Dermabraziunea

Actualizat: 20 Septembrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dermabraziunea reprezinta o tehnica de tratament dermato-cosmetica al carei scop este refinisarea pielii prin inlaturarea straturilor superficiale ale epidermei. Tehnica foloseste o perie electrica sau un sistem cu microcristale cu margini neslefuite pentru indepartarea celulelor moarte. Peria executa miscari rotative extrem de rapide prin care exfoliaza pielea. Procesul este unul destul de agresiv pentru tegumente, rezultatul imediat fiind o leziune sangeranda. Insa, pe masura ce rana se vindeca, pielea se regenereaza si straturile nou formate le vor inlocui pe cele indepartate prin dermabraziune, conferind tenului un aspect mult mai tanar si imbunatatindu-i in acelasi timp elasticitatea si tonusul.

Factorii care influenteaza profunzimea procesului de dermabraziune tin de: asprimea periei, numarul de rotatii efectuate pe minut, intensitatea presiunii aplicate la nivelul tenului si durata mentinerii ei, precum si de particularitatile si patologia proprie fiecarui tip de ten.
Dermabraziunea este realizata cel mai frecvent la nivelul tenului, insa aceasta zona nu detine exclusivitatea procedurii. Este o tehnica utila in tratarea si imbunatatirea aspectului pielii deteriorate prin acnee sau prin procesele degenerative din cadrul imbatranirii, care la nivel tegumentar se traduce prin aparitia de linii fine la suprafata precum si de pete hiperpigmentare. O utilitate particulara o are in tratamentul modificarilor piramidei nazale (rinofyma) ce apare in cadrul unor boli inflamatorii ale pielii.

Tehnica

Fiecare zona se curata atent si se delimiteaza de tegumentele din jur. Inainte de inceperea propriu-zisa a tratamentului se face de obicei anestezie locala cu lidocaina sau epinefrina, pentru a amorti zona si a facilita procedeul, pacientul nesimtind durerea. Tot in scop anestezic se pot aplica pe tegument, pentru maxim 30 de minute, comprese cu gheata (este recomandat ca pachetele cu gheata sa nu vina in contact direct cu pielea, ci prin intermediul unui material fin din bumbac, de exemplu, un prosop). O alta metoda anestezica este pulverizarea de spray criogenic deasupra zonei ce urmeaza sa fie tratata, insa aceasta este rezervata procedeelor mai profunde, in situatia in care nici anestezia nici impachetarile cu gheata nu duc la obtinerea efectului intentionat (acela de amortire a zonei). Daca dermabraziunea este foarte profunda sau implica toata fata pacientul poate necesita administrarea de analgezice majore, sedative sau chiar efectuarea anesteziei generale.

In cadrul tehnicilor obisnuite se trateaza fiecare zona marcata in parte, pe rand. Se aplica pentru cateva secunde spray-ul criogenic iar apoi se trece cu peria rotativa peste zona respectiva, aceasta curatand straturile superficiale ale epidermei. Eventualele hemoragii se opresc mecanic prin tamponare atenta cu tifon steril, iar dupa ce interventia s-a incheiat, zona este unsa cu o crema speciala si bandajata steril. Intregul procedeu dureaza maxim 60 de minute, insa pentru a obtine rezultate maxime sunt recomandate 4-6 sesiuni. Durata unei sesiuni difera foarte mult, putand varia intre cateva minute pana la cateva ore, in functie de aria ce trebuie tratata.

Postdermabraziune

Timpul necesar recuperarii si vindecarii efective dupa dermabraziune depinde de o serie de factori, printre care: intinderea si profunzimea zonei tratate (de exemplu, o persoana care a fost supusa unei exfolieri a intregii fete va avea nevoie de un timp de refacere mai indelungat comparativ cu una care a suferit procesul pe o arie limitata. Aceasta regula se aplica si in ceea ce priveste profunzimea). In general, pielea necesita un timp de 5-7 zile pentru a se regenera, in acest interval putand avea o culoare mai rozalie ce va disparea insa in 6-12 saptamani, aceasta nefiind un motiv de alarmare a pacientului. In perioada aceasta pacientul poate sa foloseasca produse de machiaj pentru a estompa diferentele de nuanta.

