Alunitele, cand sa ne alarmam?

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Olsavszky Rozalia
Consultant medical:

Dr. Olsavszky Rozalia
Dermatologie, Doctor in stiinte medicale

Generalitati


Fiecare dintre noi sau aproape fiecare, avem pe piele alunite care uneori dau un aspect sarmant fetei sau corpului, alteori deformeaza, uratesc. Ce este de facut? Din ce cauza apar alunitele? Cum se trateaza ele?

Alunitele sunt recunoscute a fi micile excrescente pigmentate la nivelul pielii. In realitate, aceste alunite sunt de regula tumor benigne si sunt de mai multe feluri: nevii care sunt deformitati circumscrise ale pielii de origine embrionara sau evolutiva, care survin la orice varsta, dar mai frecvent la tineri, si evolueaza lent.

Mai exista nevi tuberosi sub forma unor ridicaturi din planul pielii cu suprafata ca un bob de zmeura sau de mura.

Papiloamele sau fibroamele sunt alunitele care apar in jurul decolteului in general, dupa varsta de 40 de ani si nu in ultimul rand, mai exista o multitudine de alunite vasculare, glandulare, in functie de tesutul din care ele se dezvolta.

Aparitia lor nu trebuie sa ne alarmeze, dar este bine sa consultam un medic dermatolog pentru a primi indicatiile corespunzatoare.

Cand ne ingrijoram?

Alunitele survin si din multitudinea de factori genetici, proprii fiecarui individ in parte, apoi pot aparea si din cauza gradului de expunere la soare, al stilului de viata, anumite afectiuni interne, dar si modul de ingrijire al pielii.

Nu excesul de alunite trebuie sa ne alarmeze, ci schimbarea sau modificarea aspectului lor.
Cele aparute la varsta adulta se pot incadra in riscul de precancere sau cancere cutanate. Traumatizarea sau ruperea unei alunite nu inseamna ca induce imediat aparitia cancerului de piele.

Semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze sunt atunci cand o alunita ne da o senzatia de mancarime sau de usoara jena si isi schimba aspectul.

Prevenire si combatere

Un factor favorizant in aparitia cancerelor de piele il constituie expunerea neadecvata si dozata la soare.

Acest lucru inseamna ca in functie de tipul de piele, se vor folosi creme sau lotiuni de fotoprotectie atunci cand se face plaja, se vor evita orele de varf ale radiatiilor UV si se va adapta imbracamintea (palarii cu boruri largi, tricouri, mai ales la copii si la persoane cu pielea sensibila la soare).

Daca o persoana are alunite, intr-o zona a corpului care vine in contact frecvent cu o imbracaminte prea stransa sau accesoriu (curea de ceas, curea de pantaloni, marginea sutienului, etc.) se recomanda indepartarea preventiva a alunitei.

Stilul de viata sanatos previne in general multe boli, dar printre ele si cancerul de piele.
Daca un asmenea caz se prezinta din timp la doctor, solutia este indepartarea chirurgicala si problema poate fi considerata ca si rezolvata.

Daca prezentarea la medic se amana, atunci rezectia chirurgicala nu mai poate garanta vindecarea si dupa cum se stie, cancerul de piele este foarte agresiv


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Alunitele si fotoprotectia Autoevaluarea alunitelor - cand e cazul sa mergi la medic Cum sa recunosti alunitele periculoase Ai grija la alune! Pot provoca alergii severe Cand devin alunitele periculoase? Neglijarea alunitelor suspecte poate duce la cancer Alunitele: ce sunt si ce trebuie sa stim despre ele? Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Modificarea aspectului alunitelor Alunite rupte – ce trebuie sa faci Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor Nevii nevocelulari (alunitele) Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne Cum puteti sa slabiti cand faceti curatenie? Cand vorbim despre sex cu cei mici?