Tratamentul infertilitatii masculine

Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Metodele terapeutice, rezultatele si prognosticul au evoluat foarte mult in ultimii ani, astfel incat majoritatea pacientilor diagnosticati ca infertili in trecut pot fi acum tratati cu succes (chiar si unii pacienti cu leziuni medulare).

Astfel, in prezent, conceptia unui copil a devenit un lucru realizabil chiar daca fertilitatea pacientilor este indoielnica - atat timp cat acestia sunt dispusi sa urmeze planuri si tehnici mai mult sau mai putin laborioase si sa isi asume costurile acestor programe in totalitate.

Tehnologia are insa, limitele ei, barbatii care nu produc sperma deloc (datorita absentei celulelor spermatogenice) nebeneficiind de un tratament care sa le amelioreze situatia. Specialistii recomanda insa cuplurilor care incearca sa conceapa un copil sa recurga initial la o serie de modificari in ceea ce priveste stilul de viata si apoi, daca acestea nu dau rezultatele dorite, sa apeleze la sfatul unui specialist si apoi la tehnici medicale avansate.

Programarea si monitorizarea actului sexual

Atat hormonii masculini cat si cei feminini au un ritm de eliberare din glandele ce ii formeaza ce variaza de-a lungul zilei, influentand astfel nivelurile sangvine circulante (de exemplu, gonadotropii se elibereaza pulsatil la fiecare 90 de minute). Aceste variatii se inregistreaza in special in cazul femeilor, cand apar de la o zi la alta si de la luna la luna (corespunzator fazelor ciclului menstrual).

Nivelurile hormonilor masculini si activitatea sexuala: concentratia maxima de hormoni masculini este inregistrata dimineata. Exista studii ce au evidentiat faptul ca majoritatea conceptiilor au avut loc in luna octombrie (astfel, aceasta luna este considerata in prezent optima pentru conceperea unui copil).

Fertilitatea si schimbarile sezoniere: diverse studii au demonstrat ca spermograma are rezultate mai bune (calitativ si cantitativ) iarna, comparativ cu vara. In cazul femeilor, fertilitatea este mai ridicata in zilele lungi de vara.

Monitorizarae temperaturii bazale: in vederea stabilirii momentului de aparitie a ovulatiei (si determinarii astfel a perioadei propice fertilizarii), femeia este instruita de medic sa isi determine periodic temperatura (numita temperatura corporala bazala). Temperatura corpului creste in general dupa ovulatie (datorita influentei progesteronului). Dupa analizarea temperaturii timp de cateva luni si dupa familiarizare cu pattern-ul ei, cuplurile pot incepe sa anticipeze ovulatia si sa isi planifice activitatea sexuala conform acesteia. Totusi, nu trebuie sa se respecte un anumit program standard sau un orar fix, deoarece se va instala relativ repede monotonia, iar relatia dintre parteneri va avea de suferit.

Aparatele de monitorizare a nivelurilor hormonilor: exista un dispozitiv special numit detector al fertilitatii ce foloseste un instrument special pentru a detecta nivelul estrogenilor din saliva. Alte dispozitive pot aprecia nivelul hormonilor sexuali in urina (acestea sunt mai putin costisitoare comparativ cu cele pe baza de saliva, insa nu sunt la fel de igienice). Monitorizarea nivelului hormonilor sexuali este utila in determinarea momentului ovulatiei.

Frecventa actului sexual: specialistii inca discuta si incearca sa aprecieze frecventa optima a actului sexual in scopurile conceperii unui copil. Exista pareri conform carora o frecventa mai mare de 2/saptamana nu influenteaza decisiv fertilizarea si ca poate duce chiar la scaderea numarului de spermatozoizi/per ejaculare (ajungandu-se in final la insuficienta spermatica prin consum crescut). Exista insa si studii care afirma contrariul: sexul frecvent, zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, inainte si in timpul ovulatiei, imbunatateste sansele de conceptie. Desi spermatozoizii sunt mai putini numeric, sperma in sine este de mai buna calitate, fiind refacuta foarte des.

Recomandari dietetice

Exista o serie de sfaturi si recomandari alimentare pe care specialistii le fac persoanelor dornice de a concepe copii sanatosi: dieta sa contina cat mai multe fructe si legume proaspete, dar si cereale integrale - acestea aduc organismului vitamine si minerale, insa si fitochimicale, antioxidanti si micronutrienti lipsiti de radicali liberi (radicalii liberi sunt substante chimice care pot afecta calitatea spermatozoizilor, ovulelor si pot chiar sa determine aparitia unor leziuni organice severe la nivelul sistemului reproducator).

