Soc anafilactic

insuficienta circulatorie acuta consecutiva unei alergii severe fata de o substanta.
Substantele in cauza sunt uneori alimente (lapte, oua, peste, fructe de mare) sau medicamente (seruri, antibiotice, analgezice, anestezice locale). Uneori, exista reactii initiale comparabile in cazul primului contact cu anumite substante (intepaturi de insecte).

Simptome si semne - Socul anafilactic se declanseaza in minutele sau in ora care urmeaza contactului cu substanta respectiva si este anuntat printr-o intensa senzatie de rau. Ea este insotita de mancarimi in palme, frisoane, transpiratii, o paloare urmata de o inrosire difuza, de o eruptie, de urticarie. Dupa putina vreme apare o jena respiratorie, o cadere a presiunii arteriale, in timp ce pulsul devine imperceptibil. Uneori, survin varsaturi si o diaree sangvinolenta, o criza de astm, un edem al lui Quincke (umflare a fetei). In formele cele mai grave si in absenta tratamentului, un soc si o jena respiratorie de importanta pot atrena moartea.

Tratament si prevenire - Tratamentul necesita o spitalizare de urgenta intr-un serviciu de reanimare si consta, in principal, in administrarea intravenoasa - imediata de adrenalina, injectarea eventuala de corticosteroizi si de antihistaminice, cu eficacitate mai putin imediata. Poate fi necesara o intubatie traheala. Prevenirea este aceeasi ca si pentru alte tulburari alergice: impiedicarea contactului cu substanta in cauza, daca aceasta este posibil, ori practicarea unei desensibilizari (injectii repetate cu doze infime din substanta in cauza). Mai mult, se prescrie subiectului (la care persista riscul) sa aiba intotdeauna asupra sa adrenalina care sa-i poata fi administrata cu usurinta si in absenta unui medic.

Citeste si despre:

Socul anafilactic - reactia alergica ce poate fi fatala Socul anafilactic - cauze, simptome, tratament Socul anafilactic Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic! Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Bolile alergice la varstnici Acupunctura in tratamentul alergiilor Alergia la sperma Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine Intepatura de viespi/albine la copii