Dieta de 4 zile

Actualizat: 12 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Consultant medical:

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati


Dieta de 4 zile sau cum scapam de cateva kilograme pentru a intra in rochia dorita cu ocazia unui eveniment.

De la inceput voi preciza ca astfel de actiuni nu sunt regimuri de slabire si nu sunt indicate decat in situatii speciale! Pot fi repetate doar de cateva ori pe an, putand coincide cu sezoanele in care se recomanda si inceperea unei cure de stimulare a detoxifierii organismului, primavara si toamna.

Pentru mentinerea unei siluete frumoase si a sanatatii, intotdeauna vom opta pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, activ, cu o dieta echilibrata, diversificata, usor hipocalorica, combaterea sedentarismului si o gandire pozitiva.

Acest regim este rezervat doar persoanelor sanatoase! Cei care sufera de diferite boli vor cere neaparat sfatul si acordul medicului!

O schimbare de reducere a greutatii cu cateva kilograme, circa 3 kilograme intr-o saptamana, cuprinde urmatoarele etape:

1. Combaterea rapida a balonarii, in aproximativ 24 de ore;

2. Stimularea detoxifierii orgnismului si intretinerea sistemului imunitar, reglarea metabolimului si accelerarea arderii grasimilor.

Ingrendientele si alimentele recomandate vor proveni, de preferinta, din agricultura ecologica!

Combaterea balonarii

Seara

Se incepe seara cu un consum de aproximativ jumatate de litru (2 pahare) de apa plata, fierbinte in care se stoarce lichidul de la o jumatate de lamaie si se adauga o cescuta de patrunjel tocat (frunze si radacina), o lingurita de seminte de marar macinate, se amesteca si se infuzeaza aproximativ 10 minute.

Se strecoara lichidul si se consuma cu inghitituri mici inainte de culcare. Infuzia elimina gazele intestinale, destinde musculatura tractusului digestiv si stimuleaza diureza. De aceea, in timpul noptii este posibil sa urinati de cateva ori, ceea ce poate fi un disconfort.

Ziua 1

Dimineata

Dupa ce v-ati trezit, consumati din nou un pahar cu infuzie preparata ca in seara precedenta. La micul-dejun serviti un iaurt natural, in care ati pus o lingura de fulgi de ovaz, o lingura de seminte de in macinate proaspat, o lingurita de faina de Psyllium. Preparatul astfel obtinut se poate indulci si cu o lingurita de gem de prune traditional pentru efecte laxative si energizante.

Pranz

Va fi un pranz format din fructe proaspete (un mar, o banana coapta, cateva felii de ananas crud) sau mai bine un nectar obtinut din blender din 300 de grame ananas crud, 3-4 cm rizom proaspat de ghimbir, doua linguri de seminte de in macinate si o lingura de gem.

Produsul rezultat are un efect antiinflamator, puternic digestiv si depurativ, energizant, aducand un aport semnificativ de vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, mangan, potasiu, fibre alimentare, lignani, acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, betacaroten si boromelina.

De asemenea, acest pranz va asigura antioxidanti naturali puternici, care stimuleaza metabolismul bazal si intareste sistemul imunitar. La final, consumati inca un pahar cu apa plata fierbinte, la care ati adaugat zeama de la o jumatate de lamaie.

Seara

Se bea un ceai medicinal pe baza de coada-calului si papadie, putandu-se lua si cateva capsule de carbune medicinal, de preferat in amestec cu seminte de fenicul, extract de musetel, seminte de chimen, cumin, ulei esential de fenicul si menta.

Capsulele cu astfel de compozitii se gasesc la farmacie sau la plafar. Se va face o baie fierbinte, in care se adauga ulei esential de menta. Nu rontaiti nimic inainte de masa!

Stimularea detoxifierii organismului

Intarirea sistemului imunitar, reglarea metabolismului

In contextul de urgenta dat de, sa zicem, necesitatea purtarii unei anumite tinute, vom recurge la un regim "soc", dar care trebuie sa fie de scurta durata (cateva zile, de cateva ori pe an) si in niciun caz nu va trebui adoptat ca o dieta pe viata, deoarece poate avea efecte adverse serioase asupra sanatatii. Iata de exemplu o cura de stimulare a detoxifierii, de trei zile, in urma careia se pot pierde si 1,5-2 kg in greutate.

Ziua 2

Micul-dejun

Obtineti sucul de la 2-3 grepfrut-uri in care suspensionati o lingurita de spirulina cu ajutorul unui blender.

Atentie! Daca luati medicamente nu folositi sucul acestui fruct! Puteti inlocui acest mic dejun cu nectar obtinut din 3-4 mere si o lingurita de spirulina omogenizate in blender. Piureul obtinut se poate dilua cu apa plata. Se consuma si o ceasca din ceai de plante, cu miere, in care se adauga o masura de detoxifiant intestinal.

Pranzul

Se consuma o salata mare, preparata din castraveti, rosii, ardei rosu, ardei galben, telina de radacina, morcovi, ridichi, broccoli si frunze de patrunjel din abudenta.

Salata se asezoneaza cu o vinegreta preparata din ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie, apoi se bea un pahar de suc obtinut din: 2 portocale, 1 mar, 2 morcovi, o tija de telina de petiol, 1-2 cm rizom crud de ghimbir si o masura de detoxifiant intestinal. Se poate indulci cu o lingurita de gem.

