Ulcerul gastroduodenal este o afectiune frecventa a stomacului si duodenului (prima portiune a intestinului subtire) caracterizata prin leziuni ulcerative ale mucoasei acestora ce pot insa - in stadii mai avansate - sa depaseasca grosimea mucoasei devenind chiar perforante (traverseaza intreaga grosime a peretelui stomacului sau duodenului) sau penetrante in organele din jur (frecvent pancreas, pedicul hepatic, etc.), pot eroda vase sanguine generand sangerari si alte tipuri de complicatii.
Manifestarile bolii ulceroase sunt:
- dureri si arsuri in epigastru si chiar tot etajul abdominal superior (in „capul pieptului")
-inapetenta
- varsaturi
- scadere in greutate
-fatigabilitate, etc.
In majoritatea cazurilor boala ulceroasa este cauzata de Helicobacter pylori, un germen al mucoasei gastrice si duodenale.
In tratamentele cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) mai ales in cele de lunga durata poate apare ulcerul gastroduodenal secundar.
Dintre AINS cele mai des utilizate sunt:
- aspirina
- ibuprofenul
- diclofenacul
- fenilbutazona
- naproxen, etc.
In conditii normale stomacul prezinta mai multe mecanisme de aparare ce il protejeaza atat de efectul nociv al medicamentelor cat si de propria aciditate. Acestea sunt: secretia de mucus a mucoasei gastrice, secretia de bicarbonat cu rol in apararea antiacida si circulatia sanguina abundenta a stomacului ce asigura o buna regenerare a celulelor mucoasei gastrice.
AINS pot depasi toate mecanismele de aparare ale stomacului si pot cauza ulcerarea mucoasei. Nu de putine ori debutul simptomatic al afectiunii este chiar complicatia ce determina pacientul sa se prezinte de urgenta la spital: hemoragie digestiva superioara, ulcer in puseu acut cu durere intensa, ulcer perforat cu peritonita generalizata, etc.
In cazul in care la un bolnav in tratament cu AINS este diagnosticat ulcerul gastroduodenal, se va intrerupe imediat tratamentul antiinflamator.
Pentru vindecarea leziunii ulceroase si pentru ameliorarea simptomatologiei se vor administra medicamente antiulceroase: antiacide pentru neutralizarea secretiei acide, antisecretorii (inhibitori ai pompei de protoni sau antagonisti ai receptorilor H2) pentru a reduce secretia de acid.
O alta clasa de medicamente antiulceroase are ca efect formarea unui film protector la nivelul mucoasei gastrice cu rol in stimularea procesului de vindecare a leziunii ulceroase - acestea sunt preparatele cu bismut, sucralfatul si altele.
La bolnavii ulcerosi la care testele specifice releva si o infectie cu Helicobacter pylori se va administra o schema de tratament care contine si un antibiotic. Se va tenta eradicarea infectiei iar acest deziderat va fi urmarit printr-o noua verificare cu ajutorul testelor de laborator specifice.
Interventia chirurgicala poate fi necesara atunci cand nici o forma de tratament nu are un rezultat sau atunci cand apar complicatii ale afectiunii: sangerarea, perforatia, stenoza pilorica.
Orice bolnav in tratament cu AINS care are acuze ce sugereaza o suferinta ulceroasa gastroduodenala trebuie consultat de catre medic si trebuie instituit tratamentul corespunzator.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.