Majoritatea pacientilor resimt durererea in timpul dermabraziunii ca pe o simpla senzatie de disconfort local care insa dispare dupa ce procedura s-a incheiat. Recuperarea dupa o asemenea interventie cosmetica nu necesita concediu medical pentru vindecare. Exista insa si cazuri in care pacientul trebuie sa primeasca analgetice pentru a face fata durerii (acest lucru depinde de profunzimea dermabraziunii cat si de pragul personal la durere). In cazul in care apare inflamatia dupa interventie, se pot administra AINS (cu dublu rol: analgetic si antiinflamator). Administrarea AINS trebuie insotita de administrarea concomitenta a unui protector gastric, deoarece aceste medicamente au un risc mare de a determina aparitia hemoragiilor gastrice. Doar in cazuri severe si doar sub atenta indrumare a medicului se poate apela la antiinflamatoare puternice din clasa corticosteroizilor (cum ar fi prednison), acestea nefiind medicamente antiinflamatorii de prima intentie in astfel de cazuri.

De asemenea, vindecarea rapida cu obtinerea rezultatelor asteptate depinde si de modul in care este ingrijita pielea dupa dermabraziune. O ingrijire corespunzatoare presupune:
- curatarea tenului de cateva ori pe zi in scopul de a preveni infectarea zonei si pentru a indeparta eventualele cruste ce se pot forma la suprafata;
- hidratarea corespunzatoare cu unguente si creme recomandate special de medic;
- evitarea expunerii indelungate si in mod repetat la soare, iar dupa ce intregul proces de exfoliere s-a incheiat se recomanda folosirea zilnica, indiferent de anotimp, a unei creme cu factor de protectie solara 40; aceasta indicatie este importanta, pielea regenerata fiind foarte susceptibila la atacul radiatiilor solare;
- in cazul pacientilor infectati cu virusul herpes simplex, medicul poate considera utila administrarea preventiva de acyclovir (un antiviral ce previne reactivarea virusului, aceasta putand sa apara ori de cate ori organismul este agresat sau are un status imun mai slabit).

Evolutia procesului de vindecare trebuie monitorizata atent prin prezentarea pacientului in mod periodic la medic. Astfel se poate face toaleta corecta si in conditii sterile a zonei tratate, prevenind si descoperind precoce eventualele infectii locale ce pot duce la aparitia unor complicatii trenante ce interfera in procesul de vindecare naturala.

Scopuri

Dermabraziunea este un tratament dermato-cosmetic foarte eficient in curatarea si refacerea structurii pielii. Rezultatele sale sunt maxime in ceea ce priveste corectarea defectelor aparute in straturile superficiale ale pielii, cum ar fi :
- cicatrici adanci post acnee: aceasta e una dintre cele mai frecvente utilizari ale dermabraziunii;
- cicatrici post-chirurgicale sau traumatice (cu conditia sa nu fie prea adanci);
- modificarea de grosime a pielii, aparitia unor excrescente, nevi pigmentari, sau chiar in unele forme de cancer de piele cu implicarea celulelor din staturile bazale si in boala Bowen (epiteliom intraepidermal);
- indepartarea tatuajelor (mai rar, refinisarea prin laser avand rezultate mult mai bune);
- modificari melanogenetice cu hiperpigmentare (alunite, pistrui sau melasma - o modificare de pigmentare aparuta in timpul sarcinii, atunci cand exista dezechilibru hormonal si expunere exagerata la soare) - dermabraziunea are insa rezultate mai slabe in aceste probleme comparativ cu peelingul chimic sau terapia laser;
- riduri fine, de expresie, in jurul gurii;
- pete cauzate de arsuri solare.

