10 sfaturi pentru prevenirea acneei

Actualizat: 17 Noiembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Acneea este una din problemele cu care ne confruntam din ce in ce mai mult. Poluarea, stresul zilnic si dezechilibrele hormonale isi spun cuvantul si ajungem sa fim agasati de ea nu doar in adolescenta ci si mult dupa ce pubertatea s-a incheiat. Acneea este mult mai mult decat o simpla problema dermatologica, ea influentand foarte mult increderea individului in sine. Tratamentele dermatologice actuale incearca sa controleze aceasta suferinta, insa specialistii fac si cateva recomandari foarte utile in ceea ce priveste prevenirea aparitiei sau agravarii afectiunii. Cele mai importante sunt prezentate in continuare.

Mentinerea curata a fetei

Chiar daca va confruntati sau nu cu probleme ale tenului, este foarte important sa va spalati corect pe fata, pentru a evita agravarea sau aparitia unor neplaceri. Prin spalare se indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii, impuritatile, excesul de sebum si se curata porii. Se recomanda spalarea fetei cu apa calduta, curata. Apa fierbinte poate agresa suplimentar un ten care deja sufera. Specialistii insista sa folositi o lotiune pentru tenul gras sau cu probleme acneice, sapunurile cosmetice (bogate in coloranti si parfumuri) putand face mai mult rau decat bine. Iritatia si inflamatia pot fi agravate daca sapunul dumneavoastra nu se adapteaza nevoilor tenului si nu regleaza secretia de sebum.

Se recomanda evitarea exfolierii agresive mediate de prosop. Poate parea o ideee buna ca tenul proaspat spalat, umed si inmuiat sa fie frecat, dar opriti-va! Nu incercati asta acasa. Nu veti face decat rau. Exista produse dermatocosmetice special destinate acestui scop, produse care au actiune blanda si care nu doar exfoliaza delicat dar si curata. Daca incepeti sa va frecati fata cu prosopul, cu buretele sau cu manusile de corp, leziunile se vor inflama si mai mult. Dupa spalare, fata trebuie stearsa usor, prin miscari de tamponare, folosind intotdeauna un prosop curat. Prosoapele murdare sau utilizate mai mult de cateva zile la rand atrag bacteriile si promoveaza inmultirea lor. Daca ele sunt apoi puse in contact cu fata, rezultatele sunt dezastruoase, mai ales daca tinem seama ca majoritatea formelor de acnee sunt cauzate tocmai de prezenta bacteriilor pe suprafata pielii.

Hidratarea

Daca deja utilizati un tratament antiacneic, probabil ati observat ca este destul de agresiv si ca poate usca foarte mult tenul. Apare astfel senzatia de arsura locala, de mancarime si de disconfort, agravate de exfolierea intensa care apare la nivelul pielii. De aceea, majoritatea gamelor de dermatocosmetice contin, pe langa lotiunea de spalat si lotiune tonificatoare, si o crema hidratanta. Astfel, tenul va fi hranit in profunzime si senzatia de uscaciune se va diminua.

Crema hidratanta potrivita pentru tenul gras, cu probleme ar trebui sa fie sub forma de gel, cat mai usor, care sa nu incarce suplimentar pielea si sa nu astupe porii. Daca tenul este foarte uscat sunt recomandate cremele de consistenta clasica si lotiunile hidratante. Daca insa tenul dumneavoastra are zone grase alternand cu zone foarte uscate, expertii recomanda utilizarea a doua tipuri de produse. Poate fi mai greu,cel putin la inceputul tratamentului, insa este mai bine ca zonele uscate sa primeasca o atentie suplimentara iar produsele dermatocosmetice sa fie cat mai specifice lor. Anterior aplicarii cremei se recomanda hidratarea pielii cu apa din abundenta sau chiar pulverizarea de apa termala, care poate calma iritatia si inflamatia tenului.

