Veziculele - leziuni tegumentare cu continut lichid (basica cu lichid)

Actualizat: 27 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O vezicula este un buzunar cu lichid la nivelul stratului superior al tegumentului. Veziculele pot fi pline cu sange (cunoscute sub denumirea de vezicule sanguinolente) sau cu puroi (in cazul in care se infecteaza).

Cu toate acestea, majoritatea veziculelor sunt umplute cu un lichid clar, denumit ser. Serul este acea parte din sange care ramane dupa indepartarea globulelor rosii si a agentilor de coagulare.

O vezicula se formeaza in cazul in care stratul superior al tegumentului a fost afectat. Lichidul se acumuleaza sub stratul cutanat distrus, acoperind tesutul inferior, protejandu-l de alte traumatisme ulterioare si permitandu-i vindecarea.

Vezicula sanguinolenta se formeaza atunci cand un mic vas superficial se rupe, iar sangele patrunde intr-un spatiu situat la nivelul straturilor tegumentului. Acest lucru se intampla daca tegumentul este strivit, ciupit sau presat foarte puternic. Veziculele se pot forma si datorita unor afectiuni medicale.

Semne si simptome

Veziculele apar ca o umflatura usoara la nivelul tegumentului. Unele sunt nedureroase, in timp ce altele sunt in tensiune. Veziculele sanguinolente sunt inchise la culoare si de obicei sunt mai dureroase comparativ cu cele obisnuite. Veziculele pot aparea izolate sau grupate, in functie de etiologia lor.

Pe masura ce tegumentul de sub vezicula se regenereaza, lichidul de la acel nivel va fi resorbit lent, iar tegumentul ce acopera vezicula se va elimina. Acest proces dureaza intre 3 si 7 zile.

Veziculele infectate sunt pline cu puroi, care poate fi galben sau verde. De obicei sunt dureroase la atingere. Tegumentul din jurul unei vezicule infectate poate fi rosu sau pot exista pete rosii ce depasesc vezicula, iar tegumentul poate fi dureros si cald.

Consultul de specialitate

Se recomanda consultul medicului specialist in cazul in care veziculele se infecteaza, sunt dureroase, apar in numar foarte mare sau se dezvolta in zone neobisnuite ca regiunea pleoapelor sau in cavitatea bucala.

De asemenea, se recomanda consultul medicului specialist in cazul in care veziculele apar in urma contactului cu o substanta chimica sau alta substanta.

Diagnostic

Veziculele produse prin frecare sau caldura au o etiologie evidenta, ca arsura solara, niste pantofi prea stramti sau munca manuala grea. Cu toate acestea, veziculele care se dezvolta fara o cauza aparenta ca frecarea sau caldura, pot fi semn de boala sistemica subiacenta.

In cazul in care apar vezicule fara o cauza aparenta, se recomanda consultul medicului curant, care va efectua teste specifice pentru depistarea unei afectiuni subiacente.

Tratament

Majoritatea veziculelor sau bulelor (bula este o vezicula de mai mari dimensiuni) se vindeca de la sine si nu necesita tratament. Pe masura ce tegumentul de sub vezicula se regenereaza, lichidul continut la acel nivel, va fi resorbit lent de catre organism, iar tegumentul de deasupra se usuca si se va exfolia.

Tegumentul intact ce acopera vezicula asigura o bariera naturala impotriva infectiei. Deci, ar trebui sa incercam sa mentinem bulele intacte, pentru a preveni infectia. Este contraindicata inteparea veziculei cu un ac, dar putem permite ruperea bulei, dupa ce tegumentul subiacent s-a vindecat.

Se recomanda acoperirea veziculelor cu un leucoplast (pansament adeziv). Bulele (veziculele mai mari) ar trebui acoperite cu un pansament care va putea fi fixat. In cazul in care exista o vezicula sau bula situata intr-o regiune ce produce durere sau care ar putea determina ruperea acesteia (ca de exemplu la nivelul regiunii plantare), se recomanda acoperirea acesteia cu un pansament moale pentru protejarea ei. Se recomanda schimbarea zilnica a pansamentelor.

Daca o vezicula se rupe, este contraindicata indepartarea pielii ce acopera vezicula. Se recomanda eliminarea blanda a lichidului ce mai exista la acel nivel, apoi acoperirea acesteia si a tegumentelor din jur cu un pansament steril, uscat, pentru a preveni infectarea plagii si a favoriza vindecarea.

Veziculele sanguinolente ar trebui sa fie lasate sa se vindece in mod natural. Ca si in cazul celorlaltor tipuri de vezicule, in cazul in care o vezicula sanguinolenta se sparge, se recomanda mentinerea zonei curate si uscate, si protejarea cu un pansament steril pentru prevenirea infectiei.

Veziculele sanguinolente sunt de obicei dureroase, de aceea este bine sa aplicam o punga cu gheata la nivelul regiunii, imediat dupa producerea traumatismului. Punga cu gheata se aplica timp de 10 pana la 30 de minute. Gheata nu trebuie sa fie aplicata direct pe piele, se va aplica mai intai un prosop la nivelul regiunii traumatizate.

Veziculele infectate se vor trata cu antibiotice, prescrise de medicul curant. In cazul veziculelor produse printr-o afectiune subiacenta, tratamentul consta in tratarea afectiunii subiacente.

Prevenire

Se pot preveni veziculele de la nivel plantar prin purtarea unei incaltaminte corespunzatoare, purtarea de sosete de marime potrivita si schimbarea zilnica a sosetelor.

Veziculele se dezvolta de obicei pe tegumente umede, transpirate, deci, se recomanda purtarea de sosete de bumbac care absorb transpiratia sau schimbarea acestora de doua ori pe zi. In cazul persoanelor care efectueaza exercitii fizice regulate, se recomanda purtarea de sosete speciale pentru sport ce mentin picioarele uscate si reduc sansele de a mai forma vezicule.

Daca mergem la plimbare, se recomanda purtarea unei incaltaminte adecvate. Daca in timpul plimbarii, exercitiilor fizice sau sporturilor efectuate, se constata o zona mai calda la nivel plantar, se recomanda intreruperea activitatii efectuate si tapetarea zonei cu un pansament sau leucoplast.

Pentru evitarea aparitiei de vezicule la nivelul mainilor, se recomanda purtarea de manusi in momentul folosirii unei lopeti sau tarnacop, sau daca se lucreaza in gradina. De asemenea, se vor purta manusi in momentul manipularii detergentilor, produselor de curatare, solventilor si a altor substante chimice.

De asemenea, se recomanda folosirea de creme fotoprotectoare si haine protectoare in momentele insorite ale zilei, pentru a evita arsurile solare. In cazul arsurilor solare, se vor aplica lotiuni hidratante, dupa bronzare sau pe baza de calamina, pentru a usura disconfortul produs de acestea.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Dermatita alergica de contact Cancerul ductului biliar extrahepatic Boala Hailey-Hailey Cancerul veziculei biliare Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Virusul herpes simplex Colecistectomia Eczema Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent si sarcina Bulectomia, procedura chirurgicala care indeparteaza bulele de aer de la nivelul plamanilor