Reactie imunitara excesiva responsabila de tulburari si de leziuni la un individ sensibilizat la un antigen. Hipersensibilitatea este o reactie exagerata de aparare a organismului impotriva unui antigen dat, recunoscut de catre anticorpi, deoarece el fusese deja o prima data in contact cu organismul.
Diferite tipuri de hipersensibilitate - Se deosebesc patru tipuri de hipersensibilitate:
- Tipul I, sau anafilaxia ori hipersensibilitatea imediata, survine la cateva minute dupa contactul cu antigenul sub forma unei urticarii, unui astm, unui edem al lui Quincke sau a unui soc anafilactic
- Tipul II, sau hipersensibilitatea citotoxica, corespunde distrugerii celulelor organismului prin mecanisme autoimune sau prin tratamente (unele medicamente antibiotice, antipaludice sau antihipertensoare).
- Tipul III, sau hipersensibilitatea semiintarziata, este caracterizat prin depunerea anticorpilor asociati cu antigenele lor pe peretii vaselor, unde dau nastere la leziuni (alveolita alergica, de exemplu).
- Tipul IV, sau hipersensibilitatea intarziata, provoaca reactii inflamatorii importante (eczema de contact, alergii microbiene, ca de exemplu alergia tuberculinica).