Incercarea aplicarii unor produse specifice antiacneice

Exista numeroase produse antiacneice disponibile in farmacii si care nu necesita prescriptie medicala. Farmacistul va poate recomanda unul potrivit nevoilor dumneavoastra. Totusi, pentru un tratament de specialitate cel mai bine este sa va adresati unui dermatolog. Produsele disponibile pe piata includ in compozitia lor un agent antibacterial ce poate avea si efect de uscare a tenului, anume benzoil peroxid, sau acid salicilic, un agent antiinflamator care este foarte eficient si in eliminarea bacteriilor de la suprafata pielii.

Daca preferati sa aplicati inainte produsele din farmacii si apoi sa va adresati medicului, cel mai bine ar fi sa incepeti cu cantitati mici, pentru a urmari reactia pielii dumneavoastra la noul produs incercat. Ulterior, aplicarea produsului poate fi facuta mai frecvent sau mai rar, in functie de felul in care se comporta pielea: daca se exfoliaza, daca se inroseste, daca se deshidrateaza mult inseamna ca produsul trebuie aplicat mai rar. Specialistii recomanda foarte multa atentie pe toata durata aplicarii cremelor sau unguentelor, in special a celor pe baza de benzoil peroxid, deoarece acesta poate fi foarte agresiv cu tenul (compusul poate fi foarte iritant) si poate chiar decolora firele de par sau prosoapele si hainele.

Evitarea incarcarii cu machiaj a tenului

In timpul unei acutizari, cand tenul este foarte inrosit, iar leziunile sunt dureroase, oricat de greu ar fi, specialistii recomanda evitarea aplicarii fondului de ten. Cel mai bine ar fi sa evitati sa iesiti din casa si sa stati cu tratamentul pe fata, decat sa il intrerupeti pentru a va machia. In cazul in care totusi veti aplica fond de ten, pudra sau blush, incercati sa il dati in strat cat mai fin, sa aiba o consistenta cat mai usoara si neaparat sa il indepartati prin demachiere riguroasa la sfarsitul zilei.

Expertii recomanda cosmetice care contin cat mai putini aditivi (coloranti, parfumuri), eventual cele cu consistenta fluida si pe baza de apa si fara uleiuri. Sunt disponibile si o gama variata de fonduri de ten dermatocosmetice, care isi propun sa acopere leziunile si roseata (eritemul), fara a agresa tenul. Cititi cu atentie ingredientele si doar apoi hotarati daca produsul respectiv este adaptat nevoilor tenului dumneavoastra.

Aveti grija ce produse pentru par folositi

Persoanele care sufera de acnee ar trebui sa evite cat mai mult posibil folosirea de produse cosmetice pentru par, in special spray fixativ, geluri, vopseluri. Chiar daca ele sunt puse pe par, foarte usor pot veni in contact cu fata, iritand pielea.
Samponul si balsamul folosit trebuie sa fie cat mai delicat, sa nu contina produse chimice puternice. Parul gras poate sa influenteze la randul sau tenul, de aceea, este bine sa fie spalat cat mai des (la doua zile), mai ales in timpul acutizarilor acneei. Daca aveti parul lung, incercati sa il tineti prins, pentru a nu veni pe fata.

Nu puneti mana pe fata !!!!

Aceasta este una din cele mai importante recomandari, iar specialistii insista foarte mult ca ea sa fie inteleasa. Si pe cat este de importanta, pe atat de greu este respectata. Daca lucrati la birou, nu va sprijinti barbia sau obrajii in maini, daca simtiti ceva pe fata nu puneti repede mana, nu va scarpinati, chiar daca apare o senzatie de prurit. Nu numai ca veti raspandi bacteriile de pe maini pe fata, de pe o parte afectata pe una mai putin lezata, dar veti irita si mai mult tenul, iar eritemul facial va fi mult mai pronuntat.
De asemenea, este foarte important sa nu incercati sa scoateti punctele negre sau cosurile, deoarece nu faceti decat sa stimulati infectia, inflamatia. In plus, vindecarea se va face prin cicatrizare, lasand semne pe fata.

