Durerea mamara (mastalgia)

Actualizat: 31 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Multe femei au sanii sensibili sau durerosi sau mastalgie. Aceasta poate aparea sau disparea in functie de perioadele lunii (ciclice) sau pot fi atipice (nonciclice).

- durerea ciclica este cel mai des intalnita si poate fi cauzata de modificarile hormonale normale lunare. De obicei, durerea este bilaterala. In general, este descrisa ca si greutate sau durere ce iradiaza in axila sau de-a lungul bratului. Durerea este mai severa inaintea perioadei menstruale si se amelioreaza la sfarsitul acesteia. Durerea mamara ciclica apare mai frecvent la femei tinere, nu necesita tratament si dispare la menopauza.

- durerea non-ciclica este mai frecvent intalnita la femeile intre 40 si 50 de ani. De obicei este unilaterala. Este perceputa ca o intepatura sau arsura intr-o zona a sanului. Uneori, durerea non-ciclica poate fi cauzata de chisturi sau fibroadenoame. Tratarea cauzei (daca poate fi identificata) amelioreza durerea.

Durerea mamara se poate agrava in functie de nivelul hormonilor sau de medicatie. Stresul poate influenta acest tip de durere. Este mai probabila aparitia durerii inaintea menopauzei decat dupa instalarea ei.

Durerea mamara sugereaza existenta unui cancer mamar? Durerea mamara este un simptom rar intalnit in cancerul mamar. Cu toate acestea, unele formatiuni dureroase pot fi canceroase.

Tratament


Durerea mamara se poate ameliora folosind medicamente ce nu necesita reteta, ce includ:
- acetaminofen:de exemplu Tylenol sau Panadol
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ca si Ibuprofen (Advil sau Motrin), Naproxen (Aleve sau Naprosyn), Ketoprofen (Actron sau Orudis) sau Aspirina (Anacin sau Bayer)

Este necesara citirea etichetelor si a instructiunilor. In cazul femeilor gravide sau pe cale de a deveni este util sfatul medicului inainte de a folosi aceste medicamente. Este indicat sa nu se administreze Aspirina la tinerii sun 20 de ani deoarece exista riscul aparitiei sindromului Reye. Danazolul, bromcriptina sau citratul de tamoxifen sunt medicamente ce se prescriu in cazul durerii mamare ciclice, dar sunt rar utilizate datorita efectelor adverse semnificative. Este important sa se determine daca beneficiile compenseaza riscurile administrarii acestor medicamente.

Ameliorarea durerii se mai poate realiza prin:
- folosirea anticonceptionalelor. Acestea pot ameliora durerea si reduce dimensiunile sanilor inaintea ciclului menstrual. Cu toate acestea, exista femei care sustin ca simptomele se agraveaza daca folosesc anticonceptionale
- administrarea magneziului. Suplimentele de magneziu, administrate in a doua parte a ciclului menstrual (de obicei, cu 2 saptamani inainte de ciclul urmator) amelioreaza durerea mamara ciclica, precum si alte simptome premenstruale
- reducerea cantitatii de grasimi din dieta la un aport de 15% sau mai putin. Cu toate acestea, ar trebui suprimate grasimile timp de cateva luni pentru a observa o diferenta semnificativa. Este necesar sfatul medicului in cazul modificarilor alimentare extreme.

Studiile nu au demonstrat daca evitarea cofeinei amelioreaza durerea mamara. Cu toate acestea, unele femei au observat o relatie intre ameliorarea durerii si scaderea consumului de cofeina.

Profilaxie


Durerea mamara, sensibilitatea sau disconfortul pot fi prevenite prin utilizarea sutienului potrivit in timpul exercitiilor fizice. Este important ca sanii sa ramana imobili si sa permita miscarea lor doar o data cu toracele si nu separat. Este importanta schimbarea sutienului daca materialul se deterioreaza si nu mai sustine sanii. O femeie tanara ai carei sani sunt in crestere trebuie sa-si inlocuiasca sutienul la fiecare 6 luni.


Citeste si despre:

Cauzele durerii de sani Durerile de sani. Cand ar trebui sa te ingrijoreze Cauzele aparitiei durerilor de sani Durerea sanilor la adolescenti (cresterea sanilor atat la baieti cat si la fete, insotita de durere si noduli) Durerile de san - mastalgia Afectiunile care provoaca durere faciala Sindromul dureros patelofemural 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Anotimpul rece si durerile Durerea musculoscheletala Afla semnificatiile durerilor de dinti Relatia dintre depresie si durerea cronica Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii Durerile joase de spate