Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat: 31 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni.

Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine.

Aport nutritional ovaz

Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile.

O ceasca de tarate de ovaz furnizeaza organismului in jur de 160 de calorii, un numar destul de mic, avand in vedere cat de generoasa este cantitatea de substante nutritive. Aceeasi ceasca de tarate de ovaz contine 4 g de fibre, adica 14% din doza zilnica recomandata. La acestea se adauga 6 g de proteine, inclusiv cantitati moderate din 18 tipuri de aminoacizi.

Intr-o ceasca de ovaz se gasesc 3,6 g de grasimi mononesaturate si polinesaturate, dar 0 g de colesterol. Dintre vitamine, in ovaz se gaseste o cantitate importanta de vitamina E, dar si de vitamine din complexul B. Magneziul, fierul, cuprul, calciul, manganul si zincul sunt mineralele care se afla in taratele de ovaz.

Beneficiile ovazului pentru sanatate

Grabeste slabirea

Persoanele care isi doresc sa slabeasca rapid ar trebui sa consume zilnic ovaz, in diferite tipuri de preparate. Ovazul contine fibre solubile, care, odata ajunse in stomac, isi maresc de cateva ori volumul in contact cu apa. Astfel, actioneaza ca un burete, absorbind in drumul lor toxinele si grasimile nesanatoase.

Gratie fibrelor solubile, ovazul confera rapid senzatia de satietate, senzatie care dureaza mult timp. De asemenea, dupa consumul de ovaz dispar poftele alimentare.

Scade nivelul de colesterol

Ovazul este recunoscut pentru capacitatea lui de a scadea nivelul de colesterol si de a preveni asimilarea altor grasimi nesanatoase in organism. Odata cu scaderea nivelului de colesterol scade si tensiunea arteriala, iar infundarea arterelor este impiedicata. Astfel, persoanele care consuma in mod regulat ovaz au sanse mari sa previna aparitia bolilor cardiovasculare.

Scade riscul de diabet zaharat de tip II

Un consum regulat de ovaz contribuie la scaderea riscului de diabet de tip II, deoarece fibrele solubile au o absorbtie lenta in sange si regleaza glicemia.

Scade riscul de cancer

Ovazul este un aliment ideal pentru persoanele care au un tranzit intestinal lent si o digestie inceata, deoarece imbunatateste ambele procese. De asemenea, ovazul scade riscul de cancer de colon, gratie fibrelor care in drumul lor absorb toxinele si substantele care ar putea produce tumori.

Alte beneficii ale ovazului

- contribuie la absorbtia substantelor nutritive in intestinul subtire
- previne constipatia
- grabeste eliminarea enzimelor pancreatice
- mentin energia organismului la cote optime
- contribuie la tratarea sindromului de colon iritabil

Retete sanatoase cu ovaz

Ovazul este o cereala integrala care nu are un gust pregnant, ceea ce inseamna ca pentru a beneficia de un plus de aroma se pot adauga fructe.

Fulgi de ovaz cu iaurt

Este cea mai simpla si mai eficienta reteta pentru persoanele care vor sa slabeasca rapid fara sa se infometeze.

Daca ovazul este o sursa excelenta de fibre solubile, la care se adauga minerale si alte substante benefice organismului, iaurtul este o sursa excelenta de probiotice, adica bacterii care regleaza tranzitul intestinal si imbunatatesc digestia.

Dimineata sau la pranz este recomandat consumul unui bol de fulgi de ovaz cu iaurt, pentru accelerarea procesului de ardere a grasimilor.

Pentru un plus de aroma se pot adauga fructe de padure.

Biscuiti cu ovaz si afine

Pentru deserturi sanatoase, se pot prepara biscuiti cu ovaz si afine. Aceste fructe de padure sunt surse excelente de antioxidanti, vitamine si minerale, insa in functie de preferinte ele se pot inlocui cu stafide sau bucati de ciocolata neagra.

Ingrediente

- 250 g fulgi de ovaz
- 100 g afine
- 2 oua
- 80 g unt
- 140 g faina
- 100 g zahar brun
- 3 linguri miere
- 1 plic praf de copt
- sare, scortisoara, esenta de vanilie

Fulgii de ovaz se tin la inmuiat in apa sau lapte. Separat, se freaca untul cu zahar pana la formarea unei paste, apoi se adauga ouale, fulgii inmuiati si storsi, faina si restul ingredientelor. La final se adauga afinele. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se formeaza biscuiti si se coc pana ce devin rumeni.

Prajitura de mere cu fulgi de ovaz

Ingrediente

- 10-12 mere decojite si taiate in bucati mari
- 80 g zahar fin
- 300 g fulgi de ovaz
- 300 g faina alba
- 100 g migdale maruntite
- scortisoara dupa gust
- 250 g unt
- 50 g miere
- 100 g stafide
- 100 g zahar brun

Merele se calesc cu zaharul fin intr-o cratita, dupa care se adauga stafidele si se ia vasul de pe foc. Separat, se topeste zaharul brun, impreuna cu untul si mierea, apoi se adauga fulgii de ovaz, faina, migdalele si scortisoara.

Intr-un vas se asaza un strat de mere caramelizate, apoi umplutura obtinuta cu fulgi de ovaz. Vasul se introduce in cuptorul preincalzit, iar prajitura se coace in jur de 50 de minute.

Saratele cu tarate de ovaz

Ingrediente

- 1 ou
- 6 linguri de tarate de ovaz
- 4 linguri iaurt simplu
- chimen dupa gust
- 2 linguri tarate de grau
- praf de chilli

Ingredientele se amesteca impreuna si se lasa deoparte aproximativ 30 de minute sau pana ce taratele s-au inmuiat. Amestecul obtinut se intinde uniform pe o tava cu hartie de copt si se coace pret de 5 minute in cuptorul preincalzit. Tava se scoate, iar aluatul se taie in fasii de circa 1 cm grosime. Se distanteaza saratelele, apoi se coc din nou aproximativ 15 minute.


Citeste si despre:

Plan de detoxifiere pentru 7 zile Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor Dieta de primavara pentru infrumusetarea tenului Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate Beneficiile cerealelor integrale Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Dieta Sonoma Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Top 8 surse ascunse de sare Detoxifiere naturala de primavara Alimente care determina constipatia Prunele - beneficii si retete sanatoase
Cere sfatul medicului ×