Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp fiind principala sursa de energie. Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen.
Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina primara, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime (euglicemia).
Un rol important il are insulina, care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz. In cazul hipoglicemiei - zaharul din sange este in cantitati reduse, iar cantitatea de insulina eliberata scade.
Hiperglicemia inseamna continut ridicat de zahar in sange, ceea ce va determina cresterea cantitatii de insulina in sange. Cand scade cantitatea de insulina, glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma glicogenul depozitat in glucoza si o elibereaza in sange, nivelul de zahar ajungand la normal.
Scaderea glicemiei este determinata de:
- afectarea functiei secretorii a pancreasului; prea multa insulina sau prea putin glucagon;
- afectarea functiei hepatice;
- aport alimentar insuficient ( diete restrictive);
- utilizare inadecvata a insulinei;
- tumori secretante de insulina-insulinomul;
- afectarea absorbtiei la nivelul tractului digestiv;
- afectarea functiei renale;
- alcool.
Simptomele hipoglicemiei se reflecta in principal asupra sistemului nervos si a creierului. Aceste simptome sunt diferite, in functie de nivelul de hipoglicemie:
- hipoglicemia usoara - greata, stare de agitatie si iritabilitate, foame, piele rece, umeda, traspiratie excesiva, tremurat, tahicardie, amortiri ale degetelor si buzelor
- hipoglicemia moderata (poate afecta creierul) - ambivalenta in stari, incapacitate de concentrare, ameteala, durere de cap, vedere incetosata, oboseala, slabiciune, lipsa coordonarii, vorbire si mers dificile;
- hipoglicemia severa (afecteaza creierul) - hipotermie, coma, convulsii.
In functie de tipul hipoglicemiei, tratamentul se administreaza astfel:
- hipoglicemia acuta - presupune consumarea de hrana sau bauturi dulci, injectarea unei doze concentrate de glucoza in sange sau de glucagon pentru stimularea actiunii glucozei depozitate in ficat si sange;
- hipoglicemia cronica - tratamentul este diferit in functie de cauzele care determina hipoglicemia (boli de ficat, pancreas, de stomac, insuficienta renala etc.) si presupune tratament medicamentos pentru rezolvarea acestor cauze, dar si dieta specifica si exercitii fizice.
Tratamentul la domiciliu consta intr-o atentie speciala fata de starea de sanatate prin constientizarea simptomelor care prevad continutul scazut al zaharului din sange si actionarea imediata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.