Interactiune medicamentoasa

Modificare a efectelor unui medicament de catre alt medicament sau de catre o substanta data. Intr-o multime de cazuri, efectul este favorabil si medicii il folosesc pentru a creste eficacitatea unui tratament. De altfel, un medicament poate fi utilizat ca antidot al altuia in caz de intoxicatie. In alte cazuri, efectul este nefast. Acesta poate merge de la o simpla blocare a efectului favorabil la o reactie care sa puna in pericol viata pacientului (soc anafilactic, de exemplu), Astfel, o asociere intre doua medicamente sau intre un medicament si o substanta determinata (alcool, in principal) poate fi contraindicata (interzisa), nerecomandabila (beneficiul asteptat trebuie sa prevaleze asupra riscului intampinat) sau poate face doar obiectul unor precautii de utilizare (supraveghere mai atenta).
Doua medicamente luate simultan pot actiona sinergic (in acelasi sens) si, in acest caz, efectele (bune sau rele) sunt fie aditionate, fie potentate (efect mai puternic decat simpla aditionare). Ele mai pot actiona si in mod antagonist (in sens contrar) si isi pot micsora sau anihila reciproc efectele. Asocierea mai multor medicamente nu trebuie sa se faca decat sub prescriptie medicala, cu scopul de a evita riscurile interactiunii medicamentoase.

Citeste si despre:

Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv Interactiunea alimentelor cu medicamentele Ce se intampla cand amestecati alcoolul cu medicamentele Ghid antibiotice: precautii, interactiuni si efecte adverse Efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare Cocktail periculos: alcoolul si medicamentele Combinatii periculoase de medicamente Medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor