Uleiul de masline: beneficii si utilizare

Actualizat: 23 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului.

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline.

Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.

Tipuri de ulei de masline

1. Ulei de masline pur - a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioare si, de regula, este ieftin.

2. Ulei de masline virgin - a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul "virgin" inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.

3. Ulei de masline extra virgin - provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline virgin si este foarte aromat.

4. Ulei de masline presat la rece - cand uleiul de masline este presat a doua oara se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata a maslinelor. Astazi, ulei de masline premium este presat la rece, ceea ce inseamna ca pasta de masline este incalzita usor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, dupa care este presata la rece pentru a retine gustul o perioada cat mai lunga de timp.

Previne cancerul

Uleiul de masline contine cel putin 4 tipuri de antioxidanti, care contribuie la neutralizarea actiunii radicalilor liberi care determina imbatranirea pielii si cancerul de piele. De asemenea, potrivit studiilor, persoanele care consuma in mod regulat ulei de masline extra-virgin prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele dupa expunerea la radiatiile ultraviolete.


1. Luteina (un antioxidant puternic) si carotenoidul

- distruge radicalii liberi;
- protejeaza celulele pielii de imbatranirea prematura;
- consolideaza retina si imbunatateste acuitatea vizuala.

2. Polifenoli (flavonoide), agenti antioxidanti
- previn oxidarea lipoproteinelor, prevenind astfel formarea depozitelor de colesterol in vasele sangvine;
- previn aparitia bolilor cardiovasculare si tulburarile vaselor sanguine;
- inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

3. Beta-caroten (vitamina A), antioxidant puternic
- previne de la cancerul intestinal, cancerul esofagian pana la cancerul stomacal si cancerul de prostata;
- protejeaza fumatorii de cancerul pulmonar;
- regenereaza testurile globului ocular;
- hraneste epiteliul si intinereste pielea;
- intareste dantura si oasele.

Previne bolile cardiovasculare

Ateroscleroza, caracterizata prin rigiditatea arterelor, apare atunci cand particule de colesterol LDL se fixeaza in peretii arterelor. In timp, aceste particule se dezvolta si formeaza placi, care ingusteaza vasele sangvine, crescand activitatea inimii in incercarea de a trimite sange oxigenat in intregul organism. Suprasolicitarea inimii poate cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Uleiul de masline este o sursa bogata de grasimi mononesaturate si antioxidanti, precum: clofila, carotenoizi si vitamina E. Oamenii de stiinta au identificat in uleiul de masline un compus numit oleuropein, care previne oxidarea colesterolului LDL; astfel, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline previne hipertensiunea arteriala si reduce riscul unui atac de cord.

Previne diabetul zaharat

Planul nutritional al pacientilor cu diabet zaharat trebuie sa contina o cantitate scazuta de grasime, o cantitate ridicata de carbohidrati si ulei de masline. Potrivit studiilor, aceasta asociere contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange (glicemia), spre deosebire de planul nutritional care contine numai o cantitate scazuta de grasimi. De asemenea, consumul de ulei de masline este asociat cu scaderea numarului de trigliceride - un alt motiv pentru ca pacientii cu diabet sa consume ulei de masline, deoarece, de regula, acestia prezinta un nivel ridicat de trigliceride, care ii expune riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara.

Uleiul de masline contine o cantitate ridicata de grasimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, acest tip de ulei este o sursa importanta de vanadiu, un mineral mai putin cunoscut, care contribuie la stabilizarea glicemiei.

Mentine greutatea corporala

Unii acizi grasi din componenta uleiului de masline reduc pofta de mancare; pentru a beneficia de aceasta proprietate trebuie sa inlocuiti uleiul vegetal consumat cu uleiul de masline. In plus, acest ulei stimuleaza metabolismul pentru ca arderea caloriilor sa se realizeze intr-un ritm mai rapid.
In consecinta, persoanele care doresc sa scada in greutate si sa isi mentina sanatatea organismului trebuie sa introduca in alimentatie uleiul de masline.

Vindeca durerile de urechi

Tot mai multe persoane folosesc uleiul de masline ca remediu pentru tratarea durerilor de urechi. Specialistii in ORL recunosc ca acesta este extrem de eficient in tratarea unei astfel de dureri dar si pentru eliminarea cerumenului, dar sugereaza multa atentie in manevrarea instrumentului cu care uleiul de masline este introdus in cavitatea urechii. Un alt sfat din partea specialistilor este de a incalzi uleiul de masline inainte de a fi introdus in ureche, deoarece este mult mai eficient.

Alte beneficii medicale

Amelioreaza astmul si artrita
Uleiul de masline este un foarte bun agent antiinflamator si o sursa excelenta de grasimi mononesaturate - combinatie care amelioreaza orice inflamatie din organism. Astfel, uleiul de masline diminueaza severitatea simptomelor de astm bronsic si artrita.


Amelioreaza
sforaitul
Consumarea unei linguri cu ulei de masline inainte de culcare ajuta la lubrifierea muschilor gatului, prevenind sforaitul. De asemenea, prin inghitirea unei singure linguri de ulei este ameliorata senzatia de "mancarime" din gat.

Trateaza dermatita de scutec
Pentru a vindeca dermatita de scutec stergeti usor zona afectata cu ulei de masline cu ajutorul unui pansament steril.

