Epuizarea si oboseala, semnele unor afectiuni grave

Actualizat: 25 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oboseala, mai ales in urma unui efort intens, fie el fizic sau intelectual, este absolut normala, insa oboseala cronica, constanta, insotita de senzatia de epuizare poate fi semnul unor afectiuni deloc de neglijat.

Astfel, oboseala cronica se manifesta prin diferite simptome fizice transmise de catre organism, care ar trebui sa fie adevarate semnale de alarma.

Principalele semne ale oboselii cronice

• Necoordonarea corecta a miscarilor;

• Prezenta unor usturimi la nivelul ochilor cauzate de lumina naturala;

• Necesitatea pacientului de a consuma cat mai multi carbohidrati;

• Prezenta anxietatii si a slabiciunii musculare.

Boli care prezinta ca simptom oboseala

• Anemia;

• Afectiuni care presupun un consum ridicat de energie, precum cancerul, diabetul zaharat, sau hipertiroidismul;

• Anumite boli pulmonare;

• Depresia, anxietatea;

• Bolile cardiace, inclusiv hipertensiunea arteriala;

• Boli grave ale ficatului – de exemplu, ciroza hepatica;

• Boli de rinichi grave;

Obezitatea;

• Boli ale sangelui precum leucemia, limfoamele;

• Anumite infectii grave in organism;

SIDA, HIV.

Principalele cauze ale aparitiei oboselii

Lipsa de vitamine si minerale. Astfel, principala cauza a oboselii accentuate o constituie deficitul de vitamine si minerale. Nivelurile scazute de vitamina D si B12 sunt vinovate de lipsa de energie, anxietate sau slabiciune musculara.

De aceea, este necesara administrarea de suplimente naturale cu vitamina D daca observati ca va simtiti din ce in ce mai obosit, fara o justificare anume.

Mai mult, in cazul femeilor, lipsa vitaminei D poate duce la incapacitatea de a asimila fierul din alimente, favorizand astfel aparitia anemiei. Doza zilnica recomandata de vitamina D este, pentru adulti, de 1.000 - 2.000 unitati internationale.

Depresia. Foarte multe studii au demonstrat ca oboseala poate fi un simptom al depresiei. Emotiile si gandurile negative determina aparitia epuizarii organismului si a instalarii oboselii.

Hormonii. Stresul constant, nemultumirile legate de locul de munca sau de viata familiala fac ca nivelul hormonilor, al caror scop este sa ne faca ziua mai frumoasa, sa scada, dand nastere unor senzatii de oboseala si epuizare ale intregului organism.

Mai mult, stresul pe termen lung poate cauza un dezechilibru major al glandelor suprarenale, care nu mai sunt apte sa tina sub control secretia de cortizol, hormonul stresului, si astfel apar simptomele de oboseala cronica.

Solutia consta in activitati fizice regulate, dar si in administrarea vitaminei B5 si a vitaminei C, care au rolul de a sustine functiile suprarenale.

Intolerantele alimentare, precum intoleranta la lactoza. Aceasta poate provoca deshidratare, uneori chiar diaree si, implicit, instalarea oboselii cronice. De asemenea, alimentele procesate sunt un real dusman al organismului, favorizand aparitia alergiilor alimentare.

Apneea. Apneea obstructiva de somn este o tulburare a respiratiei in timpul somnului, cauzata de ocluzii ale cailor respiratorii superioare, care se manifesta prin pauze in respiratie si sforait zgomotos. Apneea altereaza calitatea somnului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Oboseala constanta - cauze posibile Epuizarea fizica si mentala Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala Epuizarea termica Oboseala - cauze principale si metode de combatere Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Combateti oboseala prin alimentatie Sindromul Burnout sau epuizarea profesionala Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar Oboseala si somnolenta: cauze comune Stresul si oboseala Retentia de apa poate fi semnul unor afectiuni grave Transpiratia excesiva, semn al unor afectiuni grave