Contraindicatii

- utilizarea recenta (in ultimele 6-12 luni) de izotretinoina (o substanta cu rol in tratamentul acneei vulgare);
- lifting facial efectuat recent (totusi, zonele care nu au fost supuse procesului de lifting pot fi tratate prin dermabraziune);
- istoric de cicatrizare anormala, cu dezvoltare excesiva de cheloid sau de cicatrici hipertrofice inestetice (cheloidul reprezinta o acumulare de tesut cicatricial avand consistenta ridicata, ce se dezvolta la locul unei rani sau plagi);
- infectie herpetica activa sau alta infectie tegumentara prezenta in momentul efectuarii dermabraziunii;
- existenta hipersensibilitatii la frig (reprezinta o contraindicatie doar daca se intentioneaza sa se aplice sprayul criogenic ca anestezic local);
- status imun deprimat sau existenta unei patologii particulare ce poate afecta procesul de vindecare (boli vasculare, sindroame carentiale, etc.).

Eficacitate

Rezultatele imediate, ca si cele pe termen lung sunt influentate de o serie de factori precum tipul tenului (sau al pielii), starea generala a tegumentului, experienta si indemanarea medicului, tipul periei utilizate, precum si modul de viata abordat dupa efectuarea tratamentului (in sensul fumatului, consumului de alcool, expunerii la stres). Exista boli ale pielii care raspund mai bine la dermabraziune comparativ cu altele. De asemenea, persoanele cu tenul mai deschis si cele care isi reduc expunerea la soare consecutiv dermabraziunii vor obtine rezultate mai bune decat cei care continua sa petreaca mult timp in soare sau au pielea mai inchisa.
Rezultatele dermabraziunii sunt uneori spectaculoase si constau in imbunatatirea marcata a aspectului pielii, texturii si finetei sale si confera tenului un aspect uniform, inlaturand petele de culoare.
Dermabraziunea are rezultate eficiente in tratarea semnelor lasate de acnee (beneficiul maxim il au pacientii suferind de forme mai blande de acnee, in cazul celor cu urme foarte adanci preferandu-se un alt tratament dermato-cosmetic, ce presupune excizarea zonelor afectate cu uniformizarea ulterioara a tenului).

Alte indicatii pentru dermabraziune au:

- cicatrici lasate in urma unor interventii chirurgicale - eficienta este maxima daca dermabraziunea se practica la 8-12 saptamani post-interventie chirurgicala (chiar daca se considera ca majoritatea cicatricilor se vindeca si dispar prin resorbtie in aproximativ 6 luni);
- modificari de pigmentare, cu rezultate excelente mai ales cand dermabraziunea este folosita in combinatie cu un agent depigmentant si cu tretinoina (sau vitamina A, aceasta facilitand actiunea depigmentantului);
- riduri: dermabraziunea este un tratament recomandat in cazul ridurilor fine, de expresie, din jurul gurii sau ochilor, insa are rezultate mai putin spectaculoase in ceea ce priveste ridurile profunde;
- excrescente aparute la nivel tegumentar (in ciuda faptului ca se pot rezolva folosind aceasta tehnica noninvaziva, de obicei abordarea lor terapeutica este alta).

Rezultatele dermabraziunii sunt permanente in ceea ce priveste indepartarea cicatricilor, tatuajelor sau a excrescentelor. Chiar daca dermabraziunea este folosita si pentru a rezolva temporar probleme precum arsurile solare sau petele pigmentare, ea nu ofera rezultate durabile, procesul patogen melanodegenerativ continuand. In aceste cazuri dermabraziunea reprezinta doar tratamentul paleativ, nu si curativ.

Riscuri

Reactii adverse comune ale dermabraziunii includ:
- cicatrici discrete;
- eritem (dispare dupa aproximativ 6-12 saptamani);
- edem al zonei tratate;
- microchisturi sau reactivari discrete ale acneei (acestea sunt tratate cu succes folosind tretinoina, insa in unele situatii apare necesitatea instituirii antibioterapiei);
- hiperpigmentarea pielii in zonele care au fost supuse dermabraziunii;
- cresterea sensibilitatii la soare.

