Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media

Actualizat: 07 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolile cronice sunt principala cauza a mortalitatii in Europa, motiv pentru care peste 70% din bugetele statelor sunt alocate tratarii pacientilor care sufera de o astfel de afectiune.

Din cauza impactului major pe care bolile cronice il au asupra populatiei intregii lumi, Chronic Disease and Health Management 2009 este considerat evenimentul cheie al sistemului de sanatate romanesc.

Acesta este organizat de Tarus Media si British Medical Journal si va avea loc in perioada 7-8 octombrie, in Bucuresti, la Palatul Parlamentului.

Pentru a afla cat mai multe detalii despre bolile cronice, impactul acestora asupra oamenilor dar si scopul organizarii acestei conferinte de amploare am stat de vorba cu doamna Maria Vasilescu, Director General al Tarus Media, organizatorul conferintei "Chronic Disease and Health Management 2009".

Ce se intelege prin boala cronica?

Maria Vasilescu: Boala cronica este definita ca o afectiune de lunga durata, care de regula are o evolutie lenta.

Afectiunile cronice, cum ar fi bolile cardiace, cancerul, afectiunile respiratorii sau diabetul, sunt cauza principala a mortalitatii in Europa, iar 70% din bugetele statelor sunt alocate tratarii pacientilor cronici.

Chronic Disease and Health Management 2009 isi propune sa introduca in Romania metode moderne de organizare si furnizare a ingrijirilor preventive si curative pentru bolile cronice.

Ce se intelege prin managementul bolilor cronice?

Maria Vasilescu: Prin acest model de ingrijire – Managementul bolilor cronice – sunt implicate toate componentele sistemului sanitar, urmarindu-se integrarea sistemului, asigurarea continuitatii ingrijirilor si implicarea comunitatii din care pacientii fac parte.

Strategii europeni ai politicilor sanitare considera faptul ca un management al conditiilor bolilor cronice pe un an sau pe o perioada mai mare de timp este esential pentru sistemele de sanatate. Specialistii sunt de parere ca numarul bolnavilor cronici – cu diabet, Alzheimer, astm sau hipertensiune – va creste semnificativ.
De aceea se impune o coerenta a directiilor de prevenire si control al bolilor cronice.

Care sunt modalitatile de prevenire ale acestor afectiuni?

Maria Vasilescu: La nivel mondial au fost discutate varii programe de management al bolilor cronice. Prevenirea si diagnosticarea timpurie sunt esentiale pentru a reduce povara extinderii epidemiei bolilor cronice. S-a investit foarte mult in cercetare si colectarea de date privind prevalenta si incidenta cazurilor. Aici se adauga si coordonarea factorilor implicati in tratamentul pacientului cronic pentru o mai buna gestionare a evolutiei bolii.

Ce boli cronice au prioritate in dezvoltarea unui plan de management?

Maria Vasilescu: Obezitatea poate fi un exemplu deoarece conditiile in care boala se manifesta pot cauza instalarea altor afectiuni, cum ar fi diabetul, infarctul sau artrita.

SfatulMedicului.ro: Ne puteti oferi cateva sfaturi simple si utile pentru prevenirea acestor afectiuni?

Maria Vasilescu: Prevenirea bolilor cronice implica si o buna gestionare a activitatilor fizice, o buna alimentatie si acoperirea orelor de somn necesare refacerii organismului. Inlaturarea factorilor de risc cum ar fi fumatul si alcoolul inseamna cresterea imunitatii si scaderea sanselor instalarii bolilor cronice.

SfatulMedicului.ro: In luna octombrie, 2009, va avea loc evenimentul "Chronic Disease and Health Management 2009", considerat eveniment cheie al sistemului de sanatate romanesc. Care sunt obiectivele acestui eveniment?

Maria Vasilescu: Filosofia MBC a aparut in SUA dupa care s-a raspindit si in Europa de Vest, fiind mai putin cunoscuta si utilizata in Europa Centrala si de Est. De aceea am ales un subiect de interes nu numai pentru Romania, ci si pentru intreaga regiune. Vom aduce specialisti din tarile cu traditie in MBC care vor explica de ce este esential ca un sistem de sanatate sa fie integrat printr-un bun management al bolilor cronice.

Principalul obictiv este sa aducem impreuna pe toti cei implicati in sistemul de MBC la nivel de asistenta primara, secundara, tertiara si evident pacientul, reprezentat prin asociatiile de bolnavi.

Vor fi prezentari ale modelelor de succes si directii privind adaptarea la sistemele de sanatate locale. Vor participa oficiali din Romania dar si de la Comisia Europeana, reprezentanti OMS si ai altor aliante internationale de specialitate.

SfatulMedicului.ro: Care este elementul cheie al evenimentului Chronic Disease and Health Management 2009? Pe ce baza s-a facut alegerea acestuia?

Maria Vasilescu: Dat fiind faptul ca pacientul este cheia MBC, am decis ca focusul sa fie pe bolnavii cronici. Notiunea de pacient expert trebuie introdusa si aplicata in Romania asa cum se intampla in toate statele dezvoltate. Romania trebuie sa se alinieze la standardele internationale prin programe desfasurate la nivel mondial. Politicile de sanatate nationale au nevoie de o infuzie de informatie constructiva, care trebuie, binenteles, adaptata nevoilor locale.

Ce ar trebuie sa intelegea cititorul prin pacient expert?

Maria Vasilescu: Cercetarile efectuate in Marea Britanie si SUA au demonstrat ca pacientii cronici nu pot fi simpli spectatori ai tratamentului primit. Acestia trebuie sa fie informati permanent asupra evolutiei bolii, efectelor tratamentului, planul de tratament, reactiilor adverse date de medicatie, precum si asupra duratei tratamentui. Pacientul expert este responsabilizat si devine factor de decizie in procesul de vindecare.

SfatulMedicului.ro: In cazul in care vor fi stabilite noi reglementari ale sistemului sanitar din Romania, in cat timp acestea vor fi puse in practica, astfel incat persoana cu o afectiune cronica sa observe o imbunatatire a calitatii vietii?

Maria Vasilescu: Necesitatea restructurarii sistemului de sanatate este evidenta. Mai mult decat atat, este nevoie de o mobilizare cat mai rapida a factorilor de decizie pentru ca bolnavii cronici din Romania sa beneficieze de calitatea serviciilor si ingrijirilor de care vorbim.


Citeste si despre:

Bronhopneumopatia obstructiva cronica Boli care te pot ucide in 24 de ore Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Boala pulmonara cronica la copiii mici Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Depistarea precoce a bolilor Bolile sistemice determinate de infectiile orale Durerea cronica Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentul psorizisului in placi Motive pentru o viata activa