Oboseala constanta - cauze posibile

Actualizat: 06 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Nivelul de energie al oricarei persoane dar si tonusul sau se vor schimba imediat dupa ce va invata cum sa combata cauzele frecvente ale oboselii. Majoritatea oamenilor au tendinta de a considera stilul de viata prea ocupat, vinovat pentru starea lor de oboseala, si in general au dreptate.

Daca va simtiti obositi acordati-va doua-trei saptamani pentru a face unele modificari in stilul dvs. de viata. Dormiti mai mult, implicati-va in mai putine activitati sociale, consumati mai multe lichide, folositi multivitamine si renuntati la cofeina si alcool. Daca oboseala persista si dupa aceste modificari aveti nevoie de ajutor profesionist. Epuizarea ar putea fi un semn al unor afectiuni mult mai grave care trebuie tratate de specialisti.

Cauze posibile

Deficienta de minerale sau vitamine

Nivelurile scazute de fier, vitamina D sau B12 ar putea declansa oboseala, anxietate si stare de moleseala. Expertii considera ca un procent semnificativ de persoane sufera de deficienta de vitamina D, iar valorile scazute ale acestei vitamine pot provoca inclusiv durere si slabiciune musculara. Singura modalitate prin care puteti afla cu exactitate daca valorile vitaminelor sau mineralelor dvs. sunt scazute, sunt analizele de sange.

Anemie

Aceasta conditie este frecvent intalnita la persoanele de sex feminin care au menstruatii importante cantitativ si care nu consuma suficiente alimente care contin fier. Oboseala cauzata de anemie este rezultatul lipsei de suficiente celule rosii in sange, cele care aduc oxigenul de la plamani la tesuturi si celule.
Persoanele care sufera de anemie se vor simti slabite si respiratia lor va fi dificila. Anemia ar putea fi cauzata si de o deficienta de fier sau de vitamine, de pierderi de sange, hemoragii interne, artrita reumatoida, cancer sau insuficienta renala.  Simptome: Oboseala este principala manifestare. Pot fi incluse si slabiciune extrema, tulburari de somn, lipsa de concentrare, batai rapide ale inimii, dureri in piept, dureri de cap. Exercitiile fizice simple cum ar fi urcatul scarilor sau mersul pe jos pe distante scurte pot provoca oboseala. Investigatii: O evaluare aprofundata pentru depistarea anemeiei include un examen fizic complet si analize de sange, inclusiv o hemograma completa pentru a se verifica nivelul de celule rosii din sange. Se pot face si alte investigatii cum ar fi determinarea sangerarii oculte in scaun in cazul depistarii anemiei de etiologie necunoscuta.

Diabet

Foarte multe persoane sunt diagnosticate in fiecare an cu diabet zaharat de tip 2 si multe alte persoane ar putea suferi de aceasta boala fara sa stie ca o au. Zaharul sau glucoza este combusibilul care ofera energie organismului. Persoanele care sufera de diabet de tip 2, nu pot utiliza glucoza in mod corespunzator. Simptome: Alaturi de epuizare apar si setea excesiva, urinare frecventa, foame, pierdere in greutate, iritabilitate, infectii vaginale fungice si vedere incetosata. Investigatii: Exista doua investigatii majore pentru depistarea diabetului zaharat. Testul rapid pentru determinarea nivelului de glucoza in sange, dupa o perioada in care pacientul nu a mancat si nu a baut nimic timp de 8 ore si testul de toleranta la glucoza conform caruia sangele este analizat de doua ori inainte de administrarea unei solutii cu glucoza si apoi cu doua ore mai tarziu.

Tulburari tiroidiene

Cand o persoana sufera de dezechilibre ale hormonilor tiroidieni chiar si in urma activitatilor de zi cu zi se va simti foarte obosita. Supraproductia de hormoni tiroidieni poate accelera metabolismul, iar productia scazuta de hormoni tiroidieni incetineste metabolismul. Simptome: Hipertiroidismul cauzeaza oboseala si slabiciune musculara care se manifesta mai ales la nivelul coapselor. Exercitiile cum ar fi mersul pe bicicleta sau urcatul scarilor devin dificile. Alte manifestari includ pierderea inexplicabila in greutate, senzatia permanenta de cald, cresterea frecventei cardiace, scurtarea si scaderea freventei ciclurilor menstruale si senzatia de sete. Hipertiroidia este cel mai frecvent diagnosticata la femeile cu varsta intre 20-30 de ani, dar poate sa apara si la femeile si barbatii mai in varsta. Investigatii: Afectiunile tirodiene pot fi detectate prin intermediul analizelor de sange.

