Ceaiul verde: elixirul sanatatii!

Actualizat: 02 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pana nu de mult numai tarile din Asia beneficiau de proprietatile curative ale ceaiului verde, cunoscand acest remediu naturist de peste 4000 ani. Acum, toate lumea a auzit de acest ceai si a inteles ca nu este o simpla bautura care poate fi savurata intr-o dupa-amiaza fara activitate, ci este o bautura care detine multiple beneficii medicale. In acest articol vom incerca sa trecem in revista toate proprietatile si beneficiile ceaiului verde, justificand astfel, de ce l-am numit elixirul sanatatii.

In ultima perioada, ceaiul verde se bucura de o atentie semnificativa si din partea tarilor din Occident, iar majoritatea companiilor producatoare de medicamente au creat o serie de suplimente nutritionale care au la baza extractul de ceai verde.

Origini

Ceaiul verde provine din planta de ceai Camellia sinensis din care se mai prepara si ceaiul negru si oolong, diferenta fiind la nivelul modului de procesare. Aceasta planta isi are originile in partea de sud-est a Asiei, formata din regiuni din India, Myanmar si China.

Ceaiul negru - frunzele proaspat culese sunt uscate imediat, inainte sa se ofileasca, dupa care sunt incalzite natural (la lumina soarelui) si lasate sa se oxideze complet.
Ceaiul verde - frunzele culese sunt trecute printr-o baie de aburi, apoi sunt uscate si sfaramate, impiedicand astfel procesul de fermentatie.
Ceai oolong - acest tip de ceai se diferentiaza de celelalte prin perioada de recoltare a frunzelor, aceasta realizandu-se mult mai tarziu dupa maturarea frunzelor.
Ceaiul alb - acesta este cel mai putin procesat, motiv pentru care contine cea mai mare cantitate de antioxidanti. Ceaiul alb este facut din frunze tinere si muguri ce apoi sunt aburite si uscate cu atentie.

Datorita gradului minim de procesare, ceaiul verde si cel alb contin cantitati ridicate de antioxidanti, substante care se traduc prin sanatate pentru organismul uman.


Aroma

Toate tipurile de ceai provenite din Camellia sinensis au acelasi gust dar arome diferite. Aroma difera in functie de gradul de procesare, astfel, cu cat frunzele au fost mai prelucrate cu atat mirosul este mai putin patrunzator. Aroma ceaiului verde poate fi caracterizata ca fiind proaspata, usoara si energica.

Cantitatea de ceai recomandata
Majoritatea studiilor au demonstrat ca pentru a beneficia de toate proprietatile curative ale ceaiului verde o persoana trebuie sa consume cel putin 3 pahare de ceai verde pe zi. Aceasta cantitate de ceai asigura necesarul de antioxidanti pentru mentinerea sanatatii organismului.

Mod de preparare
Ceaiul verde se pregateste la fel ca oricare alt ceai. De un singur lucru trebuie sa tineti cont si anume, ceaiul verde nu se prepara cu apa clocotita si nici nu se fierbe, deoarece isi va pierde din aroma si va avea un gust amar.

Achizitionare
Daca doriti sa experimentati un ceai verde cu adevarat bun si sanatos trebuie sa cautati plantele din ceainarii sau din magazine unde este mentionat ca acesta provine din Asia. Nu trebuie exclusa nici posibilitatea de achizitionare prin intermediul internetului, deoarece sunt multe magazine online care vand produse de calitate.

Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde actioneaza asupra organismului asemanator agentilor antiinflamatori, antiseptici si antivirali. Astfel, potrivit studiilor beneficiile aduse sanatatii de catre ceaiul verde constituie o lunga lista alcatuita din: prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare (mai ales infarctul miocardic), hipercolesterolemiei, artritei reumatice, intarirea sistemului imunitar si pierderea in greutate. De asemenea, ceaiul verde contine mineralul numit fluor care previne aparitia afectiunilor cavitatii bucale, si intareste smaltul dintilor, prevenind astfel aparitia cariilor.

Pare prea bun pentru a fi adevarat, insa aceasta este realitatea!


Beneficiile ceaiului verde:


1. Scade riscul aparitiei cancerului - cancer mamar, cancer pulmonar, cancer de colon, cancer de piele, tumora cerebrala, cancer cervical, cancer ovarian, cancer hepatic, cancer esofagian, mezoteliom, cancer stomacal, azbestoza etc.
2. Previne aparitia bolilor cardiovasculare - hipercolesterolemia, hipertensiune arteriala, infarct miocardic.
3. Ajuta la pierderea in greutate - contribuie la arderea grasimilor si caloriilor, creste rata metabolica.
4. Stimuleaza activitatea cerebrala protejand impotriva aparitiei afectiunilor specifice - tulburari de memorie, Alzheimer, Parkinson dar stimuleaza si productia de tianina (molecule care cresc performantele medicale).
5. Intareste sistemul imunitar - previne astfel aparitia gripei, intoxicatiilor alimentare, pneumoniei, tuberculozei, cariilor dentare, racelilor, candidei, dizenteriei, meningitei, infectiei cu Helicobacter pylori etc.
6. Ajuta la ameliorarea diferitelor afectiuni: acnee, alergii, anemie, cataracta, diabet tip 1, diabet tip 2, gastrita, glaucom, insuficienta renala, distrofie musculara, rozaceea, apneea de somn, stres, artrita reumatoida etc.
7. Este eficient si pentru detoxifierea organismului si prevenirea aparitiei ridurilor premature.


Care este sursa tuturor acestor beneficii?

Antioxidantii. Ceaiul verde contine o cantitate semnificativa de antioxidati naturali, numiti polifenoli, care neutralizeaza radicalii liberi - molecule foarte toxice pentru celule daca nu ar exista substante care sa-i neutralizeze, conducand la aparitia mai multor afectiuni. O cantitate considerabila de antioxidanti se gaseste si in fructe si legume.

Radicalii liberi sunt formati de catre organism in timpul transformarii alimentelor in energie.

Particular, ceaiul verde contine o categorie de polifenoli numita "Catechine" - metaboliti secundari ai plantelor, considerati a fi cei mai eficienti antioxidanti. Cantitatea mare de catechine continuta de ceaiul verde se datoreaza gradului mic de procesare in timpul fabricatiei.

Ceaiul verde si pierderea in greutate

Cel mai consumat lichid dupa apa este ceaiul. Ceaiul verde este preparat din planta denumita Camellia sinensis, la fel ca si ceaiul alb, negru sau oolong. Trebuie mentionat ca ceaiul verde ofera mai multe beneficii organismului decat celelalte tipuri de ceai deoarece procesul de preparare al acestuia este foarte simplu si natural.

Datorita efectelor benefice asupra sistemul digestiv, ceaiul verde poate fi folosit si pentru scaderea in greutate de persoanele de orice varsta, prevenind astfel obezitatea. Cu toate ca o alimentatie sanatoasa si un program regulat de exercitii fizice sunt principalele categorii ale programului de slabit, introducerea in dieta a ceaiului verde inseamna un pas inainte catre atingerea scopului final - masa corporala ideala.

Potrivit studiilor, acest ceai imbunatateste tranzitul intestinal, accelereaza metabolismului, regleaza cantitatea de glucoza din sange si contribuie la detoxifierea organismului. Astfel, pentru ca programul de slabit sa fie complet si eficient trebuie sa cuprinda pe langa exercitii fizice si alimentatie sanatoasa si consumul regulat de ceai verde. Ceaiul verde creste rata metabolica cu pana la 3%. Pentru aceasta performanta se recomanda consumul a 3 pahare de ceai zilnic, cate unul dupa fiecare masa. Persoanele care urmeaza o dieta bazata pe calcularea caloriilor, trebuie sa stie ca 3 pahare de ceai verde zilnic inseamna 60 calorii - un numar atat de mic de calorii pentru beneficii atat de semnificative!

Obezitatea este o problema de sanatate care afecteaza orice persoana, indiferent de provenienta. Conform unor studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume traiesc aproximativ 800 de milioane de persoane care sufera de malnutritie si peste un miliard de adulti supraponderali. Studiile afirma ca cel putin 300 de milioane de persoane adulte sunt obeze. Organizatia Mondiala a Sanatatii a constatat manifestarea acestei afectiuni si in randul copiilor, si se remarca o crestere semnificativa a numarului de copii supraponderali, numai in Europa numarul acestora crescand anual cu circa 400.000. La nivel mondial exista aproximativ 22 de milioane de copii obezi.

Principalii factori care declanseaza obezitatea sunt: zaharul si grasimile nocive din alimente, dar si stilul de viata sedentar. Dintre complicatiile obezitatii cele mai frecvente sunt diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza coronariana, accidente vasculare cerebrale, sindromul de apnee in somn etc.

Din cauza problemelor cu greutatea corporala tot mai multe persoane incearca sa slabeasca prin adoptarea celor mai stranii si mai nesanatoase metode. Daca doriti sa scapati de kilogramele in plus va sfatuim sa adoptati o alimentatie sanatoasa (fara alimente tip fast-food, fara alimente prajite, fara cantitati excesive de sare, zahar si grasimi), sa va faceti un program de activitate fizica dar si sa urmati o cura cu ceai verde sau cu extracte din ceai verde. Datorita continutului de cafeina, puteti, de exemplu, sa inlocuiti cafeaua de dimineata cu o cana de ceai verde.

Ceaiul verde si colesterolul

Va prezentam 7 moduri prin care ceaiul verde previne efectele negative ale hipercolesterolemiei.

1. Blocheaza colesterolul: ceaiul verde blocheaza absorbtia intestinala a colesterolului cu pana la 89%.
2. Ofera protectie chiar si in cazul adoptarii unei diete bazata pe grasime: ceaiul verde scade nivelul colesterolului chiar daca o persoana urmeaza un regim alimentar bogat in carbohidrati si grasimi. Acesta ajuta la mentinerea in limite normale a colesterolului chiar si atunci cand grasimea este de origine animala.
3. Ajuta la scaderea colesterolului LDL: ceaiul verde ajuta la scaderea colesterolului "rau"/LDL din organism cu pana la 11% in cazul persoanelor care sufera de hipercolesterolemie sau prezinta un nivel ridicat de colesterol LDL.
4. Previne ateroscleroza: datorita continutului de antioxidanti, in special catechine, ceaiul verde ajuta la aparitia aterosclerozei cu pana la 73%.
5. Previne aparitia actiunilor negative ale colesterolului: antioxidantii din ceaiul verde previn afectiunile cauzate organismului de catre colesterolul LDL.
6. Elimina colesterolul: ceaiul verde stimuleaza eliminarea colesterolului din bila.
7. Protectie hepatica: ceaiul verde protejeaza ficatul de efectele hipercolesterolemiei.


Citeste si despre:

Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei Mixomul atrial - cea mai frecventa tumora primara cardiaca Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Care este cea mai sanatoasa pozitie de somn? Cea mai frecventa afectiune a ficatului Ceaiul verde poate reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Dieta cu pepene verde