Interventii cosmetice : generalitati despre piele

Actualizat: 02 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea reprezinta organul corpului cu suprafata cea mai mare, alcatuita din diferite componente, incluzand apa, proteinele, lipidele, diferite minerale si substante chimice. In medie, greutatea pielii este de aproximativ 6 kg. Rolul sau este important, de aceea ar trebui protejata de infectii si germeni.

De-a lungul vietii, pielea sufera modificari in mod constant, atat pozitive, cat si negative. De fapt, pielea se regenereaza aproximativ la fiecare 27 de zile. O ingrijire adecvata a pielii este esentiala pentru a mentine sanatatea si vitalitatea acestui organ protectiv.

Mentinerea sanatoasa a pielii

Se uita usor sa se bea suficienta apa sau sa se curete tenul seara din cauza oboselii. In timp, aceste obiceiuri proaste isi lasa amprenta asupra pielii.

In fiecare zi se recomanda sa se protejeze pielea prin:

- consumul unei cantitati suficiente de apa;
- curatarea adecvata a pielii; ar trebui realizata aceasta de doua ori pe zi, iar seara sa se asigure ca s-a realizat demachierea completa inainte de a dormi;
- nutritie echilibrata;
- tonifiere – dupa curatarea cu sapun si alte produse de curatare, sa se foloseasca o solutie tonica sau astringenta, pentru a indeparta urmele fine de ulei, mizerie sau resturi de machiaj care nu s-au indepartat prin demachiere;
-hidratare – este necesara chiar si pentru persoanele cu tenul gras; exista o multime de produse pe piata care nu contin ulei.

In cursul vietii ar trebui acordata atentie tuturor partilor componente ale pielii. Obisnuindu-se cu aceasta, se vor observa orice modificari noi aparute, ca de exemplu diferite tumorete sau alunite care pot indica cancerul cutanat. Daca apar motive de ingrijorare, este recomandat sa se consulte un medic.

Compozitia si rolul pielii

Termeni medicali pentru diferite portiuni ale pielii sunt utilizati in mod frecvent pentru a vinde produsele destinate ingrijirii pielii si pentru a promova diferite proceduri cosmetice.

Epidermul: stratul superior al pielii

Epidermul este cel mai subtire strat al pielii; cu toate acestea, este responsabil de protectia fata de injuriile produse de mediu. Epidermul, la randul sau, este constituit din 5 straturi: stratul germinativ, stratul spinos, stratul granulos, stratul lucios si stratul cornos. Epidermul gazduieste si alte tipuri de celule: keratinocite, melanocite si celule Langerhans. Keratinocitele secreta o proteina cunoscuta sub numele de keratina, principala componenta a epidermului.

Melanocitele produc pigmentul pielii cunoscut sub denumirea de melanina. Celulele Langerhans impiedica patrunderea substantelor straine la nivelul pielii.

Dermul: stratul mijlociu

Acest strat este responsabil pentru producerea ridurilor. Dermul reprezinta o combinatie complexa de vase sanguine, foliculi pilosi si glande sebacee. La acest nivel se intalnesc fibre de colagen si elastina, doua proteine necesare pentru mentinerea sanatatii pielii, deoarece ii confera suport si elasticitate. Fibroblastele sunt celulele intalnite in acest strat, ele fiind responsabile de sinteza colagenului si a elastinei. Acest strat contine de asemenea, receptori tactili si proprioceptivi (ai durerii).

Hipodermul: stratul grasos

Diminuarea cantitatii de tesut de la nivelul acestui strat determina aparitia cutelor (ridurilor) la nivelul pielii. Acest strat este cunoscut si sub denumirea de strat subcutanat. Gazduieste glandele sudoripare, celulele grasoase si fibre de colagen. Hipodermul este responsabil de conservarea caldurii corpului si de protejarea organelor vitale.

Colagenul

Colagenul este proteina cu ponderea cea mai mare de la nivelul pielii, reprezentand 75% din constituentii pielii. Este, de asemenea, sursa primara a tineretii, responsabila pentru apararea impotriva ridurilor si a liniilor fine. In timp, factorii de mediu si varsta diminueaza capacitatea organismului de a sintetiza colagen.

Elastina

Elastina confera pielii elasticitatea. Aceasta proteina se intalneste impreuna cu colagenul la nivelul dermului si formeaza structura pielii si a organelor. La fel ca si colagenul, elastina este afectata de trecerea timpului si de catre diferiti factori. Reducerea cantitatii acestei proteine cauzeaza zbarcirea si cutarea pielii.

Keratina

Keratina este cea mai potenta proteina de la nivelul pielii. Este, de asemenea, predominanta in constitutia parului si a unghiilor. Keratina este constituentul care confera rigiditatea pielii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta 8 mituri despre cancer si explicatiile lor Proceduri cosmetice fara bisturiu Tot ce trebuie sa stiti despre sindromul Waardenburg Informatii esentiale despre liftingul facial Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Totul despre mamografie Informatii esentiale despre sindromul Sjogren 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Mituri despre sanatate pe timp de vara Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare