Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului poate ajuta in reducerea liniilor fine, ridurilor, imperfectiunilor sau cicatricilor cauzate de acnee. Este folosita pentru tratamentul diverselor afectiuni si este cunoscuta si sub alte denumiri ca: lasabraziune, peeling cu ajutorul laserului sau vaporizare laser.

Tehnica implica concentrarea unui fascicul pulsatil de raze luminoase catre zonele cu imperfectiuni. Din loc in loc, pielea este indepartata pentru a permite regenerarea unui tegument mai neted. Candidatul ideal este o persoana cu linii fine sau riduri in jurul ochilor, gurii sau pe frunte, cei care prezinta cicatrici post-acnee sau piele care necesita remodelare secundar unui lifting facial.

Procedura: atat laserul cu CO2 cat si cel cu erbium, folosite in aceasta procedura, pot indeparta stratul superficial al pielii. Tratamentele laser implica energie luminoasa pulsata de nivel scazut sau un fascicul luminos continuu, care sunt administrate sub forma scanata pentru o indepartare precisa a stratului superficial.
Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului cu CO2 este folosita pentru tratarea ridurilor, cicatricilor, verucilor (negi), semnelor din nastere, glandelor sebacee dilatate de la nivelul nasului (rinofima), diferitelor cancere cutanate si a altor afectiuni. Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului cu erbium este destinata pentru indepartarea liniilor profunde si a ridurilor de la nivelul fetei, mainilor, gatului si toracelui.
Ridurile din jurul ochilor, gurii sau de pe frunte pot fi tratate individual sau se poate efectua o remodelare cu laserul a intregii fete. O remodelare partiala a fetei dureaza aproximativ 30-45 de minute, iar una completa pana la 2 ore.

Efecte adverse frecvente: inrosirea pielii - in general aceasta dispare in primele doua pana la trei luni. Cu toate acestea, in cazul persoanelor blonde sau roscate, inrosirea tegumentului poate persista pana la sase luni.

Complicatii: persoanele cu piele de culoare inchisa au un risc mai mare de hiperpigmentare dupa vindecare. Acest lucru poate fi redus prin folosirea unei creme depigmentante inainte si dupa procedura. Unele persoane fac guturai (raceala banala), dar acest lucru poate fi prevenit prin administrarea de medicatie antivirala inainte si dupa interventie. Aparitia cicatricilor este rara, dar poate aparea.

Recuperare: la nivelul interventiei se va aplica un pansament steril, care va fi indepartat dupa trei zile. In urmatoarele doua pana la trei saptamani, se va administra un tratament special pentru prevenirea aparitiei crustelor.
Este important de retinut ca pielea tratata cu ajutorul laserului reactioneaza in diverse moduri. Cel mai frecvent, exista senzatia de arsura solara. Poate aparea tumefiere usoara si inrosirea pielii. Pot aparea senzatii de usturime sau intepatura locala timp de 12 pana la 72 ore dupa procedura. Unele persoane prezinta durere severa. La cinci pana la sapte zile dupa remodelare, pielea devine uscata si se exfoliaza.
Dupa exfolierea ariei tratate, se va forma un nou strat cutanat. Aceasta piele va fi initial de culoare roz-rosie. Este necesara folosirea de creme fotoprotectoare pentru protejarea noului strat cutanat. Roseata incepe sa diminueze treptat intr-o perioada de pana la un an dupa procedura. Medicul specialist nu va considera retratamentul decat dupa vindecarea completa.

Rezultate: in functie de tehnica utilizata, rezultatele pot persista multi ani - desi noi riduri se pot forma pe masura imbatranirii pielii.


Citeste si despre:

Rinofima: cand este necesara interventia chirugicala Proceduri cosmetice: liftingul facial Ridurile De ce ne apar riduri si cum le putem intarzia debutul Remodelarea urechii (Otoplastia) Remodelarea sanilor Remodelarea corporala dupa pierderea masiva in greutate imbunatateste starea psiho-emotionala Diabet si Sanatate Generala: Puterea Vindecatoare a Sucului de Soc Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare Deformarile toracelui si solutii pentru remodelarea sa Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita Chirurgia pleoapei (Blefaroplastia) Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi? Marirea sanilor Pilates si scaderea in greutate Exercitii simple si rapide pentru inlaturarea colaceilor de pe solduri