Reactii adeverse rare pot fi:
- cicatrici proeminente: acest risc este mai crescut la pacientii care au suferit dermabraziuni profunde, mai ales pe tegumentele ce acopera suprafete osoase, la cei cu dermabraziuni in antecedente, pacientii care au urmat anterior efectuarii acestei proceduri un tratament indelungat cu izotretinoina sau care au o tendinta naturala de a dezvolta cicatrici hipertrofice;
- eritem persistent;
- depigmentare prelungita: aceasta reactie adversa apare mai frecvent la persoanele cu ten inchis la culoare;
- devitalizarea tisulara datorata aplicarii spray-ului criogenic;
- infectii: apar rar si de obicei se administreaza preventiv un antiviral inainte de dermabraziune (administrarea lui este indicata mai ales daca tratamentul vizeaza zona din jurul gurii sau toata fata).

De retinut!

Dermabraziunea, desi este un procedeu noninvaziv, are actiune agresiva asupra pielii, mai ales a celei sensibile cum este cea de pe fata. Pacientului trebuie sa i se explice amanuntit procedeul si care sunt rezultatele sale imediate si pe termen lung. De asemenea, este recomandat ca medicul sa pregateasca pacientul pentru ca acesta sa accepte rezultatul imediat al dermabraziunii, care nu seamana deloc, cel putin la inceput si in perioada de vindecare, cu propriile-i asteptari de la tehnica.
Pentru a facilita procesul de vindecare, pentru a impiedica aparitia si dezvoltarea infectiilor si pentru a scurta perioada de exfoliere, pacientul este sfatuit sa urmeze indicatiile medicului in ceea ce priveste modul de ingrijire a zonei tratate. Asteptarile pacientului cu privire la randamentul tehnicii trebuie sa fie realiste. Nu se poate spera in imbunatatirea 100% a conditiei pielii. In general, o recuperare de 50% a tonusului, elasticitatii si aspectului general fiind considerata satisfacatoare. Indiferent de asteptari, rezultatele apar in general mai tardiv decat spera pacientul, la un interval de saptamani sau chiar luni dupa dermabraziunea efectiva.

Protectia solara

Este recomandat ca in perioada de dupa dermabraziune pacientul sa evite pe cat posibil contactul direct cu soarele si sa foloseasca permanent o crema cu factor de protectie solara 40, deoarece noua piele va fi mult mai sensibila la radiatiile solare, iar procesul de melanogeneza poate fi sever perturbat, ducand la aparitia unor pete ce nu vor mai disparea.

Alte optiuni de exfoliere

Dermabraziunea, peelingul chimic si refinisarea prin laser sunt cele mai comune proceduri dermato-cosmetice de imbunatatire a aspectului si texturii pielii. In ciuda faptului ca aceste proceduri folosesc tehnici diferite, principiul metodei este acelasi: indepartarea straturilor superficiale ale epidermei, in scopul de a inlatura neregularitatile de la suprafata pielii, precum si a celulelor afectate de diverse procese patologice cu extensie locala, pentru a permite regenerarea tegumentara.
Rezultatele obtinute folosind una sau alta din aceste tehnici depind de tipul afectiunii ce trebuie tratata, de zona implicata si de experienta celui care realizeaza procedeul respectiv. Dermabraziunea este o metoda ce are rezultate inferioare laserului, insa laserul este mai putin accesibil pacientilor, deoarece este un procedeu costisitor. Rezultate foarte bune se obtin in unele cazuri prin combinarea celor trei tehnici.


Citeste si despre:

Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Impactul tatuajelor asupra sanatatii Peelingul chimic Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite Ridurile Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Tratamente eficiente pentru acnee Acneea rozacee 5 tratamente surprinzatoare pentru acnee Rozaceea Descuamarea pielii (exfoliere talpi, palme)
Cere sfatul medicului ×