Dopamina

neurotransmitator din grupa catecolaminelor, precursor de noradrenalina, avand un rol fundamental in creier pentru controlul motricitatii si utilizat in terapeutica pentru actiunea sa stimulanta asupra sistemului cardiovascular.


Dopamina este utilizata in scopuri terapeutice pentru proprietati care le are putin in stare naturala. De fapt, utilizata ca medicament, dopamina difuzeaza in totalitatea organismului si nu doar in sistemul nervos. Ea are o actiune zisa inotropa pozitiva (cresterea fortei de contractie a inimii) si este atunci un medicament de urgenta in caz de stare de soc cardiogenic, infectios, hipovolemic sau traumatic. Administrarea sa, pe cale intravenoasa, este rezervata unor medici specialisti, reanimatori si cardiologi. Dopamina poate provoca greturi, varsaturi, crize de angor prin incetinirea circulatiei in artere le coronare, tulburari ale ritmului cardiac.

Citeste si despre:

Sfaturi pentru a creste nivelurile de dopamina Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Parkinson Cum afecteaza Sindromul Parkinson organismul Mituri despre Boala Parkinson Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Boala membrelor nelinistite Corpul tau: tot ce nu stii despre el! 6 produse dietetice care ingrasa