, intrucat nu toate medicamentele sunt compatibile cu purtarea lentilelor de contact.

Este foarte posibil ca afectiunea sa cedeze daca vei utiliza cu regularitate, la recomandarea medicului oftalmolog, lacrimi artificiale, fiindca acestea au rolul a creste productia de lacrimi naturale, iar iritatia va disparea in timp.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului Bolile ochiului 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta Informatii esentiale despre problemele frecvente ale ochilor 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Informatii esentiale despre sindromul Sjogren De ce ti se zbate ochiul? Cauze posibile Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament Complicatiile artritei reumatoide Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi Rinita non-alergica Sindromul ochiului uscat