Analiza biochimica a sangelui

Actualizat: 24 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a nivelurilor glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale. Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange - glucoza este un tip de zahar ce asigura energia celulelor organismului.
Electrolitii mentin balanta hidrica a organismului si mentin functiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contractia muschilor si activitatea creierului.
Rinichii regleaza balanta hidrica (regleaza cantitatea de apa din organism), de saruri minerale si filtreaza produsele toxice sau alte substante ce trebuiesc eliminate din organism.

Indicatii

Analiza biochimica a sangelui este indicata in analize de rutina, in urmarirea efectelor unor tratamente (de exemplu diureticele date pentru afectiunile cardiace) sau pentru a diagnostica anumite afectiuni.

Mod de efectuare

Aceasta analiza se face prin recoltarea de sange dintr-o vena a bratului. In unele cazuri este necesar ca inainte cu 10 sau 12 ore sa se intrerupa alimentatia.

Analiza bichimica masoara:
- Sodiu
- Potasiu
- Calciu
- Cloruri
- Dioxidul de carbon
- Glucoza
- Ureea in sange (BUN)
- Creatinina.


Afla cum sa-ti intaresti imunitatea Afla cum sa-ti intaresti imunitatea

Citeste si despre:

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Analize medicale pe care trebuie sa le faci anual Solutii naturale pentru cresterea fertilitatii femeilor Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.) Goji - Super Fructul din Tibet Leucemia mieloida acuta la adulti Principalele afectiuni ale vascularizatiei periferice