Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi.
Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima.
Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica.
Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o portie de cereale includ o felie de paine, o cana de cereale, o jumatate de cana de orez sau paste fierte.
Taratele si fibrele din cerealele integrale ingreuneaza procesul de decompunere a amidonului din glucoza, realizat de catre enzimele digestive. Fibrele solubile ajuta la scaderea colesterolului, in timp ce fibrele insolubile stimuleaza miscarile peristaltice ale tractului digestiv.
Fibrele ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange care pot declansa atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale prin stimularea productiei de anticoagulanti naturali. S-a constatat ca fitoestrogenii care se intalnesc si in cerealele integrale protejeaza organismul impotriva unor forme de cancer.
Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul mineralelor esentiale cum ar fi magneziu, seleniu, cupru si mangan. Aceste minerale pot sa reduca riscul aparitiei bolilor de inima si diabetului.
Cel putin jumatate din cerealele consumate ar trebui sa fie cereale intregrale deoarece, spre deosebire de cele rafinate, cerealele intergale scad nivelul de colesterol rau si reduc riscul dezvoltarii bolilor de inima.
Cerealele integrale sunt bogate in fibre, reducand riscurile aparitiei constipatiei si digestiei lente. Nutrientii din cerealele integrale furnizeaza organismului o cantitate importanta de vitamina B, inclusiv riboflavina, niacina, acid folic - substante necesare pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos.
Cand o persoana cumpara cereale integrale trebuie sa citeasca listele ingredientelor pe care acestea le contin. Produsele din cereale integrale contin fulgi de ovaz, ovaz integral, secara integrala, grau integral.
Unele ingrediente pot fi inselatoare, iar ca urmare a citirii indicatiilor s-ar putea crede ca se consuma un produs din cereale integrale, fara ca aceasta sa fie realitatea.
Culoarea ar putea induce in eroare, intrucat aceasta s-ar putea sa nu aiba legatura cu cerealele integrale, astfel ca painea ar putea avea culoare maro din cauza unor ingrediente adaugate cum ar fi melasa.
Cerealele integrale contin fibre, un nutrient important care sta la baza controlului greutatii. Alimentele care au in compozitie fibre integrale ajuta la instalarea senzatiei de satietate.
O persoana poate manca portii mici de cereale cu putine calorii, iar senzatia de foame va fi inlaturata. In acest mod vor fi impiedicate supraalimentarea si castigul in greutate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.