Durerea toracica - tratament

Actualizat: 22 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Despre durerea toracica


In cazul in care se banuieste un infarct miocardic, se recomanda apelarea serviciului de urgenta sau acces imediat la cea mai apropiata unitate de primiri urgente:

- in timp ce astepti ambulanta, se recomanda administrarea de 2 tablete de Aspenter sau cel putin jumatate dintr-o tableta normala de Aspirina - un total de cel putin 160 mg acid acetilsalicilic; nu exista dovada ca ingerarea a unei cantitati mai mari ar avea efecte benefice, de asemenea pot aparea efecte adverse in cazul in care se administreaza mai mult
- este important sa mestecam aspirina inainte de a o inghiti, deoarece prin mestecare scade timpul dupa care isi face efectul
- mestecarea unei aspirine in primele momente a unui infarct miocardic reduce riscul de moarte cu cel putin 23%.

Angina pectorala

In cazul in care pacientul prezinta angina pectorala (durere toracica anterioara) si are la indemana tablete de nitroglicerina, se recomanda administrarea unei tablete sublingual. Acest lucru poate determina cresterea fluxului sanguin la nivelul arterelor coronare blocate sau ingustate.

- Daca durerea toracica persista in urmatoarele 5 minute, se va administra inca o tableta sublingual
- Daca durerea nu dispare dupa administrarea a 3 tablete de nitroglicerina (la interval de 5 minute fiecare), pacientul trebuie sa sune dupa ajutor la 112 sau sa mearga la cel mai apropiat departament de primiri urgente.

Daca durerea este secundara unui reflux gastro-esofagian, poate fi diminuata prin administrarea de medicamente antiacide. In cazul in care durerea dispare prin administrarea de antiacide, nu trebuie sa presupunem ca nu poate fi un infarct miocardic. Pacientul tot trebuie evaluat intr-un departament de primiri urgente.

- Muschii intercostali au straturi diferite care sunt atasate de coaste pentru a ajuta la construirea peretelui toracic si la respiratie. Atunci cand un muschi intercostal se rasuceste, se incordeaza sau se intinde prea mult, se poate rupe, provocand tensiune musculara intercostala.Semnele si simptomele tensiunii musculare intercostale pot diferi usor, in functie de cauza lor. Simptomele pot include:

- dureri ascutite in regiunea superioara a spatelui si ale coastei sau coastelor afectate

- durere severa si brusca, in special daca este cauzata de o lovitura la piept sau la spate

- agravarea treptata a durerii dupa miscari repetitive, cum ar fi canotaj, inot sau alte exercitii fizice

- rigiditate si tensiune la nivelul muschilor, cauzand dureri de spate

- rigiditatea musculara la indoirea sau rasucirea partii superioare a corpului

- agravarea durerii la tuse, stranut sau respiratie profunda- spasme ale muschilor intercostali- sensibilitate in zona intercostala

Partea superioara a spatelui este rareori lezata, deoarece este relativ imobila. Daca durerea este localizata in aceasta zona, aceasta este cauzata adesea de o postura gresita pe termen lung. Poate surveni si din cauza unui traumatism grav care a slabit rezistenta coloanei vertebrale superioare, cum ar fi un accident rutier.

Durerea cauzata de leziunile superioare ale spatelui este de obicei resimtita ca o durere ascutita si senzatie de arsura intr-un singur loc. Durerea se poate extinde la umar, gat sau in alt parte a corpului superior si poate avea caracter intermitent.

Incordarea musculara intercostala este aproape intotdeauna rezultatul unui eveniment, cum ar fi suprasolicitarea sau ranirea. In schimb, sursa initiala a durerii cauzate de pneumonie sau alte afectiuni pulmonare este dificil de identificat.

Daca zona specifica de disconfort poate fi localizata, cum ar fi intre coaste, aceasta indica faptul ca durerea nu provine din plamani. Durerea pulmonara este de obicei descris ca ascutita si cu punct de plecare intern, spre exterior.

Atunci cand o coasta este fracturata, durerea este de obicei mult mai severa decat cea a tensiunii musculare intercostale.

Urmatoarele simptome pot semnala o fractura costala:

- senzatia imposibilitatii dea respira

- o proeminenta si/sau o senzaite ascutita de injunghiere in zona coastei

- zona din jurul coastei, sau coastelor afectate este extrem de sensibila la atingere

Fractura costala este o urgenta medicala, care necesita asistenta medicala imediata.

Activitatile de rutina nu conduc, de obicei, la tensiuni musculare intercostale. Durerile intercostale pot aparea in urmatoarele situatii:

- traumatisme ale toracelui: in urma unei lovituri, caderi, accident rutier

- rasuciri fortate ale toracelui in timpul practicarii unor sporturi: golf, tenis

- pozitii incomode prelungite si repetate in timpul unor activitati: dans, pictatul tavanului

Este necesar un consult medical in cazul durerilor ce persista mai multe zile, nu scad in intensitate, si creeaza dificultati in timpul respiratiei.

Pentru a stabili diagnosticul, pe langa anamneza, va fi necesara efectuarea unei radiografii toracice si eventual examen computer tomograf (CT).

Situatii in care poate fi prezenta durerea toracica

- Atacul de panica, in timpul caruia durerea toracica poate fi similara celei din infarctul miocardic. Stabilirea diagnosticului se face in urma consultului medical ce va presupune anamneza pacientului si efectuarea de EKG

- COVID, poate avea printre simptome si durerea toracica. Pentru precizarea diagnosticului se va realiza examenul epidemiologic al pacientului, anamneza si radiografie toracica. Radiografia poate clarifica diagnosticul prin aspectul patognomonic (specific) de "geam mat", in cazul COVID.

