Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala

Actualizat: 31 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Combaterea starii de oboseala a devenit o prioritate in secolul vitezei, cand extenuarea afecteaza cea mai mare parte a populatiei.

De vina pentru rezervele tot mai sarace de energie sunt, in principal, dieta dezechilibrata, somnul de proasta calitate, lipsa exercitiului fizic si stresul.

Toti acesti factori care tin de stilul de viata pot fi tinuti sub control, cu ajutorul unui plan de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala, recomandat de celebrul medic american Dr. Oz.

Planul impotriva oboselii elaborat de Dr. Oz

Schimbarile majore in bine pentru sanatate se fac prin pasi mici, crede medicul Mehmet Oz, celebru pentru emisiunile sale dedicate persoanelor preocupate de bunastarea lor fizica si mentala. In vederea combaterii oboselii, Dr. Oz aplica aceeasi tactica a pasilor marunti si recomanda un plan de 7 zile pentru recapatarea vigorii fizice si psihice, care poate fi urmat de oricine si asumat, treptat, ca un mod de viata demn de urmat.

Ziua 1 Evitarea carbohidratilor simpli inainte de pranz

Prima zi a planului menit sa elimine starile de oboseala din programul cotidian implica, potrivit doctorului Oz, evitarea consumului de carbohidrati simpli inainte de orele pranzului. Foarte multe persoane obisnuiesc sa se infrupte din cereale cu zahar, produse de patiserie sau bauturi pe baza de cafea cu sosuri de caramel si alte ingrediente pe baza de zaharuri procesate.

Problema in acest caz nu este doar predispozitia spre ingrasare, ci efectul carbohidratilor simpli asupra organismului acestia ofera pe loc un puseu de energie, ca apoi sa induca o stare acuta de moleseala, intrucat sunt rapid metabolizati si transformati in grasimi, lasand organismul sa ravneasca dupa noi nutrienti. Cu alte cuvinte, consumand carbohidrati simpli, veti simti un surplus de energie temporara (de circa o ora sau doua), urmat de o stare de letargie si foame pe tot parcursul zilei.

Dr. Oz spune ca micul dejun ar trebui sa fie constituit in mare parte din proteine, nutrientii cu cel mai mare potential energetic.

Ziua 2 Introducerea in meniul zilnic a gustarilor cu multe proteine si fibre

Sportivii sunt antrenati sa manance si sa se hidrateze imediat se resimt senzatia de foame si de sete, deoarece organismul isi incetineste rata metabolica si limiteaza cantitatea de energie folosita, crezand ca este privat de nutrienti. Gustarile sanatoase regleaza nivelul glicemiei in sange, astfel incat energia corporala sa se mentina la o valoare multumitoare.

Fibrele si proteinele sunt o combinatie foarte fericita in acest caz, spune Dr. Oz, intrucat vitalizeaza organismul si mentin nivelul energiei constant, pe tot parcursul zilei. Fructele oleaginoase sunt cele mai bune gustari din prisma combinatiei proteine-fibre.

Ziua 3 Administrarea unui complex de multivitamine

In a treia zi a planului anti-oboseala, dr. Oz recomanda administrarea unui complex de multivitamine, substante care furnizeaza organismului nutrienti-cheie meniti sa sprijine starea generala de sanatate si sa pastreze sistemul imunitar puternic. Intrucat nevoile nutritionale sunt diferite de la o persoana la cealalta, se recomanda consultarea medicului pentru stabilirea formulei de multivitamine. In general, aceasta nu trebuie sa depaseasca 30 UI (Unitati Internationale) de vitamina E si 3500 UI de vitamina A.

Ziua 4 Rezervarea momentelor dedicate odihnei

Oboseala accentuata nu poate fi combatuta fara o odihna de calitate. In afara de cele minimum 7-8 de somn neintrerupt pe noapte, este bine sa va rezervati si pe parcursul zilei cateva momente de destindere. Pot fi doar 10 minute de plimbare la pas in jurul cladirii de la serviciu sau o jumatate de ora acasa, cu o carte buna sau muzica preferata in surdina. Important este sa faceti din odihna o prioritate!

Ziua 5 Asigurarea unui nivel optim de hidratare

Doua treimi din organismul uman sunt reprezentate de apa, de aceea pana si cea mai usoara deshidratare, poate conduce la instalarea unei stari accentuate de letargie. Dr. Oz a elaborat chiar si o reteta de apa cu efect tonic, ce poate asigura corpului un nivel optim de hidratare, necesar unei stari energice multumitoare.

Cocktailul are urmatoarea reteta:

- 800 ml apa;
- 3/4 cana de arpagic gatit (contine fier, mineral energizant);
- 2 lamai (pentru antioxidanti si vitamina C);
- 3 linguri de miere (pentru un gust placut);

Puneti apa la fiert si adaugati arpagicul, apoi lasati-l la inmuiat timp de 10 minute. Strecurati lichidul si adaugati sucul de la cele doua lamai si mierea. Efectul de energizare nu este doar rapid, ci si durabil pe tot parcursul zilei.

Ziua 6 Miscarea de cel putin 10 minute pe zi

In ziua a sasea din planul care combate oboseala, este momentul sa adoptati un obicei foarte important pentru mentinerea nivelului optim de energie miscarea de cel putin 10 minute pe zi. Studiile medicale au descoperit ca oamenii activi isi prelungesc disponibilitatea energetica pana la 2 ore pe zi.

Orice forma de activitate fizica ajuta, iar cu cat perioada de miscare creste, cu atat mai multe rezerve de energie va avea organismul.

Ziua 7 Combaterea stresului

Cel de-al saptelea factor ce tine de modul de viata, vinovat de starile de oboseala accentuata, este stresul. Toata lumea il experimenteaza, insa putine persoane stiu cu adevarat cum sa il gestioneze.

Exista o serie de modalitati de combatere a stresului, multe dintre ele fiind tehnici de relaxare care s-au dovedit utile in redobandirea starii de calm. De pilda, exercitiile de respiratie adanci, prin care aerul este inspirat pana la nivelul abdomenului si expirat cat mai lent, ajuta la oprirea simptomelor stresului (printre care se numara si oboseala cronica).

Alte moduri prin care pot fi limitate efectele stresului sunt meditatia, folosirea limitata a echipamentelor tehnologice, timpul dedicat unui hobby, masajul de relaxare, exteriorizarea sentimentelor sau socializarea cu prietenii.

In urma planului de 7 zile pentru combaterea oboselii, veti invata cum va puteti schimba modul de viata, astfel incat acesta sa va asigure o conditie fizica si mentala excelenta in fiecare zi!


Citeste si despre:

Ce este postul intermitent si cum functioneaza Astmul bronsic la copii Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C Ce cauzeaza tulburarile de somn? Astmul bronsic la adolescenti si adulti Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Nasterea naturala Cancerul testicular Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala Sindromul de oboseala cronica