Coeficientul de inteligenta al copilului, influentat de varsta parintilor

Publicat: 10 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Copiii ai caror tati sunt in varsta inregistreaza rezultate slabe la testele de inteligenta din timpul copilariei, fata de copiii ai caror mame sunt in etate, care au rezultate foarte bune, potrivit unui studiu al cercetatorilor australieni de la Universitatea din Queensland, informeaza Reuters.

Potrivit cercetatorilor, femeile si barbatii decid sa aiba copiii la o varsta mai inaintata mai ales in tarile dezvoltate.

Alte studii recente au demonstrat ca exista o legatura intre procrearea la o varsta mai inaintata si anumite probleme de sanatate specifice copiilor, precum malformatiile, prezenta cancerului sau probleme neuropsihiatrice precum autismul sau schizofrenia.

Cercetatorii australieni au analizat rezultatele testelor facute de mai mult de 33.000 de copii nascuti in Statele Unite intre 1959 si 1965.
Copiii au fost testati la varsta de opt luni, la patru ani si din nou la sapte ani, testele fiind legate de abilitati senzoriale, de coordonarea ochi-mana, citire, pronuntare a cuvintelor pe litere sau abilitati aritmetice.

Potrivit cercetarii, cu cat tatal este mai in varsta, cu atat mai mici sunt rezultatele copilului la teste, iar cu cat mama este mai in varsta, cu atat mai bune sunt rezultatele.

Cercetatorii sunt de parere ca rezultatele slabe obtinute de copiii ai caror tati sunt in varsta pot fi cauzate de o mutatie genetica.
"Unele studii au aratat ca acest lucru poate fi responsabil de o incidenta crescuta a mutatiilor din spermatozoizilor barbatilor cu o varsta mai inaintata", spun cercetatorii australieni.


Citeste si despre:

Ce este coeficientul de inteligenta (IQ) si cum se masoara? Cum sa sprijiniti copilul cu deficiente de invatare Copilul prematur Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Dezvoltarea psihica la supradotati Cele mai toxice spatii din interiorul casei Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Poftele din sarcina - de la normal la patologic Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Distrofia Musculara Sindromul Asperger 10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical Beneficiile consumului de lapte la copii Expunerea copiilor la fumul de tigara