Laxativele

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Definitie


Laxativele sunt substante care produc evacuarea continutului intestinal prin stimularea motilitatii intestinale. Sunt folosite in tratamentul constipatiei cronice datorata incetinirii tranzitului intestinal.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Tipologie
  3. Precautii

Tipologie

In functie de mecanismul de actiune, se deosebesc mai multe tipuri de laxative:

- laxative de volum (care maresc volumul bolului fecal): alimente pe baza de tarate de grau sau produsele de tip Citrucel, Metamucil sau Perdiem, ce contin metilceluloza sau psyllium (o fibra insolubila care are proprietatea de a fixa o mare cantitate de apa); cresterea volumului bolului fecal stimuleaza reflexele de defecatie; acest tip de laxative sunt indicate in tratamentul de lunga durata al constipatiei, creste numarul de scaune si nu prezinta efecte secundare;

- laxative emoliente, de tipul Decusatului de sodiu care stimuleaza secretia de sodiu si apa de catre intestin, producand lubrefiere si inmuierea bolului; acest tip de laxative nu prezinta riscuri insa sunt mai putin eficiente daca nu sunt consumate cantitati suficiente de lichide zilnic;

- laxativele osmotice: produsele precum Fosfatul de sodiu, Laptele de magneziu sau dizaharidele neabsorbabile (Lactuloza, Sorbitol) au efect rapid, mentin lichidele in lumenul intestinal si favorizeaza trecerea lichidelor din vasele sanguine si tesuturile din jur in lumenul intestinal, inducand eliminari de materii fecale de consistenta apoasa; este recomandat ca aportul zilnic de lichide sa fie crescut; persoanele care sufera de afectiuni renale, de hipertensiune arteriala sau care sunt supusi unui regim hiposodat vor evita folosirea acestui tip de laxative;

- laxativele stimulante de tipul compusilor polifenolici/difenilmetan (Bisacodyl) sau a derivatilor antranoizi (Senna), sunt laxative de contact care prin stimularea terminatiilor nervoase din mucoasa colonului induc accentuarea peristaltismului; nu sunt folosite de rutina, ci doar in tratamentele de scurta durata, in special in constipatii care apar ocazional; folosirea abuziva a stimulantelor diminueaza tonusul musculaturii intestinului gros si provoaca dependenta, necesitand administrare permanenta pentru a fi mentinut peristaltismul, nu numai in perioadele de constipatie.

Precautii

Toate tipurile de laxative se vor administra cu cantitati mari de apa sau lichide. Nu se va abuza de consumul de laxative. Pentru tratamentul de lunga durata se va apela la laxativele care maresc volumul materiilor fecale (tarate sau Metamucil).

Folosirea pe timp indelungat a laxativelor stimulante, interfera cu absorbtia de calciu si vitamina D, producand osteopenie (diminuarea masei osoase).

De retinut!

In paralel cu administrarea laxativelor se impun cateva masuri generale de modificare a modului de viata si habitusului alimentar:

- consum crescut de lichide;
- consum crescut de fibre, fructe si legume;
- eliminarea sedentarismului.


Citeste si despre:

Riscul consumului de laxative in dietele de slabit Laxative naturale Laxative naturale care pot ameliora constipatia Utilizarea laxativelor pentru a slabi. Metoda sigura sau periculoasa? Constipatia la copil Colonul iritabil se poate combate si prin sport Bulimia nervoasa - hiperfagie Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Spirulina, o comoara pentru sanatate! Slabeste natural cu soc Psyllium, taratele care fac minuni pentru silueta 6 beneficii medicale ale uleiului de canepa Colectomia Iarna si sanatatea sistemului digestiv Alimente interzise in caz de diaree Intoxicatia cu ciuperci
Cere sfatul medicului ×