- Pericardita: durerea este intensa, localizata si se accentueaza in timpul respiratiei sau in cazul pozitiei clinostatice (cand pacientul este intins pe pat). Diagnosticul este stabilit in urma prezentarii la medic.- Zona zoster, atunci cand sunt afectati nervii intercostali. Consultul medical decide diagnosticul, in urma anamnezei si a prezentei eruptiei specifice acestei maladii

Tratament medical

Tratamentul unui infarct miocardic urmareste cresterea fluxului sanguin la nivel cardiac (arterele coronare) deoarece arterele pot fi, fie blocate, fie ingustate printr-un cheag sanguin.
- Medicamentele folosite pentru aceasta includ: aspirina, heparina si medicamente trombolitice (care dizolva cheagul de sange).
- Alte medicamente pot fi administrate pentru scaderea frecventei cardiace, care incetineste activitatea inimii si reduce durerea
- Angioplastia este o modalitate de deblocare a arterei. Ea se efectueaza initial pentru a localiza blocajul sau ingustarea vasului. Un tub foarte subtire denumit cateter este inserat in artera. La capatul cateterului exista un balonas care urmeaza sa fie umflat; artera se expansioneaza, determinand largirea lumenului vasului. Ulterior balonasul va fi dezumflat si indepartat. Uneori se monteaza la acel nivel un inel metalic denumit stent pentru a mentine vasul expansionat.
- Bypass-ul cardiac poate fi necesar in cazul in care tratamentul medical nu da rezultate.

Tratamentul anginei pectorale urmareste ameliorarea durerii toracice care apare ca rezultat al scaderii fluxului sanguin la nivelul inimii.
- Medicatia administrata: nitroglicerina este cel mai frecvent folosita. Nitroglicerina dilata arterele coronare. De obicei se administreaza sublingual.
- Pacientii cu angina cunoscuta pot fi tratati cu nitroglicerina maxim 3 doze, administrate la interval de 5 minute.
- Daca durerea nu dispare, nitroglicerina este administrata intravenos, pacientul este internat in spital si monitorizat atent pentru a exclude un atac cardiac.
- Tratamentul pe termen lung dupa primul episod de angina consta in reducerea factorilor de risc pentru ateroscleroza si boala cardiaca.

Suspiciunea de disectie de aorta este tratata frecvent cu medicamente care reduc presiunea arteriala.
- Medicamentele care reduc frecventa cardiaca si dilata arterele sunt cel mai frecvent folosite.
- Este necesara monitorizare foarte atenta pentru a nu scadea excesiv presiunea arteriala.
- Va fi nevoie de interventie chirurgicala in cazul disectiei de aorta la nivelul portiunii ascendente a acesteia.

In cazul in care exista suspiciune de embolie pulmonara, internarea in spital este obligatorie.
- Tratamentul include administrare de oxigen si medicatie care previne coagularea ulterioara a sangelui (anticoagulanta); in general se foloseste heparina.
- Daca embolismul este foarte intins, se va administra medicatie care topeste cheagul de sange (trombolitica).
- Uneori este nevoie de interventie chirurgicala cu plasarea unui filtru in forma de umbrela la nivelul vaselor sanguine, pentru a preveni deplasarea cheagurilor formate la nivelul membrelor inferioare la nivelul plamanilor.

Pneumotoraxul spontan fara simptomatologie implica monitorizare in spital timp de 6 ore si radiografii pulmonare repetate.
- Daca marimea pneumotoraxului ramane neschimbata, pacientul va fi chemat la control dupa 24 de ore.
- In cazul in care apar simptome sau marimea pneumotoraxului creste, pacientul va fi internat in spital. Se va efectua aspiratie pe cateter sau se va insera un tub la nivelul pleurei pulmonare pentru a restabili presiunea negativa de la acest nivel.

Prolapsul de valva mitrala se trateaza conservator initial, ulterior prin interventie chirurgicala sau tratamente invazive.
- Tratamentul consta in controlul palpitatiilor si a durerii toracice.
- In cazul in care afectiunea este severa si nu raspunde la tratamentul medical, va fi necesara interventia chirurgicala cu inlocuirea valvei.
- Pacientii cu prolaps de valva mitrala, vor urma tratament cu antibiotic inainte de orice interventie chirurgicala cu risc crescut sau de tratamentele stomatologice.
- Acest lucru reduce riscul de endocardita, o infectie a valvelor cardiace.

Orice perforatie sau ruptura a tractului intestinal este o urgenta cu risc vital. Este necesara interventie chirurgicala imediata.
Tratamentul pericarditei virale consta in administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene ca Aspirina sau Ibuprofen, timp de 7-21 de zile.

Pneumonia se trateaza cu antibiotice si medicatie antialgica pentru senzatia de presiune toracica.

Costocondrita este tratata cu antiinflamatorii nesteroidiene de tipul ibuprofenului.

Cele mai frecvente afectiuni esofagiene care produc dureri toracice - boala de reflux esogagian, esofagita si spasmul esofagian - sunt tratate cu medicamente antiacide, antibiotice, antivirale sau medicatie antifungica, medicamente relaxante ale sfincterului esofagian sau o combinatie a acestora.

Bibliografie:

https://www.webmd.com/pain-management/guide/whats-causing-my-chest-pain

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838


Citeste si despre:

Ce afectiuni ascunde durerea toracica non-cardiaca Durerea toracica dreapta - cele mai comune cauze Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii Tratamentul durerii toracice Cauzele durerii de inima Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dureri in capul pieptului Durerea pulmonara: Cauze, Evaluare si Management 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent Afectiunile care provoaca durere faciala