Fumatul si depresia la mame

Publicat: 27 Noiembrie 2007

Fumatul si depresia se intalnesc adesea impreuna la noile mame, potrivit unui studiu recent realizat de Prof. Dr. Robert Whitaker de la Universitatea Temple, SUA.
Prof. Dr. Robert Whitaker a declarat ca “in timp ce fumatul si depresia afecteaza nefavorabil sanatatea tinerelor mame, combinatia acestora poate afecta chiar si sanatatea copilului”.

Pentru copii, fumatul mamelor poate determina consecinte foarte grave asupra sanatatii precum moartea subita, astmul, aparitia infectiilor urechii si a tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie, pe cand depresia materna poate avea consecinte asupra sanatatii copilului precum tulburarile de comportament, intarzierea vorbirii si depresia copilului.
Prof. Whitaker a declarat ca depresia si dependenta de fumat nu ar trebui tratate separat deoarece prin ajutorul oferit mamelor fumatoare nu se rezolva problema in intregime.
Datele studiului au fost obtinute in urma analizarii rezultatelor din studiul
Fragile Families and Child Wellbeing. Acesta a fost realizat in 20 de orase din SUA pe un lot de 4898 de mame care au fost supravegheate de la nastere, in perioada 1998 - 2000. Pe parcursul supravegherii, 15 luni mai tarziu, s-a descoperit ca 4353 (89%) dintre mame erau fumatoare si aveau simptome ale unui episod depresiv major pe parcursul primelor 12 luni.
In cadrul studiului s-a observat ca prevalenta la 12 luni a episoadelor depresive majore a fost cu 46% mai mare printre fumatoare iar prevalenta fumatului a fost cu 33% mai mare printre mamele cu episoade depresive in primele 12 luni.


In prezent strategiile sanitare se axeaza pe accesul copiilor la ingrijiri medicale insa trebuie sa se tina seama si de sanatatea mamelor, a declarat Prof. Dr. Robert Whitaker.


Email

Citeste si despre:

Afectiuni care pot fi mostenite de la mama Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Fumul de tigara si fumatul: mituri Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta Obezitatea juvenila. Grasut si...frumos? Mentine-ti ficatul sanatos! De ce transpiri mult? Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 Obezitatea juvenila Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Sarcina Sanatatea femeii - vulnerabilitati 9 probleme de sanatate influentate de stres