Durerea toracica - tratament

Publicat: 20 Ianuarie 2008
Autor: SfatulMedicului

Tratament la domiciliuIn cazul in care se banuieste un infarct miocardic, se recomanda apelarea serviciului de urgenta sau acces imediat la cea mai apropiata unitate de primiri urgente:

- in timp ce astepti ambulanta, se recomanda administrarea de 2 tablete de Aspenter sau cel putin jumatate dintr-o tableta normala de Aspirina - un total de cel putin 160 mg acid acetilsalicilic; nu exista dovada ca ingerarea a unei cantitati mai mari ar avea efecte benefice, de asemenea pot aparea efecte adverse in cazul in care se administreaza mai mult
- este important sa mestecam aspirina inainte de a o inghiti, deoarece prin mestecare scade timpul dupa care isi face efectul
- mestecarea unei aspirine in primele momente a unui infarct miocardic reduce riscul de moarte cu cel putin 23%.

In cazul in care pacientul prezinta angina pectorala (durere toracica anterioara) si are la indemana tablete de nitroglicerina, se recomanda administrarea unei tablete sublingual. Acest lucru poate determina cresterea fluxului sanguin la nivelul arterelor coronare blocate sau ingustate.

- Daca durerea toracica persista in urmatoarele 5 minute, se va administra inca o tableta sublingual
- Daca durerea nu dispare dupa administrarea a 3 tablete de nitroglicerina (la interval de 5 minute fiecare), pacientul trebuie sa sune dupa ajutor la 112 sau sa mearga la cel mai apropiat departament de primiri urgente.

Daca durerea este secundara unui reflux gastro-esofagian, poate fi diminuata prin administrarea de medicamente antiacide. In cazul in care durerea dispare prin administrarea de antiacide, nu trebuie sa presupunem ca nu poate fi un infarct miocardic. Pacientul tot trebuie evaluat intr-un departament de primiri urgente.

Tratament medical


Tratamentul unui infarct miocardic urmareste cresterea fluxului sanguin la nivel cardiac (arterele coronare) deoarece arterele pot fi, fie blocate, fie ingustate printr-un cheag sanguin.
- Medicamentele folosite pentru aceasta includ: aspirina, heparina si medicamente trombolitice (care dizolva cheagul de sange).
- Alte medicamente pot fi administrate pentru scaderea frecventei cardiace, care incetineste activitatea inimii si reduce durerea
- Angioplastia este o modalitate de deblocare a arterei. Ea se efectueaza initial pentru a localiza blocajul sau ingustarea vasului. Un tub foarte subtire denumit cateter este inserat in artera. La capatul cateterului exista un balonas care urmeaza sa fie umflat; artera se expansioneaza, determinand largirea lumenului vasului. Ulterior balonasul va fi dezumflat si indepartat. Uneori se monteaza la acel nivel un inel metalic denumit stent pentru a mentine vasul expansionat.
- Bypass-ul cardiac poate fi necesar in cazul in care tratamentul medical nu da rezultate.

Tratamentul anginei pectorale urmareste ameliorarea durerii toracice care apare ca rezultat al scaderii fluxului sanguin la nivelul inimii.
- Medicatia administrata: nitroglicerina este cel mai frecvent folosita. Nitroglicerina dilata arterele coronare. De obicei se administreaza sublingual.
- Pacientii cu angina cunoscuta pot fi tratati cu nitroglicerina maxim 3 doze, administrate la interval de 5 minute.
- Daca durerea nu dispare, nitroglicerina este administrata intravenos, pacientul este internat in spital si monitorizat atent pentru a exclude un atac cardiac.
- Tratamentul pe termen lung dupa primul episod de angina consta in reducerea factorilor de risc pentru ateroscleroza si boala cardiaca.

Suspiciunea de disectie de aorta este tratata frecvent cu medicamente care reduc presiunea arteriala.
- Medicamentele care reduc frecventa cardiaca si dilata arterele sunt cel mai frecvent folosite.
- Este necesara monitorizare foarte atenta pentru a nu scadea excesiv presiunea arteriala.
- Va fi nevoie de interventie chirurgicala in cazul disectiei de aorta la nivelul portiunii ascendente a acesteia.

In cazul in care exista suspiciune de embolie pulmonara, internarea in spital este obligatorie.
- Tratamentul include administrare de oxigen si medicatie care previne coagularea ulterioara a sangelui (anticoagulanta); in general se foloseste heparina.
- Daca embolismul este foarte intins, se va administra medicatie care topeste cheagul de sange (trombolitica).
- Uneori este nevoie de interventie chirurgicala cu plasarea unui filtru in forma de umbrela la nivelul vaselor sanguine, pentru a preveni deplasarea cheagurilor formate la nivelul membrelor inferioare la nivelul plamanilor.

Pneumotoraxul spontan fara simptomatologie implica monitorizare in spital timp de 6 ore si radiografii pulmonare repetate.
- Daca marimea pneumotoraxului ramane neschimbata, pacientul va fi chemat la control dupa 24 de ore.
- In cazul in care apar simptome sau marimea pneumotoraxului creste, pacientul va fi internat in spital. Se va efectua aspiratie pe cateter sau se va insera un tub la nivelul pleurei pulmonare pentru a restabili presiunea negativa de la acest nivel.

Prolapsul de valva mitrala se trateaza conservator initial, ulterior prin interventie chirurgicala sau tratamente invazive.
- Tratamentul consta in controlul palpitatiilor si a durerii toracice.
- In cazul in care afectiunea este severa si nu raspunde la tratamentul medical, va fi necesara interventia chirurgicala cu inlocuirea valvei.
- Pacientii cu prolaps de valva mitrala, vor urma tratament cu antibiotic inainte de orice interventie chirurgicala cu risc crescut sau de tratamentele stomatologice.
- Acest lucru reduce riscul de endocardita, o infectie a valvelor cardiace.

Orice perforatie sau ruptura a tractului intestinal este o urgenta cu risc vital. Este necesara interventie chirurgicala imediata.
Tratamentul pericarditei virale consta in administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene ca Aspirina sau Ibuprofen, timp de 7-21 de zile.
Pneumonia se trateaza cu antibiotice si medicatie antialgica pentru senzatia de presiune toracica.
Costocondrita este tratata cu antiinflamatorii nesteroidiene de tipul ibuprofenului.
Cele mai frecvente afectiuni esofagiene care produc dureri toracice - boala de reflux esogagian, esofagita si spasmul esofagian - sunt tratate cu medicamente antiacide, antibiotice, antivirale sau medicatie antifungica, medicamente relaxante ale sfincterului esofagian sau o combinatie a acestora.


Citeste si despre:

Tratamentul durerii toracice Cauzele durerii de inima 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Solutii naturale pentru hipotiroidism Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent Durerea cervicala Ebola: cauze, simptome si tratament Cum pot fi ameliorate durerile lombare?