Hipoglicemiant

Substanta capabila sa diminueze nivelul de glucoza din sange (glicemie). Efectul hipoglicemiant este adesea un efect nedorit al unei substante (in principal, alcoolul). In schimb, medicamentele hipoglicemiante, ca insulina si antidiabeticele orale, sunt utilizate pentru tratarea diabetului (boala in care glicemia este crescuta).

- Antidiabeticele orale sunt indicate in cursul diabetelor neinsulinodependente, cand regimul alimentar este insuficient. Exista numeroase contraindicatii, variabile dupa produs (insuficienta renala, hepatica, cardiaca sau respiratorie; alcoolism, sarcina), si interactiuni (cu alcoolul, cu anliinflamatoarele etc.). Luarea de antidiabetice orale impune o supraveghere stransa din cauza efectelor nedorite, care pot fi grave: hipoglicemie cu sulfamidele, acidoza lactica (exces de acid lactic in organism) cu biguanidele.
- Insulina este indicata, in principal, in cursul diabetului insulinodependent. Vitala in acest caz, ea este administrata prin injectii subcutane.

Citeste si despre:

Dieta pentru hipoglicemie Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange) Factori de risc si tratamentul hipoglicemiilor in functie de tipul de diabet Cum recunoastem semnele hipoglicemiei Cauzele episoadelor de hipoglicemie Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. In ce consta tratamentul? Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut Coma hipoglicemica Hipoglicemia