Depresie

Mai mult decat o proasta dispozitie, depresia este o boala destul de importanta care afecteaza modul in care o persoana doarme, mananca, simte si se percepe pe sine si pe ceilalti. Fara tratament, simptomele depresiei pot dura saptamani, luni si chiar ani. Este important sa se recunoasca semnalele de avertizare si sa se acorde ajutor la timp.
Simptome: Medicul va putea diagnostica depresia prin raspunsurile primite de la pacient la o serie de intrebari. Daca pacientul experimenteaza cel putin cinci dintre manifestarile de mai jos, mai mult de 2 saptamani sau in cazul in care aceste simptome interfera cu desfasurarea normala a activitatilor zilnice, se va consulta medicul de familie sau psihiatrul.
Printre simptomele care ar putea fi intalnite in cazul depresiei s-ar putea enumera:
- oboseala sau scaderea nivelului de energie
- prea putin sau prea mult somn
- pesistenta tristetii, anxietatii sau stare de gol sufletesc
- apetit redus, pierdere in greutate sau cresterea apetitului si crestere in greutate
- pierderea interesului sau a placerii pentru activitati care provocau placere in trecut
- neliniste sau iritabilitate
- simptome fizice persistente care nu raspund la tratament, cum ar fi dureri de cap, dureri cronice, constipatie si alte tulburari digestive
- dificultati de concentrare, de memorie sau in luarea deciziilor
- sentiment de vinovatie, lipsa sperantei sau sentiment de inutilitate
- ganduri de moarte sau de sinucidere.

Apnee de somn

Posibil sa suferiti de apnee de somn daca oboseala persista la trezirea din somn. Apneea de somn este o afectiune caracterizata prin intreruperi scurte ale respiratiei in timpul somnului. Simptome: Apneea de somn este semnalata de sforait si este, in general, urmata de oboseala in ziua urmatoare. Deoarece apneea de somn poate declansa boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala si accident vascular cerebral este important sa fie depistata la timp. Investigatii: Principalul test este polisomnografia. Este un test nedureros, care va monitoriza tiparele de somn, modificarile de respiratie si activitatea creierului.

Cand ar trebui sa apelati medicul pentru oboseala?

 Este normal sa te simti obosit din cand in cand.  Toata lumea se confrunta cu oboseala ocazionala, scurta, din cauza bolii, tulburarilor de somn, calatoriilor sau modificarilor dietei sau medicamentelor.  Dar ar trebui sa discutati cu medicul daca sunteti obosit tot timpul.  Suna-ti medicul daca:

 Oboseala ta dureaza mai mult de cateva zile

 Va este greu sa mergeti la munca sau sa efectuati activitati zilnice.

 Nu exista un motiv clar (cum ar fi o boala recenta) pentru oboseala ta.

 Se aprinde brusc.

 Esti mai in varsta (peste 65 de ani).

 De asemenea, ati slabit.

 Oboseala poate fi un semn al unei stari grave de sanatate.  Ar trebui sa solicitati imediat asistenta medicala daca aveti oboseala impreuna cu alte simptome, cum ar fi:

 Dificultati de respiratie sau durere in piept, brat sau partea superioara a spatelui.

 Batai inimii rapide, puternice, fluturale sau neregulate.

 Dureri de cap sau probleme de vedere (mai ales daca te-ai lovit recent la cap).

 Greata, varsaturi sau dureri abdominale.

 Slabiciune musculara.

 Ganduri de a va rani pe dumneavoastra sau pe altii.


Citeste si despre:

Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament Dureri abdominale – cauze si remedii Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor Motivele anxietatii la trezirea din somn 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Sanatatea femeii - semnale de alarma Aflati de ce va simtiti obositi tot timpul si cum sa combateti acesta stare Tulburari de somatizare atat la copii, cat si la adulti Epuizarea fizica si mentala Oboseala