Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie
Artroza si spondiloza sunt considerate patologii importante in spectrul bolilor degenerative si constituie preocupari in randul populatiei cu varsta de peste 40 de ani.
Simptomele majore ale bolilor degenerative sunt printre problemele care preocupa cel mai mult pe pacient , intrucat sunt frecvnete si apar la varste din ce in ce mai tinere datorita stilului de viata din ce in ce mai diferit..
Artroza si spondiloza au existat in toate epocile si au interesat ca si astazi populatia adulta de peste 40 de ani. Deosebirea consta in aceea ca omul contemporan a carui durata medie de viata trece peste 70 de ani intampina dificultatile si disconfortul articular pe o perioada mai lunga de timp.
Bolnavul relateaza dureri musculare sau nevralgii, care s-au reprodus fie in legatura cu modificarile meteorologice, fie dupa eforturi, expunere la frig sau umezeala. De asemenea, pacientul poate relata aparitia de migrene in cazul spondilozei cervicale, ameteala, parestezii cu senzatie de "furnicaturi", slabiciune musculara etc. Dureri osteoarticulare de intensitate foarte mare la nivelul articulatiei coxofemurale- sold, articulatiei genunchiului etc, impreuna cu aparitia de impotenta functionala. Foarte importanta este si starea psihica a pacientului, care se pot considera incurabili, devenind astfel depresivi si necomplianti la tratamentul recomandat.
Ce este artroza?
Patologiile degenerative pot apare dupa decada a 4-a a vietii si sunt consecinta uzurii cartilajelor articulare sau a discurilor intervertebrale, cauzate de alterari biochimice consecutive nerespectarii fiziologiei si mecanicii normale a aparatului locomotor.
Ce intelegem prin spondiloza?
Spondiloza este forma de patologie degenerativa produsa de uzura discurilor intervertebrale, insotita de aparitia de osteofite la nivelul corpilor vertebrale. Alterarile biochimice ale cartilajelor articulare si discurilor intervertebrale nu sunt cauzate exclusiv de imbatranirea tesuturilor. Apar SI in urma tulburarilor de mecanica articulara declansata de obezitate, scaderi ale tonusului muschilor scheletali, pozitii vicioase in timpul muncii etc.
Artroza si spondiloza reprezinta stadii diferite de uzura ale aparatului locomotor, dupa neglijirea indelungata a functionalitatii normale ale articulatiilor. Aparitia acestor forme de reumatism degenerativ se realizeaza insidios si reprezinta cumularea maxima a erorilor de functionare articulara, care au repercursiuni asupra cartilajelor si discurilor articulare, ce isi pierd elasticitatea si devin friabile.
Pozitiile vicioase creeaza zone persistente depresive pe suprafata articulara si la marginea acestor zone se produc reactii periostale, care se vad la examenul radiografic sub forma de mici excrescente denumite osteofite.
Osteofitele reprezinta reactii secundare in urma degenerarii cartilajului articular sau a discului intervertebral. Suferinta in artroza si spondiloza este provocata de leziunile cartilaginoase si discale majoritar, dar si de excrescentele osteofitice in unele cazuri. Toata atentia trebuie acordata miscarilor normale articulare pentru indepartarea punctelor de presiune prelungite pe discuri, cartilaje care irita filetele nervoase adiacente acestora si provoaca simptome dureroase.
Odata constituite artroza sau spondiloza, preocuparea consta in echilibrarea tonusului muscular si a functiunii normale articulare, care asigura refacerea structurilor moi. Osteofitul este un proces de reparatie osoasa care apare in jurul discurilor sau cartilajelor si nu sta totdeauna la baza suferintei dureroase din artroza si spondiloza.
Varstnicii sau batranii sunt expusi la patologii degenerative daca inceteaza activitatea normala sau renunta la ingrijirea zilnica a functiei articulare prin gimnastica sau plimbari usoare, recuperare medicala etc. Ca o consecinta imediata se produc scaderi in tonusul muscular, atrofii musculare si osteoporoza.
Persoanele varstnice au un factor de risc mai mare fata de aceste boli degenerative prin reducerea activitatii, dar si prin modificari inerente metabolice ale organismului. Astfel, varstnicii au tendinta la deshidratare a tesuturilor care devin mai friabile (in special cartilajele). De asemenea se produc unele modificari biochimice la nivelul acestora, prin scaderea produsilor de tip condroitinsulfati, factori care asigura elasticitatea .