Cina

Se prepara o salata din sfecla rosie, ceapa, usturoi (leurda), untisor, salata, andive, menta si se asezoneaza cu o vinegreta obtinuta din ulei extravirgin de masline, 1 masura detoxifiant intestinal si o lingurita de gem, toate trecute prin mixer.

Se consuma un nectrar obtinut in blender dintr-o jumtate de ananas proaspat, o felie de pepene galben si 1-2 guava.

Atentie! Nu vom neglija in acest timp hidratarea corpului, consumand zilnic 2 litri de apa plata.

Ziua 3

Micul-dejun

Se consuma aproximativ 150 ml iaurt natural, in care se omogenizeaza o masura de detoxifiant intestinal si o lingurita de magiun. Se beau aproximativ 300 ml de apa plata cu zeama de la o jumatate de lamaie.

Se mai ia o gustare in cursul diminetii, care poate fi formata din: 2-3 morcovi, o radacina de sfecla rosie, o jumatate de petiol de telina, o jumatate de lamaie lime, omogenizate la blender si, eventual diluate, cu apa plata, 5-6 miezi de nuca proaspat scosi din coaja si o cescuta de stafide.

Pranzul

Se prepara o salata din seminte crude de dovleac, de floarea-soarelui, morcov ras, ardei rosu si galben feliati, rosii, ridichi si rondele din telina de petiol.

Salata se asezoneaza cu o vinegreta obtinuta prin mixarea uleiului de masline extravirgin, zeama de lamaie, o masura de detoxifiant intestinal, o lingura de gem. Se bea ceai de menta sau ceai verde, neindulcit.

Cina

Va fi preparata din legume la gratar, rosii, ardei, fenicul, dovlecei, ciuperci, ceapa, vinete, cartofi duci (batate, nu cartofi obisnuiti). Se pot stropi cu ulei de masline, nucusoara, zeama de la o lamaie. In cursul serii se mai pot consuma 4-6 samburi de migdale dulci sau miezi de nuca.

Se bea o ceasca de cei de plante medicinale aromate (menta, rozmarin, fenicul, verbina, musetel).

Ziua 4

Micul-dejun

Se incepe ziua cu o salata de fructe proaspate preparata din: pere, mere, struguri, ananas, mango. Se continua cu un iaurt natural, la care se adauga o masura de detoxifiant intestinal, o lingurita de gem si o lingura de fulgi de ovaz.

Se bea o ceasca de ceai verde, neindulcit. In cursul diminetii se mai consuma un pahar de nectar preparat la blender din: 1-2 pere, o ceasca de zmeura, o ceasca de capsuni. Se poate dilua cu apa plata. Se poate lua si o gustare din 4,5 curmale semiuscate.

Pranzul

Se poate prepara un gazpacho (supa rece) de legume din rosii, ceapa, usturoi, castraveti, andive, patrunjel frunze si radacina, morcovi, piper negru macinat.

Se serveste rece cu bucati de paine integrala sau paine de grau, fara aditivi alimentari. Se bea ceai verde neindulcit. In cursul dupa-amiezii se consuma un fruct proaspat de sezon, mar, para, pepene, cirese, zmeura, afine, cocaze etc.

Cina

Se prepara "al dente" paste de grau dur, se asezoneaza cu ulei de masline extravirgin, peperoncino (sau cu un sos pesto de busuioc etc). Se poate servi cu putina branza proaspata, cu seminte de pin. Se mai prepara o salata clasica din rosii, ardei, ceapa, usturoi, asezonata cu vinegreta din ulei extravirgin de masline si zeama de lamaie.

Revenirea la dieta normala, diversificata si echilibrata

In aceste trei zile, in care aportul de calorii a fost redus, cand au aparut senzatia acuta de foame, poate si dureri de cap sau simtome de sevraj ca urmare a renuntarii la cafea si alte stimulente cum ar fi ciocolata sau produsele de cofetarie, patiserie, carne procesata, fast-food, nu este permisa trisarea, in caz contrar, totul este in zadar.

De aceea, cura ar trebui sa inceapa in week-end, pentru a putea insoti acest regim si de miscare in aer liber in zone curate. Miscarea in spatii naturale curate, va avea un efect puternic atat asupra eficientei detoxifierii, cat si asupa siluetei si tonusului psiho-afectiv, facandu-te sa treci usor de aceasta perioada.

Atentie!

Revenirea la un stil de viata sanatos, activ, trebuie sa se faca treptat, evitand in zilele urmatoare mancarea grea procesata industrial, alimentele cu E-uri si arome sintetice, carnea rosie, branzeturile fermentate, fast-food si junk-food.

Reia alimentatia normala incepand cu carnea de peste, cu cea de pui pregatita corect la gratar, cuptor sau prin fibre. Renunta la bauturile indulcite, la cele cu cofeina sau energizante.

Renunta la fumat si evita excesul de bauturi alcoolice. Regimul nu trebuie aplicat mai mult de 6-7 ori pe an. De asemenea, regimul nu trebuie practicat mai frecvent de doua ori in orice interval de trei luni.


Citeste si despre:

Dieta Sacred Heart Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Dieta Dukan - principii si etape Plan de detoxifiere pentru 7 zile Dieta Sonoma Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Dieta cu zmeura Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Leurda, cel mai bun detoxifiant de primavara