8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala

Actualizat: 11 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oboseala, o problema larg raspandita in randul populatiei secolului XXI, afecteaza in numeroase moduri viata sexuala.

Cuplurile ajung sa renunte la intimitate, intrucat nivelul libidoului este atat de scazut, incat somnul pare mult mai atractiv decat raporturile intime firesti.

Multe persoane se lasa atat de mult angrenate in ritmul cotidian accelerat si haotic, incat nici nu observa cum oboseala le afecteaza treptat viata sexuala.

O imbunatatire a situatiei vine intotdeauna cu descoperirea motivelor ascunse pentru care lipsa de energie alunga complet disponibilitatea catre intimitatea in cuplu.

Cauze frecvente ale vietii sexuale nesatisfacatoare

Foarte multe cauze ale insatisfactiilor privind viata sexuala in cuplurile de durata au legatura, intr-un fel sau altul, cu oboseala. Ele pot sa isi aiba originea in anumite afectiuni fiziologice, in stari psihice deloc prielnice sau chiar in alegeri alimentare gresite.

1. Sindromul oboselii cronice

Daca nu puteti beneficia de cateva luni bune de un somn de calitate, este posibil sa suferiti de sindromul oboselii cronice. Aceasta afectiune perturba desfasurarea ritmului normal al vietii, mai ales spre finalul zilei, cand rezervele de energie sunt deja epuizate. In acest caz, este lesne de inteles de ce sindromul oboselii cronice afecteaza in mod direct apetitul sexual.

Un tratament stabilit de medicul specializat poate rezolva problema, precum si o strategie mai flexibila de a programa momentele de intimitate in timpul zilei. Daca va simtiti obositi seara, poate ca dimineata sau jumatatea zilei ar fi perioade mai bune pentru raporturile intime in cuplu.

2. Privarea de somn

Privarea de somn conduce, desigur, la oboseala. Oboseala prelungita scade intensitatea dorintei sexuale, deci poate influenta negativ viata sexuala pe termen lung. Exista o legatura puternica intre privarea de somn si insatisfactia intima, demonstrata prin demersuri stiintifice relevante.

Un studiu efectuat pe un esantion de 827 de barbati a demonstrat ca persoanele care sforaie au si o viata sexuala de proasta calitate, cu toate ca functiile lor sexuale fiziologice nu prezinta disfunctionalitati. Asadar, tratarea tulburarilor de somn - fie ca este vorba de sforait, apneea in somn sau alti factori externi - ajuta indirect la imbunatatirea vietii sexuale.

3. Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale produc multe schimbari neplacute in organism, cele mai frecvente dintre acestea fiind starile de oboseala si irascibilitate, deloc propice libidoului. In plus, apetitul sexual este controlat in mare parte de testosteron, iar orice dezechilibru in secretia acestui hormon se reflecta in indisponibilitatea de a face dragoste.

Barbatii pot consulta un urolog pentru a-si verifica sanatatea hormonala, iar femeile pot apela la medicul ginecolog pentru a rezolva aceeasi problema. Un simplu tratament hormonal poate remedia orice problema legata de viata sexuala.

4. Depresia

Depresia atrage dupa sine privarea de somn si odihna de proasta calitate, doi factori care declanseaza stari de oboseala accentuate in timpul zilei. Epuizarea caracteristica depresiei se reflecta si in dorinta sexuala diminuata sau chiar inexistenta!

Ajutorul unui terapeut este necesar in acest caz, pentru redobandirea unei stari de spirit normale si a entuziasmului pentru viata, in general.

5. Tulburarile cardiace

Insuficienta cardiaca congestiva induce o stare generalizata de oboseala si multe disfunctionalitati fiziologice, printre care se numara si cele de natura sexuala. In plus, tulburarile cardiace declanseaza de cele mai multe disfunctii erectile, cu un impact major asupra vietii intime a suferinzilor.

Primele simptome ale afectiunilor inimii anunta o perioada mai mica de 5 ani pana la primul atac cardiac, de aceea consultarea unui medic in timp util nu doar ca salveaza viata sexuala a bolnavului, ci poate preveni si complicatii cu potential letal.

6. Suprasolicitarea zilnica

Suprasolicitarea zilnica poate sa insemne un nivel de stres foarte mare, care sa conduca la stari extreme de oboseala, respectiv la o disponibilitate redusa pentru raporturile sexuale in cuplu. Iar cum satisfactia sexuala este o parte importanta a bunastarii fizice si mentale, se naste un cerc vicios in care oboseala afecteaza viata intima, iar lipsa relatiilor sexuale afecteaza tonusul general al organismului.

Prin urmare, este nevoie de o reorganizare a modului de viata si de o prioritizare noua a sarcinilor zilnice, astfel incat momentele petrecute in doi sa aiba propriul lor interval de timp dedicat. Acest lucru presupune, desigur, renuntarea la unele activitati si obiceiuri mai putin importante, in beneficiul bucuriei de a avea o viata sexuala satisfacatoare.

7. Problemele in cuplu

Alte surse de oboseala care afecteaza in mod direct viata sexuala sunt problemele de cuplu nerezolvate. Conflictele sunt deseori coplesitoare, diminuand resursele de energie mentale si fizice si inducand totodata o dispozitie psihica contrara celei prolifice vietii sexuale de calitate.

Grijile privind initierea unei discutii in cuplu de rezolvare a disensiunilor irosesc inutil energia, pana in punctul in care apetitul sexual atinge un prag inferior ingrijorator.

8. Presiunea performantei

Aceasta cauza ascunsa a vietii sexuale neimplinite este specifica barbatilor, provenind dintr-o tensiune psihica privind randamentul sexual in pat. Un barbat complexat de propria virilitate, care se simte supus unei presiuni de a performa impecabil intre asternuturi, devine mai putin dornic de intimitate si mai predispus starile de apatie, care se manifesta prin senzatii de oboseala (cu care de altfel justifica de regula amanarea partidelor intime).

Solutia, in acest caz, este punerea unui accent mai mare asupra intimitatii si gesturilor romantice, decat asupra actului intim propriu-zis. Timpul petrecut in imbratisari, mangaieri si alte gesturi tandre stimuleaza apropierea intre parteneri si ajuta la relaxarea psihicului, un pas important in contracararea efectelor produse de presiunea performantei.


Citeste si despre:

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Anxietatea de performanta sexuala 7 moduri in care diabetul iti afecteaza organismul Cum afecteaza boala Parkinson viata pacientilor? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar Motivele anxietatii la trezirea din somn Tulburarea bipolara - cum recunosti aceasta afectiune? Efectele histerectomiei Oboseala constanta - cauze posibile