Combateti oboseala prin alimentatie

Actualizat: 10 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alimentatia este una dintre cele mai eficiente cai prin care puteti sa combateti oboseala, mai ales in perioadele in care rezervele de energie par sa se epuizeze in mod inexplicabil.

Sindromul de oboseala cronica
poate fi tinut sub control printr-o dieta energizanta, care sa alimenteaze celulele, muschii si creierul cu substantele necesare vigorii fizice si psihice.

Aflati cum ar trebui sa arate meniul zilnic, astfel incat sa scapati de toate simptomele oboselii diurne!

Dieta recomandata in combaterea oboselii

Intrucat alimentele sunt combustibilul organismului, modul in care ele sunt alese va avea un impact direct asupra randamentului fizic si psihic. Pana si momentul in care consumati un anumit tip de hrana face diferenta intre o vitalitate crescuta si o stare de epuizare greu de tinut sub control.

Influenta dietei asupra nivelului de energie de care beneficiati incepe inca de la primele ore ale diminetii. Micul dejun este o masa usor de sarit, mai ales in zilele lucratoare. Persoanele care se priveaza de hrana la inceputul zilei sunt mai predispuse aparitiei starilor de oboseala in preajma pranzului, semn ca acest obicei trebuie sa fie abandonat cat mai curand.

Cercetatorii au demonstrat ca micul dejun imbunatateste starea de alerta si concentrarea, regleaza apetitul alimentar pentru tot restul zilei si previne obezitatea, diabetul si afectiunile cardiace. Academia Americana de Nutritie si Dietetica recomanda consumul de proteine si carbohidrati la micul dejun, pentru o energizare deplina la inceputul zilei. Cateva optiuni in acest sens sunt

- covrigii integrali cu branza;
- cerealele integrale cu fructe si iaurt;
- toast integral cu unt de arahide si fructe proaspete sau uscate;
- oua fierte cu o lipie integrala;
- omleta simpla cu toast si fructe;
- fulgi de ovaz cu stafide.

Alimentatia sanatoasa si prolifica pentru energizare nu se opreste la prima masa a zilei. Desi carbohidratii sunt asociati cu ingrasarea, acesti nutrienti sunt sursa principala de energie a organismului, spun nutritionistii.

Cea mai buna metoda de a maximiza potentialul energetic al corpului este sa consumati o combinatie de carbohidrati complecsi, cu eliberare lenta (cereale integrale, cartofi, dovlecei, morcovi etc.) cu carbohidrati simpli, regasiti in fructe, legume si miere. Evitati pe cat posibil carbohidratii simpli din zaharuri, care energizeaza temporar, apoi produc un declin energetic brusc.

La fel de important este ca sursele alimentare de carbohidrati sa contina si fibre, care ajuta la absobtia mai lenta a acestor macronutrienti, echilibrand balanta energetica a organismului. Multi carbohidrati procesati, precum cei regasiti in orez, paine albe sau paste, sunt insotiti de cantitati neglijabile de fibre, fiind consumati foarte rapid si furnizand energie pe o scurta perioada de timp.

Grasimile mononesaturate, cele sanatoase, sunt surse concentrate de energie, asadar contribuie la o vitalitate crescuta. Grasimile saturate (din carne, unt, smantana etc.) si cele trans (din produsele de patiserie, prajeli, fast-food sau margarina) nu contribuie la reechilibrarea energetica, in schimb cresc riscul instalarii bolilor cardiovasculare.

Inlocuiti grasimile rele cu cele sanatoase, din uleiul de masline, fructele de avocado, uleiul de rapita, nuci, seminte si peste gras.

Grasimile si carbohidratii furnizeaza organismului energie, insa proteinele ajuta la reglarea eliberarii ei constante de-a lungul zilei. De altfel, proteinele intretin sanatatea celulelor, transporta hormonii si vitaminele in organism si dezvolta musculatura. Tot ele sunt necesare pentru randamentul sistemului imunitar, fiind esentiale pentru combaterea sindromului de oboseala cronica.

Cele mai bune surse de proteine sunt carnea slaba, pestele, ouale, fasolea, nucile, soia si lactatele degresate. In dietele in care aportul de carbohidrati si grasimi este restrictionat, proteinele sunt cele care asigura necesarul energetic al corpului.

Deoarece deshidratarea este una dintre cauzele principale ale lipsei de energie, consumul abudent de apa este o alta conditie de baza pentru combaterea oboselii. Necesarul zilnic de hidratare poate varia de la o persoana la cealalta, insa nu luati senzatia de sete ca un reper minimum doi litri de lichide ramane o limita valabila pentru oricine. Cantitatea trebuie sa creasca in conditiile urmarii unui program sportiv solicitant, a unui tratament medicamentos sau a unei diete foarte bogate in fibre.

Daca mancati sanatos si totusi aveti simptome recurente de oboseala, incercati sa schimbati frecventa meselor. Unii oameni se simti mai energici consumand mai multe mese mici de-a lungul zilei, pe cand altii prefera varianta celor trei mese principale pe zi, la aceleasi ore. Incercati ambele variante si este posibil sa sesizati imediat diferenta.

Cantitatea de mancare consumata la o masa poate influenta si ea rezervele de energie ale organismului. Specialistii spun ca persoanele care comit abuzuri alimentare in mod frecvent, sunt si cele care devin letargice la scurt timp dupa ce mananca, atat din pricina digestiei ingreunate, cat si din cauza acumularii de kilograme in plus, care predispune la sedentarism.

Alimente de evitat pentru recapatarea energiei

Pacientii diagnosticati cu sindromul oboselii cronice sunt sfatuiti, in prima instanta, sa renunte la alimentele procesate si la cele care contin carbohidrati procesati, precum

- painea alba;
- biscuitii rafinati;
- prajiturile;
- sucurile acidulate etc.

Zaharul are multe efecte adverse, mai ales in randul persoanelor afectate in mod curent de oboseala. Acesta slabeste sistemul imunitar, creste nivelul inflamatiilor in corp si afecteaza flora intestinala. Totodata, cauzeaza o crestere brusca a nivelului de glicemie, urmata imediat de hipoglicemie, stare insotita de oboseala, anxietate, letargie si pofta de mai mult dulce.

Tot pentru combaterea oboselii este important sa evitati consumul de indulcitori artificiali (aspartamul), care agraveaza durerile cronice, afecteaza functiile cognitive si stimuleaza alergiile, potrivit celor mai noi studii de specialitate.


Citeste si despre:

Cele mai bune alimente care pot combate oboseala Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala Dieta cu ciocolata Cauzele oboselii si metode de combatere Oboseala - cauze principale si metode de combatere Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Trucuri pentru combaterea oboselii Solutii naturale pentru combaterea insomniei O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare