Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Actualizat: 16 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In cazul in care sunteti insarcinata sau va doriti sa aveti un bebelus si luati in calcul o posibila sarcina, este foarte important sa respectati cateva recomandari minime pe care le fac specialistii in scopul unei sarcini normale, fara complicatii, finalizata cu aducerea pe lume a unui bebelus cat mai sanatos.

Evitarea consumului de droguri este una din cele mai importante recomandari pentru o viitoare mamica, iar in aceasta categorie pot intra atat drogurile usoare (marijuana), cat si cele cu impact mult mai periculos (metamfetamine, cocaina, heroina).

Interdictia specialistilor se manifesta si asupra unor substante de care tindem sa abuzam in viata cotidiana, dar al caror consum nu este in totalitate sigur, cum ar fi cafeaua sau tutunul. Acestea pot sa influenteze in mod negativ dezvoltarea bebelusului, mai ales daca sunt consumate in primul trimestru de sarcina, caracterizat prin formarea organelor interne esentiale.

Malformatii congenitale, sindroame congenitale si alte probleme grave pot aparea la nastere, iar cauza lor poate fi identificata in consumul unor astfel de substante. Drogurile consumate in acesta perioada au un dublu risc: in primul rand afecteaza starea de sanatate a mamei si intervin cu capacitatea organismului matern de a sustine o sarcina, dar afecteaza si dezvoltarea fatului, cauzandu-i o serie de probleme grave.

Sarcina si interdictia consumului de droguri

Uneori pentru femeia care ia ocazional droguri nu apar imediat probleme de sanatate, iar starea ei nu este semnificativ alterata ca urmare a contactului cu acestea. Din pacate insa, aceasta situatie este complet diferita pentru produsul de conceptie. Una din cele mai importante probleme ale consumului de droguri este aceea ca din mame consumatoare se nasc adesea bebelusi dependenti de droguri. In plus, acestia au si alte probleme medicale, sunt predispusi problemelor de dezvoltare, atat cognitive cat si somatice, au tulburari de nutritie, au o permanenta stare de iritabilitate.

Studiile au demonstrat faptul ca indiferent daca sunt legale (marijuana) sau nu, drogurile consumate in timpul sarcinii au efecte negative asupra evolutiei ei. Toate substantele cu care vine in contact organismul mamei, ajung si la fat, fie ca este vorba de un drog, de tutun, de medicamente sau de banala cafea. Impactul acestor droguri si substante periculoase este resimtit de copil, insa organismul lui fiind mult mai vulnerabil, efectele apar cu intensitati diferite. Aceste efecte sunt cu atat mai periculoase cu cat drogul este mai puternic.

Daca mama este sub influenta cocainei, de exemplu, viata bebelusului poate fi chiar pusa in pericol. Consecintele pentru mama ale utilizarii cocainei includ: afectiuni cardiace (creste riscul de aparitie a infarctelor miocardice), afectiuni pulmonare (insuficienta respiratorie),atacuri vasculare cerebrale, convulsii. Aceste probleme se pot rasfrange si asupra organismului fatului determinand un spectru similar de simptome.

Administrarea drogurilor in timpul sarcinii creste foarte mult riscul de aparitie a malformatiilor congenitale, de nastere prematura, de greutate mica la nastere sau chiar de pierdere a sarcinii. S-a demonstrat ca expunerea la droguri precum marijuana sau alcool anterior nasterii, se traduce in majoritatea cazurilor prin tulburari comportamentale ale copilului aparute in copilarie.

Astfel de substante periculoase pot sa afecteze de asemenea si capacitatea de atentie a copilului, memoria si emotiile sale. In plus, unele studii au evidentiat faptul ca bebelusii ai caror mame au abuzat de cocaina, tutun sau alcool in timpul sarcinii, se nasc cu modificari structurale ale parenchimului cerebral, modificari ce se mentin si in viata postnatala.

Cocaina are efecte imediate asupra organismului matern, insa efecte ce pot sa dispara dupa cateva ore. Din pacate insa, efectele pe care le are asupra organismului fatului vor avea caracter permanent si nu vor mai putea fi compensate. Deci chiar daca mama renunta la consumul de cocaina dupa ce sarcina s-a incheiat, incercand sa isi refaca sanatatea, organismul micutului va trebui sa se confrunte toata viata cu efectele acestui abuz. Problemele acestor bebelusi sunt de natura somatica (dezvoltare fizica) dar si cognitiva si emotionala.

Potrivit specialistilor, expunerea produsului de conceptie la cocaina (in timpul vietii intrauterine) are efecte manifestate prin aparitia deficitelor complexe in organismul viitorilor copii. Aceste deficite se manifesta in sfera cognitiva si informationala si par a afecta si capacitatea individuala de a acorda atentie proiectelor in care se implica. Aceste arii ale dezvoltarii sunt esentiale individului, sunt esentiale integrarii lui in mediul social, si ii pot asigura succesul in viata. Nu este vorba doar de afectarea performantelor scolare ale copilului, ci de reusita lui globala.

Efectele drogurilor asupra fatului

Aproape orice drog poate influenta negativ dezvoltarea in utero a produsului de conceptie. De exemplu, bebelusii care au fost sub influenta cocainei in timpul perioadei prenatale au un diametru cranial mult mai mic, ceea ce este un indicator pentru un intelect mai putin dezvoltat si in egala masura pentru un coeficient de inteligenta mai mic.

Expunerea la cocaina poate determina si aparitia anumitor probleme cardiace si unor importante malformatii renale. Foarte periculos este faptul ca fatul expus la acest drog poate face accidente vasculare cerebrale chiar in utero, ceea ce determina aparitia unor complicatii cerebrale, cu consecinte care vor fi resimtite toata viata. Aceste accidente pot fi atat de importante incat au potential fatal, ducand la moartea fatului.

Consumul cocainei sau metamfetaminei (substante de abuz cu un puternic efect neuro-stimulant) in timpul sarcinii poate determina avorturi spontane si pierderea sarcinii (daca abuzul are loc in primul trimestru) sau se poate complica cu nasterea prematura a fatului (uneori atat de prematura incat fatul nu poate supravietui in mediu extrauterin), greutate mica si foarte mica la nastere. Aceste droguri pot suprima apetitul mamei, stimuleaza vasoconstrictia generalizata (ceea ce suprima aportul de nutrienti catre bebelus).

Cocaina creste riscul de aparitie a unei complicatii numita “abruptio placentae” (separarea partiala a placentei de uter, ceea ce determina importante hemoragii). Bebelusii sunt foarte iritabili, plang mult in primele zile si refuza alimentatia, ceea ce ridica importante probleme din punct de vedere nutritional, au tremor generalizat, nu dorm bine, au spasme musculare. Aceste simptome sunt indicatori ai sindromului de abstinenta de la drog, ce caracterizeaza perioada neo natala a acestor bebelusi.

Consumul heroinei sau al altor narcotice creste riscul de nastere prematura, de greutate mica la nastere, determina aparitia problemelor respiratorii pentru bebelus, hipoglicemiei sau chiar hemoragiilor intracraniale. Bebelusii nascuti din mame care au abuzat de heroina se nasc si ei dependenti de acest drog si manifesta importante simptome ale sindromului de sevraj: iritabilitate, varsaturi, diaree (ridica probleme de hidratare).

Fumatul marijuanei in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura si poate stopa dezvoltarea normala a fatului, ceea ce se va traduce prin greutate mica la nastere. Efectul singular al marijuanei nu a putut fi insa cercetat in amanunt deoarece marijuana este consumata de obicei in combinatie cu tutun, alcool, deci efectele toxice sunt combinate. Alte complicatii sunt reprezentate de incetinirea cresterii, dar si instalarea sindromului de abstinenta la bebelus. Acesta va fi foarte nelinistit, va plange foarte mult, va avea frisoane, acesta fiind doar cateva din simptomele sugestive.

Specialistii avertizezaza ca toate drogurile sunt periculoase, efectele lor fiind mai mult sau mai putin intense, in functie de stadiul de dezvoltare in care este fatul. Datorita faptului ca majoritatea organelor fatului se formeaza in primele zece saptamani de sarcina, perioada numita “organogeneza”, orice expunere la substante cu potential periculos are rezultate negative. Consumate in acesta perioda critica, drogurile si (atentie!) alcoolul pot induce aparitia malformatiilor congenitale care vor urmari copilul intreaga viata sau care pot fi atat de periculoase incat evolutia in utero nu mai este posibila si produsul de conceptie moare. Malformatiile care apar cel mai des ca urmare a expunerii la droguri in acest interval sunt cele ale fetei, cele cardiace, si ale membrelor.

Dupa saptamana 10 de dezvoltare intrauterina fatul incepe sa se dezvolte rapid in lungime si sa ia in greutate. Chiar si in aceasta etapa exista organe in formare, cum ar fi ochii si sistemul nervos. Continuarea administrarii drogurilor va afecta nu numai dezvoltarea normala a acestor sisteme, dar va determina si reducerea luarii in greutate a fatului (acesta va avea greutate mica la nastere). Bebelusii cu greutate mica la nastere au foarte multe probleme de sanatate inca de la inceput, iar multi nu supravietuiesc primelor luni. Drogurile administrate spre sfarsitul sarcinii au efecte periculoase deoarece interfera cu nasterea normala a fatului, creeaza complicatii ischemice.

