Epiderma

Strat superficial al pielii. Functia esentiala a epidermului este asigurarea unei bariere intre organism si mediul exterior. Stratul bazal, cel mai profund, se afla pe dermul subiacent epidermului. Straturile urmatoare (corpii mucosi ai lui Malpighi, apoi stratul granulos) sunt din ce in ce mai bogate in keratina, proteina caracteristica epidermului, pana in stratul cornos, superficial, extrem de bogat in keratina. Celulele moarte ale epidermului se elimina prin descuamare.
Keratina de la suprafata se descuameaza in lambouri foarte fine pentru a lasa locul celei care se formeaza dedesubt. epidermul, concomitent impermeabil, rezistent si suplu, serveste in ansamblu la consolidarea rolului de protectie a pielii, mai ales fata de apa si agresiunile fizice si chimice, multumita keratinei, si fata de agresiunile care ameninta imunitatea celulara.
Sinonim: epiderm.

Citeste si despre:

Cauzele ridurilor 10 greseli in ingrijirea pielii Cancerul de piele nemelanomatos Obiceiuri care afecteaza sanatatea pielii Cicatricile Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Cauze care determina aparitia verucilor Candidomicozele: etiologie, complicatii si tratament Ce ar trebui sa stii despre matreata? Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii
Cere sfatul medicului ×