Indicatii
Medicamentul dumneavoastra se numeste voltaren retard este comercializat sub forma de comprimate filmate cu eliberare prelungita.
Fiecare comprimat contine 100 mg substanta activa, diclofenac sodic.
Voltaren retard apartine unui grup de medicamente numite "medicamente antiinflamatoare nesteroidiene" (ains), care sunt utilizate pentru tratamentul durerii si inflamatiei.
Voltaren retard amelioreaza simptomele inflamatiei, cum sunt tumefactia si durerea si, de asemenea, reduce febra. El nu are efect asupra cauzelor inflamatiei sau febrei.
Voltaren retard poate fi utilizat pentru tratamentul urmatoarelor afectiuni:
- dureri articulare reumatice (artrite)
- dureri de spate, umar blocat, cotul de tenismen si alte tipuri de reumatism
- luxatii, entorse si alte leziuni
- durere si tumefactie dupa interventie chirurgicala
- afectiuni inflamatorii dureroase in sfera ginecologica, incluzand ciclurile menstruale.
Daca aveti orice intrebare despre cum actioneaza Voltaren Retard si de ce v-a fost prescris acest medicament, intrebati medicul dumneavoastra.
Doze si mod de administrare
Urmati cu atentie instructiunile medicului dumneavoastra.
Nu depasiti doza recomandata. Este important ca dumneavoastra sa utilizati cea mai mica doza care va amelioreaza durerea si nu trebuie sa utilizati Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita mai mult timp decat este necesar.
Medicul dumneavoastra va va spune exact cate comprimate filmate cu eliberare prelungita Voltaren Retard trebuie sa utilizati. In functie de cum raspundeti la tratament, medicul dumneavoastra va poate sugera o doza mai mica sau mai mare.
In general, la adulti, la inceputul tratamentului doza zilnica este de 100 mg administrate sub forma unui comprimat de 100 mg.
De obicei, in cazurile mai usoare si in tratamentul de lunga durata este suficienta o doza de 100 mg zilnic. Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita 100 mg se administreaza o data pe zi.
Nu utilizati mai mult de 150 mg pe zi.
In cazul in care simptomele sunt mai pronuntate in timpul noptii sau dimineata, Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita se va utiliza de preferinta seara.
Voltaren Retardcomprimate filmate cu eliberare prelungita trebuie inghitite intregi cu un pahar cu apa sau cu alt lichid. Este recomandat sa utilizati Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungi?ta inaintea meselor sau pe stomacul gol. Nu rupeti sau sfaramati comprimatele.
Compozitie
Substanta activa din voltaren retard comprimate filmate cu eliberare prelungita este diclofenacul sodic. Celelalte componente sunt zahar, alcool cetilic, povidona, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, hipromeloza, talc, polisorbat 80, dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), macrogol 8000, cerneala negru 8015.
Contraindicatii
Urmati cu atentie toate instructiunile date de medicul dumneavoastra sau farmacist, chiar daca ele difera de informatiile generale continute in acest prospect.
Nu utilizati Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita:
- daca sunteti alergic la diclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale Voltaren, enumerate la inceputul acestui prospect
- daca ati avut vreodata o reactie alergica dupa utilizarea de medicamente utilizate pentru a trata inflamatii sau dureri (de exemplu, acid acetilsalicilic/aspirina, diclofenac sau ibuprofen). Reactiile pot include astm, nas infundat, eruptie cutanata, umflarea fetei. Daca dumneavoastra credeti ca puteti fi alergic, cereti sfatul medicului dumneavoastra.
- daca aveti ulcer gastric sau duodenal
- aveti hemoragie gastro-intestinala, ale carei simptome fiind sange in materiile fecale sau materii fecale de culoare neagra
- daca aveti boala renala sau hepatica severa
- daca aveti insuficienta cardiaca severa
- daca sunteti in ultimele trei luni de sarcina.
Informati-va medicul dumneavoastra si nu utilizati Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita daca oricare dintre situatiile mentionate mai sus se aplica in cazul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide daca acest medicament este potrivit pentru dumneavoastra.
Masuri de precautie
Aveti grija deosebita cand utilizati Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita:
- utilizati Voltaren Retard simultan cu alte medicamente antiinflamatoare, incluzand acidul acetilsalicilic/aspirina, corticosteroizi, "anticoagulante" sau ISRS
- daca aveti astm sau febra fanului (rinita alergica sezoniera)
- daca ati avut vreodata afectiuni gastro-intestinale precum ulcer gastric, hemoragie sau scaune de culoare neagra sau ati prezentat disconfort gastric sau arsuri epigastrice dupa administrarea, in trecut, de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
- daca aveti colonul inflamat (colita ulceroasa) sau tractul intestinal inflamat (boala crohn)
- daca aveti sau ati avut afectiuni cardiace sau cu tensiunea arteriala
- daca aveti afectiuni hepatice sau renale
- daca puteti fi deshidratat (de exemplu datorita starii de rau, diareei, inainte sau dupa o interventie chirurgicala majora)
- daca aveti picioarele umflate
- daca aveti afectiuni hemoragice sau alte afectiuni sanguine, incluzand o boala hepatica rara numita porfirie
Sarcina si alaptarea
Informati medicul dumneavoastra daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.
Nu trebuie sa utilizati voltaren retard comprimate filmate cu eliberare prelungita in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar. Ca si alte medicamente antiinflamatoare, nu trebuie sa utilizati Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita in timpul ultimelor 3 luni de sarcina, deoarece acesta poate vatama copilul dumneavoastra nenascut sau poate determina probleme la nastere. Voltaren Retard poateface mai dificila instalarea sarcinii. Daca intentionati sa ramaneti insarcinata sau aveti probleme in a ramane insarcinata, nu trebuie sa utilizati Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita decat daca este strict necesar. Informati medicul dumneavoastra daca alaptati. Nu trebuie sa alaptati in timpul utilizarii Voltaren Retard comprimate filmate cu eliberare prelungita, deoarece acesta poate vatama copilul dumneavoastra.
Reactii adverse
Ca toate medicamentele, Voltaren Retard poate avea reactii adverse, desi nu apar la toata lumea.
Unele reactii adverse rare sau foarte rare ce pot fi grave:
- hemoragii sau vanatai neobisnuite
- febra mare sau durere in gat persistenta
- reactie alergica cu umflarea fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului, asociata adesea cu eruptii cutanate si mancarimi, ce pot determina dificultati la inghitire, hipotensiune arteriala (presiune scazuta a sangelui), lesin. respiratie suieratoare si senzatia de apasare a cutiei toracice (semne ale astmului).
- durere toracica (semn al infarctului miocardic)
- durere de cap brusca si severa, greata, ameteala, amorteala, incapacitate sau dificultate la vorbire, paralizie (semne ale atacului cerebral)
- gat amortit (semn al meningitei virale)
- convulsii
- hipertensiune arteriala (presiune crescuta a sangelui)
- piele rosie sau vanata (semne posibile ale inflamarii vaselor sanguine), eruptii cutanate cu vezicule, vezicule pe buze, ochi sau in gura, inflamarea pielii cu exfoliere sau descuamare
- durere de stomac severa, materii fecale cu sange sau de culoare neagra. varsatura cu sange.
- ingalbenirea pielii sau a ochilor (semn al hepatitei)
- sange in urina, exces de proteine in urina, scaderea severa a cantitatii de urina eliminate (semne ale tulburarilor renale).
Informati medicul dumneavoastra imediat daca prezentati oricare din aceste reactii adverse.
Alte reactii adverse frecvente:
Acestea afecteaza cel mai probabil intre 1 si 10 pacienti la fiecare 100 pacienti
Cefalee, ameteala, greata, varsaturi, diaree, indigestie, durere abdominala, meteorism, pierderea apetitului, modificari ale functiei hepatice (de exemplu concentratia transaminazelor), eruptii cutanate.
Alte reactii adverse rare:
Acestea afecteaza cel mai probabil intre 1 si 10 pacienti la fiecare 10.000 pacienti
Somnolenta, durere de stomac, umflarea bratelor, mainilor, picioarelor si labei piciorului (edem).
Alte reactii adverse foarte rare:
Acestea afecteaza cel mai probabil mai putin de 1 pacient la fiecare 10.000 pacienti
Dezorientare, depresie, tulburari ale somnului, cosmaruri, iritabilitate, tulburari psihotice, furnicaturi sau amortirea mainilor sau picioarelor, tulburari ale memoriei, anxietate, tremuraturi, tulburari ale gustului, tulburari ale vederii sau auzului, constipatie, uscarea gurii, ulcer al esofagului (acel tub ce transporta mancarea din gat pana in stomac), palpitatii, caderea parului, inrosire, inrosirea pielii si aparitia de vezicule (datorita cresterii senzitivitatii la soare).
Informati medicul dumneavoastra daca prezentati oricare din aceste reactii adverse.
Medicamente precum voltaren se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord ("infarct miocardic") sau a accidentului vascular cerebral.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.
Daca utilizati Voltaren Retard comprimate cu eliberare prelungita pentru mai mult decat cateva saptamani, mergeti regulat la control la medicul dumneavoastra, pentru a fi siguri ca nu apar reactii adverse neobservate.
Forma de prezentare: cutie cu un blister a 10 comprimate filmate cu eliberare prelungita.