Uleiul de masline si ingrijirea parului

Se recomanda aplicarea uleiului de masline pe scalp pentru hidratarea acestuia si tonifierea firului de par.

Uleiul de masline este eficient impotriva matretii. Se recomanda prepararea unui amestec din ulei de masline si ulei de migdale, in parti egale, care se aplica pe scalp dupa care este lasat sa actioneze timp de 5 -10 minute. Clatiti cu apa calduta, samponati si clatiti iarasi cu apa calduta!

Balsam de par din ulei de masline.
1/2 pahar cu ulei de masline caldut se aplica din abundenta pe scalp si pe toata lungimea firului de par. Se acopera scalpul cu folie de aluminiu si apoi cu un prosop. Lasati sa actioneze timp de 45 minute, dupa care samponati si clatiti bine. Dupa uscare veti descoperi un par mai moale, mai stalucitor si mai putin deteriorat.

Uleiul de masline si ingrijirea pielii

De secole, oamenii folosesc uleiul de masline ca produs pentru ingrijirea corporala. Datorita continutului ridicat de acid linoleic, un compus care nu este produs de organism, uleiul de masline este un foarte bun hidratant.


1. Pentru barbierit.
Uleiul de masline este un lubrefiant sigur si natural pentru un barbierit precis. Totodata, acesta poate fi folosit si ca balsam pentru calmarea tenului dupa barbierit.

2. Exfoliant pentru ten si maini. Aplicati pe piele un strat generos de ulei de masline, dupa care frecati cu zahar sau sare grujoasa si la urma clatiti cu apa calduta.

3. Ulei de baie. Adaugati cateva linguri cu ulei de masline in apa in care va imbaiati. Veti fi placut surprinsi sa vedeti cat de catifelata si hidratata devine pielea.

4. Amelioreaza arsurile solare. Amestecati ulei de masline cu otet din vin alb si aplicati solutia pe zona afectata; dupa 30 minute clatiti cu apa calduta.

5. Hidrateaza pielea uscata. Aplicati ulei de masline pe zonele uscate sau ingrosate, cum sunt picioarele sau coatele, sau dupa epilare. Lasati sa actioneze 15-30 minute si clatiti cu apa calduta.

6. Crema anti-imbatranire. Proprietatile antiinflamatorii ale uleiul de masline inhiba procesul de imbatranire al celulelor, atat din interior cat si din exterior. Datorita continutului de hidroxitirosol (polifenol), vitamine si antioxidanti, uleiul de masline confera o stralucire aparte pielii si amelioreaza ridurile. Pentru a beneficia de aceste proprietati trebuie, fie sa introduceti uleiul de masline in alimentatie, fie sa il aplicati direct pe piele.

7. Expunerea la soare. Inainte de expunerea la soare aplicati pe corp ulei de masline, datorita continutului bogat de vitamina A si vitamina E acesta previne arsurile solare si uscarea pielii.

Uleiul de masline - produs cosmetic natural

Uleiul de masline ofera pielii o stralucire naturala. Acesta este adaugat in majoritatea produselor cosmetice; astfel, uleiul de masline este folosit ca exfoliant, produs de curatare sau crema hidratanta. Totodata, acesta poate fi aplicat pe par pentru stalucire, volum, pentru prevenirea matretii si caderea parului.

1. Tratament pentru unghii. Uleiul de masline hidrateaza cuticule si intareste unghiile. Aplicati ulei de masline direct pe unghii si cuticule inainte de a le da forma cu pila de unghii.


2. Indeparteaza petele.
Amestecati cateva picaturi de suc de lamaie cu ulei de masline, dupa care aplicati solutia pe degetele si unghiile patate de nuci verzi, visine etc.

3. Balsam de buze. Preparati un amestec din propriul balsam de buze, ulei de masline si ceara de albine, in parti egale. Daca doriti ca balsamul sa fie parfumat puteti adauga cateva picaturi de ulei esential din trandafir, cirese etc. Acest balsam este perfect pentru tratarea buzelor crapate si uscate.

4. Demachiant. Aplicati ulei de masline sub ochi, pe obraji si frunte dupa care stergeti cu un prosop din bumbac imbibat cu apa calduta.

5. Crema anti-acneica. Preparati o pasta din 4 linguri cu sare si 3 linguri ulei de masline. Se aplica pasta pe zona afectat de acnee, se lasa sa actioneze timp de 5 minute dupa care se indeparteaza cu apa calduta si sapun. Timp de o saptamana aplicati zilnic aceasta pasta, si apoi de 2-3 ori pe saptamana. Principiul este ca sarea curata porii prin exfoliere, in timp ce uleiul de masline restabiliste pH-ul natural al pielii.


6. Crema de noapte.
Amestecati 1/2 ceasca ulei de masline, 1/4 ceasca otet si 1/4 ceasca apa pentru a prepara o crema de noapte care ofera stralucire si sanatate pielii. Uleiul de masline hidrateaza, otetul depigmenteaza, omoara bacteriile si exfoliaza pielea. Inainte de a aplica preparatul stropiti tenul cu apa!


Citeste si despre:

4 beneficii ale uleiului de macadamia. Cum se foloseste corect Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit Beneficiile uleiului de arbore de ceai Grasimile benefice si nocive din alimente Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Beneficiile oferite de ciocolata neagra Beneficiile si efectele adverse ale tratamentului cu keratina Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin