Musetelul

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Musetelul este o planta folosita de oameni de-a lungul secolelor. Deja se cunoaste ca este un ceai care calmeaza stomacul "deranjat" sau ajuta somnul. Sunt folosite doua tipuri de musetel pentru o sanatate de fier: musetelul german (Matricaria retutica) si musetelul roman sau englez (Chamaemelum nobile).

Musetelul german este cel mai studiat si cel mai folosit. O organizatie guvernamentala germana (Commission E) a aprobat utilizarea sa la nivelul pielii pentru a reduce edemul (marire de volum) sau ca antibacterian, dar este utilizat si sub forma de ceai ca supliment dietetic pentru crampe la nivelul stomacului.

Musetelul se comercializeaza sub forma de flori uscate, infuzie (ceai), extract lichid, tincturi (concentrate in alcool) si sub forma de creme sau unguente.

Indicatii

Se foloseste musetelul german pentru a trata iritatiile din raceala, rani ce se vindeca greu, abcese (infectie localizata), inflamatia gingiilor, colici (dureri abdominale violente) si afectiuni ale pielii cum sunt psoriazisul, eczema, varicela si rashul de la scutece. Pentru aceste afectiuni se foloseste musetelul in infuzie sau in apa de baie sau sub forma de tinctura concentrata cu extract mixt si alcool. Se foloseste musetelul roman sub forma de ceai pentru a trata stomacul deranjat, problemele cu somnul sau durerile menstruale.

Siguranta utilizarii musetelului

- polenul ce se gaseste in preparatele de musetel poate cauza reactii alergice
- musetelul interfera cu preparatele ce subtiaza sangele (anticoagulante).

De retinut!

Organizatia FDA (Food and Drug Administration) nu reglementeaza suplimentele dietetice in acelasi mod ca medicamentele. Suplimentele dietetice se vand desi sunt studiate in mod limitat sau deloc. Se recomanda prezentarea la medic daca se folosesc suplimente dietetice sau daca se asociaza la tratamentul medicamentos. Nu este sigur sa se renunte la tratamentul medicamentos si sa se foloseasca numai suplimentele dietetice. Acest lucru este si mai important pentru femeile gravide sau care alapteaza.
Se tine cont de urmatoarele lucruri cand se folosesc suplimentele dietetice:
- asemanator tratamentului medicamentos, suplimentele dietetice pot determina reactii adverse, pot precipita reactii alergice sau sa interactioneze cu tratamentul medicamentos sau alte suplimente ce se utilizeaza in acelasi timp; acest lucru poate agrava alte boli preexistente;
- suplimentele dietetice nu pot fi standardizate in procesul de fabricare. Datorita acestui fapt indicatiile lor si reactiile adverse difera de la marca la marca si chiar in loturile aceleiasi marci. Produsele cumparate de la plafare sau alte magazine alimentare pot sa fie diferite de cele folosite in studii;
- ca si pentru vitamine si minerale, reactiile adverse ale utilizarii de lunga durata a suplimentelor dietetice nu se cunosc.


Citeste si despre:

Musetelul: beneficiile oferite pielii Retete pentru frumusete Echinaceea: 10 beneficii pentru sanatate Ingrijirea parului toamna Reactii ale pielii cauzate de plante Remedii naturale pentru crampele menstruale Aromoterapia Berberina, un ajutor natural pentru echilibru metabolic si sanatate Uleiul de ficat de cod - o sursa de OMEGA-3 natural pentru intreaga familie Detoxifiere naturala de primavara O digestie mai buna in mod natural Remedii naturiste pentru tratarea congestiei mucoasei bronsice Cele mai populare uleiuri esentiale Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Beneficiile uleiului de arbore de ceai