Evitati expunerea prelungita la soare

Ultravioletele pot stimula eritemul si pot prolifera si accentua inflamatia. In plus, foarte multe din produsele antiacneice sunt destul de agresive si pot creste sensibilitatea tenului la soare, deci rezultatele sunt cu atat mai negative. Indiferent daca aveti sau nu acnee, specialistii recomanda aplicarea produselor si cremelor cu factor de protectie solara (minim 20), cu cel putin 20 de minute inainte de iesirea afara.
Daca tenul sufera de acnee, cautati produse non-comedogenice, care nu favorizeaza aparitia unor noi cosuri. Insistam din nou sa cititi cu atentie lista ingredientelor astfel incat sa luati o decizie informata si sa nu aplicati o crema nepotrivita.

Adoptati o dieta riguroasa

Foarte multi experti sunt de parere ca ideea conform careia ciocolata si chipsurile stimuleaza aparitia cosurilor este doar un mit. Chiar si asa, este mult mai bine sa le evitati si sa le inlocuiti cu produse care au demonstrat efecte benefice asupra tenului (si pielii in general). Alimentele bogate in grasimi, produsele de tip fast food si orice alt aliment lipsit de principii nutritive, ar trebui eliminat. Fructele si legumele proaspete, dar si cerealele integrale sunt printre produsele care nu ar trebui sa lipseasca din dieta.

Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete, bogate in special in vitamina A si beta caroten poate stimula sistemul imun, poate ajuta organismul sa faca fata infectiilor si sa se recupereze mai usor, dar promoveaza si sanatatea pielii. Printre cele mai bogate legume si fructe in beta-caroten (forma vegetala a vitaminei A) se numara: morcovii, cartofii, caisele, pepenele galben, spanacul, napii.

Incercati sa aveti o viata cat mai activa

Exercitiile fizice regulate fac bine mintii, corpului dar si pielii, sunt de parere specialistii. Exercitiile reduc nivelul stresului, al anxietatii, si amelioreaza circulatia sangelui prin organism.
Specialistii recomanda ca in timpul exercitiilor sa se evite purtarea de haine stramte, din materiale sintetice, care stimuleaza transpiratia excesiva. De asemenea, ar trebui evitate sepcile, palariile, ochelarii de soare, castile, deoarece si ele stimuleaza transpiratia. Iar aceasta poate avea rezultate devastatoare asupra unui ten cu probleme si acnee, deoarece prolifereaza si stimuleaza inmultirea bacteriana. Dupa sport sau dupa orice activitate care implica transpiratie, fata si intregul corp trebuie spalate imediat.

Relaxati-va!

Expertii sunt de parere ca starea psihica poate sa influenteze sanatatea intregului organism, inclusiv a pielii (considerata cel mai mare organ al nostru). Exista studii care coreleaza gravitatea acneei cu nivelul de stress la care este supus organismul. Exista totusi un cerc vicios in astfel de situatii, caci stresul promoveaza aparitia acneei, iar acneea, la randul ei, streseaza foarte mult individul. Cel mai bine ar fi daca am putea sta si analiza care sunt factorii stresanti din viata noastra si ne-am ocupa de acestia. Gasirea unor metode de a le face fata poate grabi vindecarea si poate stimula regresia acneei.

De retinut!
Desi acneea este considerata o afectiune specifica pubertatii, ea se poate manifesta chiar si la varste mai inaintate. De aceea, specialistii insista ca, indiferent de varsta, trebuie sa avem grija de tenul nostru si sa ii respectam nevoile de hidratarea, tonifiere si chiar tratament. Ori de cate ori apar probleme ale tenului, cel mai bine este sa consultam un medic dermatolog, astfel incat sa evitam agravarea lor. Cu cat tratamentul este instituit mai precoce, cu atat si vindecarea se va produce mai repede si nu vor exista semne.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Pericolele verii pentru piele Mituri despre ingrijirea pielii la barbati Ingrijirea pielii la barbati Rozaceea 7 lucruri pe care medicii dermatologi vor sa le transmita pacientilor Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Ghid de ingrijire a pielii, in functie de tipul de ten Rutina de ingrijire a pielii, esentiala in mentinerea unui ten sanatos si stralucitor Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Invata sa previi cicatricile lasate de acnee Acneea neonatala