Fumatul in timpul sarcinii

Fumatul este foarte periculos si pentru populatia generala, el nu determina morbiditati importante doar pentru femeile insarcinate. Adesea fumatul este asociat cu aparitia bolilor grave, a cancerelor si este corelat cu moartea prematura a individului. Pe fondul sarcinii el pune insa probleme deosebite, si produce complicatii foarte grave asupra dezvoltarii bebelusului.

Femeile care fumeaza in timpul sarcinii vor intoxica cu nicotina, cu gudroane si substante carcinogene, fatul. Conform specialistilor, femeile care fumeaza inca de la inceputul sarcinii au un risc mult mai mare de a naste bebelusi cu malformatii cardiace foarte grave, inclusiv defecte de sept (exista o comunicare anormala intre inima stanga si inima dreapta, printr- o gaura in septul care separa cele doua compartimente cardiace).

Din pacate, majoritatea copiilor care se nasc cu astfel de malformatii mor in primul an de viata. Cei care supravietuiesc vor trebui insa spitalizati foarte frecvent, se imbolnavesc des si adesea evolutia bolilor este trenanta si sunt supusi des numeroaselor interventii chirurgicale care isi propun sa le corecteze defectele si malformatiile. Calitatea vietii acestor copii este foarte scazuta si practic ei nu au copilarie din cauza numeroaselor interdictii medicale.

Femeile care fumeaza de-a lungul sarcinii pot avea si probleme cu placenta, aceasta fiind importanta deoarece aceasta structura asigura dezvoltarea fatului, il aprovizioneaza cu substante vitale si il protejeaza de-a lungul vietii intrauterine. Mamele care fumeaza pot naste feti cu greutate mica, deoarece fumatul diminueaza apetitul si reduce capacitatea plamanilor de a absorbi oxigenul. Fatul, deprivat de nutrienti si de oxigen, se va dezvolta slab si la nastere va avea o greutate redusa.

Fumatul poate determina aparitia unor malformatii congenitale de tipul palatului septat si este unul din principalii factori corelati cu moartea infantila ridicata si cu sindromul de moarte subita la sugar.

Consumul de alcool in timpul sarcinii

Sindromul alcoolic fetal si intregul spectru de boli alcoolice aparute la fat ca urmare a consumului de alcool in timpul sarcinii de catre mama este din ce in ce mai des intalnit, mai ales in randul mamelor adolescente. Alcoolul este foarte periculos in special in primele saptamani de sarcina. In organismul matern alcoolul este descompus in produsi toxici de metabolism care vor fi apoi absorbiti ca atare de catre organismul fetal

Sindromul alcoolic fetal poate determina aparitia unor trasaturi faciale anormale, a unui craniu mic (microcefalie), a unui retard de crestere somatica si induce probleme ale sistemului nervos central. Copiii cu sindrom alcoolic fetal se pot confrunta si cu probleme de memorare, invatare, atentie, au tulburari vizuale, auditive. In timpul sarcinii nu exista o limita “sigura” pentru consumul alcoolului, studii recente determinand ca pana si cantitatile mici de alcool pot avea aceleasi efecte nedorite asupra fatului precum consumul ridicat. Restrictia trebuie aplicata pana si bauturilor care aparent nu sunt foarte tari, cum ar fi berea sau vinurile slabe.

Consumul de cafeina

Cafeina nu este doar in cafea, deci evitarea cafelei in timpul sarcinii nu protejeaza fatul de contactul cu cafeina in sine! Cafeina este continuta in foarte multe produse, de la ciocolata si cacao, pana la ceaiuri sau chiar bauturi racoritoare. Specialistii sunt de parere ca aceasta poate avea efecte daunatoare asupra fatului si din acest motiv recomanda evitarea ei. Consumul de cafeina a fost corelat cu nasterea fetilor cu greutate mica si cu inducerea unei stari permanente de iritabiliate pentru bebelus.

Administrarea medicamentelor

Unele medicamente se pot dovedi foarte periculoase pentru bebelus, de aceea se recomanda monitorizarea atenta a medicamentelor luate fara prescriptie medicala (OTC- over the counter), precum si a celor recomandate de medicul personal pe toata durata sarcinii. Efectele multor medicamente si influentarea sarcinii prin administrarea lor nu sunt insa cunoscute la om, insa majoritatea au fost testate pe animalele de laborator. Se considera ca daca acestea sunt periculoase la astfel de animale, au potential periculos si pentru oameni.

