Ceapa - 100% sanatate naturala

Actualizat: 07 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este un remediu la indemana tuturor si se foloseste atat intern (sub forma de suc sau sirop), cat si extern (sub forma de comprese, impachetari etc.)

Cum actioneaza si cum se poate utiliza ceapa?

Sub cele 7 foi, ceapa contine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine si multe alte substante active. Ceapa curata si calmeaza durerile, iar datorita continutului ridicat de sulf, stimuleaza metabolismul. Una dintre metodele cele mai folosite in tratamentul cu ceapa sunt compresele. Acestea pot fi utilizate calde sau reci, in functie de caz.

Pentru vindecarea otitei medii se folosesc comprese cu ceapa pe urechi. Se taie o ceapa in doua si se cresteaza usor fiecare jumatate de sus in jos, astfel incat foaia exterioara sa se desfaca in doua parti care se ridica. Se aseaza cele doua parti cu partea interioara in jos pe un tifon, se impaturesc marginile si se incalzeste compresa. Se preseaza compresa cu ceapa intre palme, ca sa iasa zeama, si se aplica pe urechea bolnava, fixandu-se tragand o caciula peste urechi.

Compresele cu ceapa pe piept sunt si ele folositoare pentru calmarea tusei. Puneti o ceapa tocata sau taiata felii pe un tifon, pliati peste ea marginile si lipiti-le cu un plasture. Incalziti compresa, aplicati-o pe pieptul pacientului si puneti deasupra lana sau o panza intermediara si fixati-o.

Pentru imbunatatirea auzului, inainte de culcare se incalzeste o bucatica de ceapa, se introduce adanc in ureche, invelita in tifon, si se scoate abia dimineata. Ziua, picurati in nas, de 3 ori, cate 3 picaturi de suc de ceapa, timp de 21 zile, fara pauze.

Febra poate scadea daca puneti in urechi pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon.

Pentru dereglari intestinale, ceapa se curata, se cresteaza in cruce pe circa 2/3 din adancime. Apoi ceapa se introduce intr-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie sa fie nici prea dulce nici prea tare. Dupa 10-15 minute puteti sa il beti. Peste ceapa se mai poate turna inca o data ceai.

Alte afectiuni ameliorate cu ceapa

- Febra poate scadea daca puneti in urechi pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon.

- Pentru dereglari intestinale, ceapa se curata, se cresteaza in cruce pe circa 2/3 din adancime. Apoi ceapa se introduce intr-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie sa fie nici prea dulce nici prea tare. Dupa 10-15 minute puteti sa il beti. Peste ceapa se mai poate turna inca o data ceai.

- Pentru rani si ulceratii la picioare (varice, diabet) se foloseste uleiul, in care a fost prajita ceapa pana a devenit aurie. Se foloseste si pentru pielea iritata a copiilor, amestecat cu morcov ras foarte fin.

- Daca simtiti ca ati luat gripa, imediat radeti putina ceapa, aranjati-o pe 2 bucatele mici de tifon si introduceti-le in nas. Pielea de langa nas o ungeti cu crema. Aplecati capul putin inainte, astfel ca sucul sa nu curga in gat si respirati prin tampoane 10 minute.

- Pentru suferinzii de tuberculoza, 1 kg de ceapa se taie marunt, se amesteca cu 1 kg de zahar si se coace la cuptor acoperita cu capac. Cand se raceste se taie cubulete. Cu 9 zile inainte, se iau 4 ridichi de toamna (negre) foarte mari, se spala bine, se taie si se amesteca cu 2 litri de alcool. Se lasa 9 zile la intuneric. Dimineata pe nemancate se ia 1 lingura de tinctura de ridiche, dupa care se mananca 1 cubulet de ceapa coapta, si 2 ore nu se mananca nimic. Se repeta de 3 ori pe zi, pana se amelioreaza boala.

- Pentru bolnavii de prostatita timp de 1 luna mancati inainte de culcare, la 2-3 ore dupa masa de seara, prima zi o ceapa mare, taiata marunt, a doua zi 1/2 pahar de seminte de floarea soarelui, a treia zi 1/2 pahar de miez de nuca.

- Daca sunteti meteosensibili, adica la schimbarea brusca a vremii simtiti dureri de cap, slabiciune incercati sa mancati in acele perioade ceapa cruda cu paine, aceasta intarindu-va tonusul vaselor sanguine. Contra mirosului neplacut al cepii mancati lamaie, patrunjel sau propolis.

- Pentru imbunatatirea auzului intr-o ceapa mare se face o gaura de 1 din marimea ei si se toarna acolo ulei de in. Apoi se coace ceapa in cuptor, se stoarce si se scurge sucul. Se picura in urechi de 2-3 ori pe zi.

- Pentru a se apara de infectii si pentru intarirea imunitatii preparati vin de ceapa. intr-un borcan de 1 litru puneti 100-150 g ceapa taiata marunt, adaugati 100 g de miere de albine, turnati pana umpleti borcanul vin de calitate. Peste 2 saptamani strecurati vinul si beti cate 1-4 linguri pe zi.

- Contra ulcerului la stomac: 2 cepe albe se taie pestisori, se aburesc cu 1 lingura de unt sub capac (nu se prajesc). Se mananca dimineata inainte de masa.

- Daca vi se cliveaza unghiile trebuie sa le ungeti cu miere de albine in amestec cu ceapa.


Citeste si despre:

Alimentatia sanatoasa Dovleacul, beneficii si retete sanatoase 9 modalitati naturale de a combate alergiile 3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase Capsunile: surse naturale de antioxidanti Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio Alimentatia corecta pe timp de iarna Fructele - surse excelente de antioxidanti Ceapa, beneficii pentru sanatate Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer