Grasimi mononesaturate

Actualizat: 02 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate.

Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon.

Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans.

Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate

- Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru sanatatea dvs. Ele ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din organism, in timp ce pot creste nivelul de colesterol bun (HDL) din sange.

Grasimile mononesaturate pot reduce riscul declansarii nu doar a bolilor cardiovasculare ci si a accidentelor vasculare cerebrale, oferind in acelasi timp organismului o serie de elemente nutritive, cum ar fi vitamina E. De asemenea, grasimile mononesaturate scad riscul formarii cancerului. Sunt o alegere buna pentru cei care doresc sa piarda in greutate si pot fi de ajutor in ameliorarea durerilor cauzate de artrita reumatoida.

- Grasimile mononesaturate promoveaza absorbtia de nutrienti in organism. O anumita cantitate de grasime este esentiala pentru o dieta sanatoasa. Ele ajuta corpul sa absoarba nutrienti, in speciali vitamine solubile in grasimi, cum ar fi vitaminele A, D, E si K. Grasimile sanatoase furnizeaza energie si ajuta la mentinerea sanatatii pielii si parului. In plus, acestea ofera senzatie de plenitudine.

- Grasimile mononesaturate imbunatatesc functia creierului. Acizii grasi Omega 3 sunt un tip de grasimi mononesaturate si sunt importanti pentru dezvoltarea creierului si imbunatatirea functiei cognitive. Omega 3 pot ajuta la mentinerea acuitatii mentale la persoanele in varsta. Cercetarile arata o reducere cu 10% a declinului cognitiv la adultii in varsta care au consumat o cantitate adecvata de grasimi mononesaturate sub forma de acizi grasi Omega 3.

- Grasimile mononesaturate reglementeaza functiile corpului. De asemenea, grasimile mononesaturate si acizii grasi ajuta la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea totalului de colesterol, a trigliceridelor. Grasimile sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor si imbunatatesc functiile creierului si a sistemului nervos central. Grasimile mononesaturate produc substante asemanatoare hormonilor care reglementeaza tensiunea arteriala, coagularea sangelui si imbunatatesc sistemul imunitar.

Cercetarile au demonstrat ca dietele care includ cantitati sanatoase de grasimi mononesaturate ofera multiple beneficii pentru sanatate inclusiv
- scaderea riscului aparitiei cancerului de san
- diminuarea nivelurilor de colesterol si imbunatatirea profilului lipidic al sangelui
- micsorarea riscului dezvoltarii bolilor cardiovasculare si declansarii accidentului vascular cerebral. Dietele care contin grasimi mononesaturate sunt corelate cu sanatatea inimii si cazuri mai putine de accidente vasculare cerebrale.
- pierderea in greutate, mai ales in urma inlocuirii grasimilor trans si polinesaturate din dieta cu grasimile mononesaturate.
- durere mai putin severa si diminuarea rigiditatii la persoanele care sufera de artrita reumatoida
- reducerea grasimii de la nivelul talei
- ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si mentinerea functiilor fiziologice
- contribuie la instalarea cu rapiditate a senzatiei de satietate
- sustin stabilizarea nivelului de zahar din sange
- protejeaza inima prin scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea valorilor colesterolului bun
- unele tipuri de grasimi mononesaturate, cum ar fi uleiul de masline, contin polifenoli - antioxidanti care protejeaza organismul de inflamatie, diminueaza durerea provocata de artrita, dar si severitatea si durata durerilor provocate de migrene.

Cum sa introduceti in mod echilibrat grasimile mononesaturate in dieta

Chiar daca grasimile mononesaturate pot avea ca rezultate o serie de beneficii pentru sanatate este important sa nu le consumati in mod excesiv. Nu este indicat ca aceste grasimi sa reprezinte mai mult de 35% din caloriile zilnice.

Trebuie sa reduceti cat mai mult posibil aportul de grasimi saturate si acizi grasi trans si sa incercati sa le substituiti cu grasimi mononesaturate si polinesaturate. Grasimile mononesaturate provin in mare parte din surse vegetale. Printre alimentele care contin grasimi mononesaturate se numara
- arahidele
- avocado
- maslinele
- rapita
- migdalele.

Uleiurile vegetale si nucile sunt printre cele mai bogate surse de grasimi mononesaturate. In aceeasi categorie se incadreaza si uleiul de floarea soarelui, uleiul de sofranel, uleiul de porumb, uleiul din ficat de cod, uleiul de rapita, nucile de macadamia, nucile pecan, fisticul, caju, semintele de susan, semintele de dovleac etc.

Carnea de peste este bogata in grasimi polinesaturate (in mod special acizi grasi Omega 3). Printre speciile de peste care contin cantitati apreciabile de grasimi mononesaturate se numara herigul, halibutul si macroul. Pentru a aduce organismului un aport adecvat de grasimi mononesaturate consumati saptamanal doua-trei portii de peste.

De asemenea, daca doriti sa va echilibrati dieta si sa consumati mai multe grasimi mononesaturate, introduceti la micul dejun cereale integrale, unt, oua si diverse tipuri de branzeturi.

Evitati alimentele prelucrate si prajelile care furnizeaza organismului grasimi nocive. Incercati sa includeti in dieta dvs. mai ales ulei de masline, arahide si de migdale in loc de margarina, de exemplu.


Citeste si despre:

Care sunt grasimile sanatoase pentru inima Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate? Atentie la grasimile hidrogenate! Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Adevarul despre grasimea abdominala Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline? Uleiul de masline: beneficii si utilizare Maslinele, beneficii si informatii nutritionale Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?