Leziunile anatomice articulare si vertebrale pot fi compensate daca musculatura isi pastreaza integritatea si asigura contentia normala a vertebrelor sau a oaselor care alcatuiesc articulatiile. In practica medicala curenta, uneori diagnosticam spondiloza si artroza cu ocazia examenelor generale, fara ca acesti subiecti sa prezinte vreo suferinta.
In schimb, examenele radiografice releva numeroase modificari, precum osteofite, demineralizare, ingustare spatiu articular etc.
Durerea si disconfortul articular apar atunci cand scade tonusul muscular si apar pozitiile vicioase prin deplasari ale discului intervertebral si leziunile meniscale la nivelul genunchilor.
Aparitia obezitatii constituie un factor de agravare a suferintelor bolnavilor cu spondiloza prin impovararea articulatiilor si a coloanei vertebrale, acest lucru fiind observat atat in cazul sportivilor de performanta in momentul retragerii cat si la varstnicii sedentari.
Combaterea obezitatii prin dieta hipocalorica cu refacerea echilibrului muscular prin gimnastica medicala zilnica duce la disparitia suferintelor bolnavilor cu artroza si spondiloza. .
Anatomie si fiziologie a coloanei vertebrale
La nivelul coloanei vertebrale se observa zone vulnerabile unde readaptarea structurilor nu a raspuns inca in modul cel mai adecvat noilor solicitari. Ne referim mai ales la coloana lombara si la cea cervicala, segmentele cele mai interesate in aceste modificari. Odata cu lordoza lombara si marirea impovararii acestei sectiuni a aparut predispozitia pentru lombalgie, prin degenerarea discala L5-S1, spondilolistezisul, etc.
In ceea ce priveste coloana cervicala, pe langa aparitia lordozei, se modifica si impovararea acesteia datorita suportarii greutatii capului.
Lordoza cervicala si redistributia impovararii fac segmentul cervical deosebit de vulnerabil la diversele traume.
Orice suferinta de artera vertebrala direct sau prin intermediul nervului vertebral, va declansa perturbarea irigatiei sanguine a trunchiului cerebral, a cerebelului, etc.
Primele semne clinice de avertisment sunt consecinta suprasolicitarii musculare si se traduc prin dureri in regiunea cervicala si occipitala si prin contracturi musculare care blocheaza intermitent miscarile gatului si care pot fi insotite de dureri nevralgice iradiate in brate sau amorteli la nivelul mainilor.
Cu timpul se instaleaza si suferinta discala care produce iritarea nervilor cervicali, la nivelul orificiilor de emergenta, datorita scaderii in inaltime a discurilor prin pierderea fortei elastice a acestora. Aceasta etapa a suferintei discale (discopatia) este reversibila daca se asigura restabilirea unei bune nutritii a discului intervertebral si restaurarea lordozei coloanei cervicale prin reeducarea musculaturii cefei.
Orice profesiune care fixeaza pentru un timp indelungat coloana cervicala intr-o pozitie cifotica predispune la spondiloza cervicala. Pozitia cifotica cu capul aplecat mult inainte se intalneste la dactilografe, elevi, studenti, scriitori, profesori, chirurgi, muncitori de precizie in industria electronica, croitori etc. Permanentizarea pozitiei cu capul mult aplecat provoaca oboseala muschilor cefei, iar cu timpul nu mai echilibreaza greutatea extremitatii cefalice, fapt ce provoaca suprasolicitarea discului intervertebral. Cu timpul discul se deshidrateaza, se turteste si isi pierde elasticitatea, iar vertebrele se apropie, comprima radadacinile nervoase, care prrovoaca durerile nevralgice amintite mai sus. Amortizarea socurilor in timpul miscarilor gatului, nu mai este realizata de discurile intervertebrale, iar fortele exercitate aici se transmit direct si brutal platourilor vertebrale. Acestea se ingroasa si apar proliferari osoase (osteofite).
Osteofitele reprezinta rezultatul unor mecanisme de reparare si in unele situatii reduc deplasarea vertebrelor impiedicand pana la o anumita limita ingustarea spatiului intervertebral.
Osteofitul nu reprezinta elementul primar al leziunii degenerative cervicale. El apare in cadrul fenomenelor reparatorii fiind consecinta suprasolicitarii discale.
Gimnastica medicala se va axa pe miscarile de hiperextensie si refacerea lordozei fiziologice, se urmareste restabilirea tonusului normal al musculaturii cervicale, pentru a reface mecanica coloanei si a despovara discul. Gimnastica medicala se va axa pe miscarile de hiperextensie, rotatia si flexia gatului. Este necesar a executa aceasta gimnastica zilnic cel putin 10-15 minute la sfarsitul activitatii si dimineata inaintea inceperii activitatii profesionale.
De asemenea, in cursul activitatii profesionale, cei afectati trebuie sa execute periodic miscari de redresare ale coloanei cervicale (extensie, flexie, rotatie) pentru a preveni oboseala musculara si a favoriza nutritia discurilor intervertebrale.
De un real folos este si automasajul care trebuie practicat cu blandete, de sus in jos, de-a lungul musculaturii posterioare a gatului, de la nivelul regiunii occipitale spre umeri. Durata masajului va fi de 5-10 minute si va fi precedat de miscari de flexie-extensie si rotatie a capului.
Ce se intampla cand se neglijeaza faza discopatica de debut a spondilozei cervicale?
Daca nu se restabileste pozitia si mecanica normala a coloanei, persistenta contracturii muschilor cervicali provoaca dislocari ale vertebrelor cervicale, suprasolicitand discul si apofizele articulare. Alaturi de uzura discului apar leziuni artrozice la nivelul articulatiilor intervertebrale apofizare instalandu-se faza de spondilartroza. In acest stadiu apar iritatii ale vaselor din zona cervicala (artera vertebrala) si a nervilor vegetativi cervicali.
Simptomatologia devine bogata si variata. Reducerea debitului in artera vertebrala provoaca simptome zgomotoase traduse prin vertij (ameteli), pierderi de echilibru, stari de oboseala, palpitatii, dureri proiectate in jurul inimii, simptomatologie declansata de inclinarea sau rotirea brusca a capului. Abia in acest stadiu marea majoritate a bolnavilor cu spondiloza cervicala se adreseaza medicului, cuprinsi de neliniste, neincredere fata de tratamentele medicale.
Din fericire si faza de spondilartroza, cu multiplele simptome dezagreabile, este curabila, dar necesita un tratament complex si perseverent cu durata ceva mai lunga.
Tratamentul spondilartrozei urmeaza ca obiective despovararea coloanei, refacerea curburii fiziologice si a tonicitatii normale a musculaturii cervicale.
Restabilirea functionalitatii cervicale se va face ca si in faza discopatica prin suprimarea pernelor, recuperare mediala specifica, procedeele de fizioterapie vor urmari decontractarea musculaturii cervicale. De asemenea, medicul curamt va putea sa a prescrie diverse medicamente decontracturante musculare, antialgice etc.
Aplicarea gimnasticii medicale si procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, de ameteli si dureri precordiale in interval de cateva saptamani. Bolnavii trebuie sa respecte cu calm si perseverenta aceste tratamente simple, pentru a evita recidivele. Tratamentele balneare sunt de asemenea deosebit de utile.
Sa evite pozitiile indelungate cu capul flexat. In cazul in care profesia le impune o asemenea pozitie sa execute periodic miscari de redresare fara a intrerupe activitatea profesionala.
Sa se odihneasca fara a sprijini capul pe perne inalte, folosind doar un sul introdus sub ceafa.
Sa execute zilnic miscari de gimnastica antagonica de extensie, flexie si rotatie a capului pana la disparitia durerilor muscularesi nevralgice.
Restabilirea functionalitatii musculaturii cervicale prin gimnastica si masaj indeparteaza simptomele neplacute din spondiloza.
Aparitia spondilozei poate fi prevenita daca se combat zilnic cu perseverenta pozitiile vicioase ale coloanei, incepand din adolescenta.
Tratamentele medicamentoase sunt adjuvante pentru combaterea simptomelor neplacute in fazele evolutive ale bolii.
Baza tratamentului profilactic si curativ o asigura gimnastica zilnica executata cu perseverenta si corectarea precoce a pozitiilor vicioase ale coloanei cervicale in timpul si la sfarsitul activitatii profesionale.
Bibliografie:
Kuo DT, Tadi P. Cervical Spondylosis. [Updated 2021 Sep 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
Theodore N. Degenerative Cervical Spondylosis. N Engl J Med. 2020 Jul 9;383(2):159-168. doi: 10.1056/NEJMra2003558. PMID: 32640134.
https://medlineplus.gov/ency/article/000436.htm
https://emedicine.medscape.com/article/306036-overview
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.