Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!

Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durere la contactul cu alimentele fierbinti, reci, dulci sau acre? Este un semn al sensibilitatii dintilor pe care foarte multi oameni il invoca atunci cand ajung in cabinetele medicale stomatologice.

Aceasta durere poate fi brusca, ascutita si profunda in nervii terminali ai dintilor.
O cauza foarte frecventa de sensibilitate a dintilor, in cazul in care nu este vorba despre o carie sau o plomba care lipseste, poate fi reprezentata de dentina expusa la nivelul radacinilor dintilor.

In mod normal, dentina (al doilea strat, mai sensibil, al dintelui) este acoperita si protejata de smalt (la coroana), de cement (la radacina) si de gingii. Sensibilitatea dentinei se crede ca este data de faptul ca micii tubuli care leaga dentina de nervi sau pulpa servesc ca si conductori de sensibilitate. Senzatia poate fi una de durere.

Cauze

Cauzele sensibilitatii dentinei pot fi locale sau generale:
1. Cauze locale:
-distrofiile de smalt si/sau abraziunea dintilor, atunci cand cariile se dezvolta rapid;
-perierea dintilor prea puternic;
-igiena bucala defectuoasa;
-eventuala sarire a smaltului in urma contactului cu agenti chimici;
-bruxismul;
-aparitia unor boli parodontale;
-aparitia unei muscaturi anormale la nivelul unuia sau mai multor dinti, ce duce la o presiune mare asupra anumitor zone ale dintelui, unde poate aparea o subtiere a smaltului;
-plombele vechi care nu au adaptare marginala;
-dintii fisurati sau fracturati ce pot retine bacteriile din placa, care ajung in pulpa generand o reactie inflamatorie;
-sensibilitatea post albire a dintilor.

2. Cauze generale:
-infectiile urechilor;
-sinuzitele;
-menstruatia;
-sarcina;
-convalescenta;
-avitaminoza;
-toxinele secretate de microorganimele din cavitatea bucala;
-problemele cardiace (infarct miocardic, angina).

Factori determinanti

Intensitatea durerii in cazul sensibilitatii dintilor poate fi usoara, cronica, ajungand la ascutita, acuta si poate fi provocata de diversi factori:
-termici (rece, cald);
-mecanici (atingere, presiune);
-chimici (dulce, acru).
In mod normal, durerea apare la contactul imediat cu acesti factori si trece odata cu disparitia lor. Daca durerea este persistenta si foarte intensa, poate fi un semn al afectarii nervului dintelui.

Albirea dintilor, un fenomen la moda

Din ce in ce mai multi oameni apeleaza la serviciile de albire a dintilor. Acesta este un mod non-invaziv, pozitiv si estetic de a incepe procesul complex de ingrijire a sanatatii orale a pacientului. Putini stiu insa ca in urma tratamentului de albire poate aparea o usoara sensibilitate dentara. Aceasta este temporara si putin dureroasa si apare frecvent la pacientii care folosesc peroxidul de carbamida 10-20%. In cazul pacientilor care folosesc peroxidul de carbamida 16-35%, creste posibilitatea aparitiei sensibilitatii post-albire. De obicei, o singura aplicare de fluorura de sodiu neutra este suficienta pentru a elimina aceasta sensibilitate.

Mancati sanatos si periati-va dintii eficient!

-O alimentatie echilibrata si un periaj eficient cu o pasta de dinti speciala ne ajuta sa scapam de problema dintilor sensibili si sa ne mentinem sanatatea intregului organism.
-Beneficiul folosirii unei paste de dinti pentru o dantura sensibila este multiplu, in primul rand permite reluarea vechilor obiceiuri alimentare, cum ar fi cafeaua fierbinte, o inghetata cu glazura sau un ceai aburind.
-Consumul de fructe proaspete reprezinta, pe langa o excelenta sursa de vitamine si minerale, si o metoda simpla de curatare a danturii. De exemplu, un mar mancat seara inainte de culcare este ideal in ceea ce priveste curatarea si mentinerea sanatatii dintilor.
-Prevenirea gingivitei, a afectiunilor parodontale, a cariilor si, implicit, a aparitiei sensibilitatii dintilor, este posibila cu o igiena orala buna. Doua sau trei minute dedicate zilnic periajului sunt suficiente pentru ca dintii sa fie curatati eficient pe toata suprafata lor.
-Orice extractie trebuie rezolvata prin punte sau implant, pentru ca altfel apare o migrare a dintilor si, implicit, o serie de presiuni anormale. Majoritatea oamenilor isi curata dintii in mai putin de un minut, lasand locuri neatinse, unde se poate dezvolta placa microbiana.
-Folosirea atei dentare este cruciala daca vrem sa curatam spatiile dintre dinti, unde in mod normal periuta nu ajunge.
-Prevenirea sensibilitatii dintilor este posibila daca evitam retragerea gingiei. Este de ajutor daca reducem din forta cu care obisnuim sa curatam dintii.

Autor: Lucia Comanescu
Consultant: Dr. Curelariu Elisabeta-Georgiana - Medic stomatolog


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Cand zambetul copilului dumneavoastra isi schimba culoarea: cauzele si tratamentul dintilor de lapte innegriti Eruptia dentara – dintii temporari si permanenti Embolismul pulmonar Fluoroza dentara Tratamentul muscaturilor umane Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Informatii despre sanatatea orala Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Paralizia Bell (paralizia faciala periferica) Ortodontia - indreptarea si corectarea pozitiei dintilor Nu mai am nici un dinte. Ce pot face?