Companiile farmaceutice sunt obligate sa anunte autoritatile in domeniu in legatura cu reactiile adverse ale medicamentelor produse, iar pacientele pot fi si ele de foarte mare ajutor in acest proces. Orice manifestare neplacuta, orice reactie adversa corelata cu administrarea unui anumit medicament (dar care nu a existat in prospect) trebuie raportata medicului care a recomandat tratamentul respectiv, acesta anuntand mai departe specialistii. Anterior administrarii oricarui produs, chiar daca este recomandat de medic, femeile insarcinate sunt sfatuite sa citeasca foarte atent prospectul si ambalajul, sa nu depaseasca dozele recomandate si sa nu administreze medicamentul decat in scopul si pe durata care i-au fost indicate.

Foarte multe paciente trebuie insa sa ia medicamente pe perioada sarcinii, avand boli cronice care trebuie echilibrate permanent. Cele mai importante astfel de conditii sunt astmul bronsic, epilepsia, hipertensiunea arteriala sau depresia. In multe din aceste cazuri tratamentul este diferit pentru femeia insarcinata comparativ cu femeile care nu sunt insarcinate. De exemplu, hipertensiunea arteriala se trateaza la pacientele insarcinate cu metildopa ca medicament de prima linie. Foarte multe medicamente au reactii adverse importante, insa beneficiile pentru mama pot surclasa riscurile si in astfel de conditii ele se recomanda a fi administrate.


Specialistii sunt insa de parere ca unele medicamente trebuie insa privite cu retinere, printre care se numara si:

- Isotretinoin, utilizat in tratamentul acneei: are dovedite efecte teratogene si determina aparitia malformatiilor congenitale;
- Anticonvulsivantele (cum ar fi fenitoina, carbamazepina) care previn crizele epileptice ale mamei pot determina la fat malformatii congenitale (cadiace si faciale), retard mental;
- Aspirina, ibuprofenul si alte AINS: cresc riscul de aparitie a unor hemoragii greu de controlat atat in organismul mamei cat si al fatului. Pot influenta secretia unor hormoni, astfel incat nasterea este periculos de mult grabita sau prelungita;
- Anticoagulante (cele pe baza de cumarina) sunt asociate (administrate la inceputul sarcinii) cu aparitia malformatiilor faciale sau retardului mental;

Medicamentele si substantele permise in timpul sarcinii
Exista anumite medicamente considerate “sigure” pentru femeile insarcinate, insa majoritatea trebuie administrate cu foarte multa precautie deoarece pot avea efecte nefericite pentru dezvoltarea sarcinii.

In cazul in care pacientele sunt nevoite ca pe durata sarcinii sa ia anumite medicamente, specialistii fac anumite recomandari, printre care:
- Citirea cu atentie a prospectului medicamentului - majoritatea medicamentelor, mai ales cele ale producatorilor avizati, cu traditie in domeniu, au inscris pe prospect daca sunt sigure sau nu pentru a fi administrate in sarcina. In cazul in care exista dubii cu privire la aceste aspecte, se recomanda consultarea medicului sau a farmacistului;
- Evitarea remediilor naturiste: ceaiuri, suplimente naturale continand ierburi, minerale, mega complexe vitaminice. Chiar daca sunt anuntate ca “100% naturale” astfel de produse pot ridica probleme si nu sunt intotdeauna atat de sigure pe cum s-ar crede. Femeile insarcinate care doresc sa ia astfel de suplimente ar trebui sa se consulte cu medicul specialist si ulterior impreuna sa decida necesitatea lor;
- Evitarea administrarii aspirinei si ibuprofenului, in special in ultimele 3 luni de sarcina, deoarece pot prelungi periculos de mult sarcina si pot complica travaliul;
- Consultarea cu medicul in vederea administrarii unor vitamine si minerale in timpul sarcinii, deoarece nu toate complexele vitaminice au concentratia optima pentru fat. Administrate in concentratie mare vitaminele pot deveni periculoase.

Abuzurile in sarcina: estimarile specialistilor

Specialistii au realizat anumite studii care sa le permita sa inteleaga daca viitoarele mamici sunt constiente de riscurile la care supun fatul daca nu respecta un regim de viata sanatos, din care sa excluda alcoolul, tutunul, medicamentele periculoase si drogurile. Rezultatele au fost surprinzatoare, femeile tinere fiind cele mai putin informate, dar si cele care consuma cel mai mult substante periculoase.

De exemplu, aproximativ 10% din femeile insarcinate cu varsta intre 15-44 de ani incluse in studiu au declarat ca au consumat alcool in luna in care s-a desfasurat respectivul studiu, iar tendinta celor mai tinere este de a creste consumul pe masura ce sarcina inainteaza. Statisticile au fost similare si pentru femeile care fumeaza, femeile tinere fumand de doua ori mai mult decat cele mai in varsta.


Citeste si despre:

Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii Emotiile din timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Activitatea fizica in timpul sarcinii Dulciurile in timpul sarcinii Metilmercurul si sarcina Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Sarcina: ce alimente trebuie evitate