Tot ce trebuie sa stiti despre insulina pudra

Actualizat: 06 Februarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Insulina pudra, numita si insulina inhalabila, este o alternativa noua de administrare a insulinei pentru controlul diabetului de tip I si II. Medicamentul este menit sa inlocuiasca tratamentul standard de injectarea intravenoasa a insulinei sau de administrare a acesteia subcutanat.

Anumiti pacienti diagnosticati cu diabet ar putea avea nevoie sa utilizeze insulina pudra concomitent cu alte medicamente care contin acest hormon cu actiune indelungata. Insulina pudra este o forma cu actiune rapida a hormonului, contribuind la procesul de metabolizare corecta a zaharului in organism.

Istoricul tratamentului cu insulina inhalabila

Tratamentul injectabil cu insulina pentru controlul diabetului a fost inventat de doi profesori ai Universitatii din Toronto in anul 1921. Trei ani mai tarziu, cercetatorii germani au adus in discutie posibilitatea conceperii unui medicament de administrare a insulinei sub forma de praf, prin inhalare.

Insa aceasta idee a fost urmata de ani intregi de esecuri inregistrate de oamenii de stiinta in incercarea de a folosi noile tehnologii pentru transformarea insulinei intr-o pudra concentrata, cu particule suficient de mici, incat sa poata fi absorbite pe cale respiratorie.

Aceasta tehnologie a continuat sa se dezvolte in asa fel incat insulina inhalata sa ajunga la vasele capilare ale plamanilor, unde sa fie absorbita in fluxul sanguin. Odata ce metode concrete au fost descoperite, testarile pe subiecti umani au inceput la sfarsitul anilor '90.

In luna ianuarie 2006, Administratia de Alimente si Medicamente din SUA a aprobat lansarea pe piata a medicamentului Exubera, o forma a insulinei praf dezvoltata de compania Pfizer. La scurt timp de la patrunderea pe piata, multe voci din lumea medicala au inceput sa descurajeze pacientii in a folosi terapia cu Exubera, pe motiv ca beneficiul de a evita injectiile nu compenseaza costurile mult mai mari ale tratamentului.

Alti contestatari ai insulinei inhalabile Exubera au adus in discutie si alte dezavantaje: riscul de dozare gresita a substantei, durata de actiune insuficienta sau riscul crescut de instalare a cancerului pulmonar (o supozitie care a nu fost demonstrata prin dovezi stiinfice concrete). In conditiile acestor controverse aprinse, compania Pfizer a retras de pe piata medicamentul Exubera in luna octombrie 2007.

Administratia de Alimente si Medicamente (FDA) a licentiat recent un nou inhalator de insulina lansat de compania de biotehnologie MannKind Corporation, numit Afrezza. Medicamentul se administreaza inainte de fiecare masa si promite un control deplin al nivelului de glicemie in cazul pacientilor care sufera de diabet de tip I si II.

Medicamentul vine sub forma unui dispozitiv de inhalare cilindric, prin care bolnavul inspira insulina pentru a-si tine sub control concentratiile glicemiei in sange. Pudra se dizolva imediat dupa inhalare in plamani, fiind transferata apoi in fluxul sanguin. Actiunea sa isi atinge apogeul in circa 12-15 minute dupa administrare si isi pierde efectul dupa aproximativ o ora. Inhalatorul are un pret de 7,5 dolari pentru o doza zilnica de 12 unitati.

Dispozitivul de inhalare trebuie sa fie inlocuit dupa 15 zile de folosire, pentru prevenirea acumularii pudrei cu insulina in interior, care ar putea obstructiona transferul corect al medicamentului catre caile respiratorii ale pacientului. Spre deosebire de alte medicamente pentru tratarea diabetului, Afrezza nu are nevoie de refrigerare, putand fi pastrat la temperatura camerei.

Afrezza nu este insa un substituent pentru insulina cu actiune lenta, necesitand utilizarea lui concomitenta cu astfel de medicamente in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet de tip 1. De asemenea, noul inhalator nu este recomandat pacientilor care fumeaza sau care sufera de cetoacidoza diabetica.

Totodata, ambalajul medicamentului Afrezza contine un avertisment privind posibilitatea aparitiei de bronhospasme acute la pacientii care sufera de astm sau boala pulmonara obstructiva cronica. Cele mai comune efecte adverse ale insulinei inhalabile Afrezza, observate in cadrul testelor clinice, sunt hipoglicemia, tusea, durerile in gat si iritatiile pielii.

Precautii privind administrarea de insulina inhalabila

Anumite medicamente pot interactiona cu insulina pudra, de aceea este important sa consultati medicul specialist daca urmati un tratament cu:

Medicamente beta-blocante, clonidina, guanetidina, litiu sau rezerpina: ar putea creste riscul instalarii hiperglicemiei sau ar putea ascunde semnele acestei probleme, daca apare, prin asociere cu insulina pudra.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, disopiramida, fenfluramina, fibrati, fluoxetina, inhibitori de monoaminoxidaza, medicamente orale pentru diabet, pentamidina, pentoxifilina, propoxifen, salicilati, analogi de somatostatina sau antibiotice pe baza de sulfonamide: ar putea creste riscul hiperglicemiei, prin administrare concomitenta a insulinei pudra.

Antipsihotice atipice, corticosteroizi, danazol, diazoxid, diuretice, estrogen, glucagon, inhibitori de proteaza HIV, contraceptive hormonale, izoniazida, niacina, fenotiazine, progesteron, somatropina, simpatomimetice sau hormoni tiroidieni: ar putea reduce eficacitatea pudrei de insulina.


Citeste si despre:

Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului Transpiratia si mirosul corpului 3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate Cum evitati pofta de alimente dulci? Beneficiile si contraindicatiile scortisoarei Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Magneziu: biofactor esential in sanatatea noastra. Bolile sistemice determinate de infectiile orale Edemul Inflamatia cronica Bolile sistemului imunitar 5 moduri surprinzatoare prin care viata la oras afecteaza sanatatea
Cere sfatul medicului ×