Specialistii recomanda:
- consumul de vegetale cat mai colorate, deoarece acestea au un procent mai mare de nutrienti: afine, capsuni, zmeura, ardei gras
- inlocuirea grasimilor animale cu uleiuri monosaturate (ulei de masline)
- consumul de peste si fructe de mare (uleiul de peste are numeroase beneficii pentru fertilitatea masculina). Pestele si preparatele din peste au un continut ridicat de acizi grasi omega 3, demonstrat ca influentand benefic fertilitatea. Femeile sunt sfatuite sa consume aproximativ 350-400 grame de peste/saptamana, insa exista anumite specii de pesti care trebui evitate (datorita continutului ridicat in mercur): peste spada, rechin.
- un aport proteic ce ar trebui sa varieze intre 40-60 grame/zi si sa fie cat mai variat: peste, carne alba, fasole, alune, nuci.

Expertii considera ca anumite vitamine si minerale pot influenta de asemenea, fertilitatea si buna functionare a sistemului reproducator, astfel:
- aportul crescut de antioxidanti, sub forma de vitamina C, E si beta-caroteni pot imbunatati numarul total al spermatozoizilor, precum si motilitatea lor (conform unui studiu publicat in 2005, care a inclus atat aportul dietetic de vitamine cat si cel din suplimente farmaceutice)
- de asemenea, vitaminele C si E pot contribui la repararea eventualelor defecte ale ADN-ului. Conform unui studiu realizat in 2005, barbatii care au primit 1 gram/zi din aceasta combinatie vitaminica au prezentat o imbunatatire remarcabila a anomaliilor genetice ale spermatozoizilor in numai 2 luni
- suplimentele nutritive ce contin L-carnitina si L-acetil carnitin pot ameliora motilitatea spermatozoizilor (fapt sugerat in unele studii clinice)
- suplimentele farmaceutice recomandate pentru a spori fertilitatea ar trebui sa contina minim 400 micrograme acid folic, si sa fie bogate in vitamina B 12. Vitamina A, daca nu este sub forma de beta-caroten ar trebui sa nu depaseasca 770 micrograme (trebuie retinut ca vitamina A din produsele naturale nu este supusa acestei interdictii, putand fi consumata in cantitati cat de mari).

De retinut!

Vitaminele speciale pentru stimularea fertilitatii pot fi mai scumpe decat suplimentele obisnuite si pot fi mai greu de asimilat pentru organism (cauzand uneori disconfort gastric) deoarece contin un procent ridicat de vitamine in stare pura. De aceea, specialistii recomanda consumarea lor inainte de culcare.
Barbatii sunt sfatuiti sa aiba o dieta cat mai bogata in zinc si seleniu, aceste microminerale influentand calitatea spermei. Studii recente au demonstrat ca si deficitele temporare de zinc pot reduce volumul spermei si nivelul de testosteron. Surse optime sunt stridiile, carnea de vita, de pui si fasolea. De asemenea, calciul si vitamina D pot ameliora fertilitatea daca sunt consumate in cantitate de minim 1000mg calciu si 10 micrograme vitamina D in fiecare zi. Fertilitatea barbatilor este influentata si de cantitatea de alcool pe care o consuma - astfel vinul, berea sau lichiorurile consumate zilnic pot reduce nivelul testosteronului, altera spermograma si determina aparitia unui procent ridicat de spermatozoizi cu anomalii morfologice si genetice in ejaculat.

Alte modificari ale stilului de viata

Barbatii care doresc sa isi amelioreze spermograma sunt sfatuiti sa recurga si la alte modificari ale obiceiurilor cotidiene:
- sa evite fumatul si orice tip de droguri (inclusiv medicamente) care pot afecta numarul si calitatea spermatozoizilor sau care pot reduce libidoul si alte caracteristici ale functiei sexuale
- sa piarda din greutate (in cazul in care sunt supraponderali) deoarece tesutul adipos contine enzime ce actioneaza asupra hormonilor androgeni deviindu-i spre estrogeni
- sa se odihneasca destul si sa faca exercitii fizice in mod regulat, insa fara sa exagereze
- sa evite situatiile si factori stresogeni, stresul interferand cu calitatea spermatozoizilor; deocamdata specialistii nu au stabilit cu precizie daca tehnicile de relaxare si reducere a stresului imbunatatesc efectiv fertilitatea, insa acestea pot ajuta cuplurile sa depaseasca mai usor etapele dificile ale indelungatului proces de fertilizare
- desi studiile demonstreaza ca nu exista o corelatie intre pantalonii sau lenjeria intima stransa pe corp si aparitia infertilitatii, se recomanda purtarea hainelor cat mai largi
- pentru a preveni supraincalzirea testiculelor, barbatii sunt sfatuiti sa evite baile si dusurile fierbinti sau saunele (spermatogeneza corecta necesita o temperatura mai scazuta decat cea a corpului).

Pregatirea psihoafectiva

Procesul de conceptie artificiala este un carusel al emotiilor si frustarilor, al succeselor si nereusitelor si nici un specialist nu poate garanta unui cuplu succesul total din primul ciclu de fertilizare. Exista cupluri ce reusesc sa razbata si sa aiba un bebelus perfect sanatos desi sansele si statisticile pareau sa prezica exact contrariul, asa cum exista cupluri ce par fertile conform determinarilor paraclinice, insa nu pot concepe un copil in ciuda insistentelor si eforturilor medicilor. Tratamentele moderne sunt remarcabile, insa nici unul nu poate garanta eficienta rezultatelor. Astfel, stresul prin care trece cuplul este ridicat, atingand nivele paroxistice uneori si de aceea psihologii recomanda acestora o pregatire psihica adecvata inainte de a face acest pas.

Pregatirea pentru un veritabil tumult emotional

Specialistii recomanda cuplurilor ce doresc sa apeleze la diverse tehnici de reproducere asistata:
- sa hotarasca din timp ce fel de procedura le este convenabila, atat din punct de vedere emotional, cat si material si sa incerce sa stabileasca un anumit buget limita; trebuie sa se retina faptul ca astfel de tehnici si metode pot fi foarte scumpe
- sa ia in considerare si alternativele (fie ca este vorba de apelarea la un donator de sperma/ovul, de adoptie sau chiar de a renunta la a mai avea copii); constientizand optiunile avute la dispozitie, cuplul poate fi mai putin stresat de-a lungul acestui proces iar sentimentul de neputinta si neajutorare apare mai rar.

Stapanirea stresului emotional

Gestionarea emotiilor ce apar inevitabil pe parcursul procesului are o importanta aproape la fel de mare ca tratamentul insusi (mai ales daca se tine cont de faptul ca stresul cauzat de astfel de proceduri influenteaza aderenta pacientului la tratament). Procesul de evaluare a fertilitatii este foarte dificil pentru multi dintre barbatii implicati. Un studiu realizat in anul 2003 consemna faptul ca peste 10% din barbatii care au trebuit sa ofere a doua mostra de sperma spre a fi investigata nu au putut sa colecteze proba necesara prin masturbare. Acesti barbati nu au intampinat nici un fel de problema cu prima recoltare, insa dupa ce li s-a cerut o proba aditionala au inceput sa resimta o anxietate crescanda ce a intervenit in final si in desfasurarea actului sexual normal. Exista in prezent un numar mare de studii care au evidentiat o asociere semnificativa intre factorii psihologici (in special anxietate) si insuccesul tratamentului de fertilizare.

La sfarsitul procesului

Dupa ce au trecut printr-un lung proces ce a inclus numeroase determinari si evaluari clinice si paraclinice ale pacientului, starii generale de sanatate, statusului hormonal si analizarea spermei si a ovulelor, cuplul trebuie sa se pregateasca sa faca fata rezultatului - chiar si un rezultat pozitiv influentand major starea emotionala a partenerilor.
Stresul indus de un rezultat negativ - o astfel de situatie poate sa afecteze chiar si cea mai stransa relatie dintre parteneri, si chiar cuplurile care aveau sanse foarte mici de reusita si se asteptau la un asemenea rezultat pot fi serios zdruncinate. De aceea, expertii recomanda partenerilor (atat barbatilor cat si femeilor) ca nu ezite sa ceara un ajutor de specialitate pentru a putea depasi aceste momente.
Stresul indus de testele genetice - datorita faptului ca progresele stiintifice permit analizarea amanuntita a bagajului genetic (atat al partenerilor cat si al produsului de conceptie), parintii trebuie sa fie pregatiti si invatati sa accepte riscurile si nesiguranta cauzata de existenta anomaliilor cromozomiale ce se pot manifesta sau nu, afectand sau interferand cu rezultatele procedurilor de fertilizare
Stresul indus de sarcinile multiple -o sarcina ce se dovedeste a fi multipla asociaza, la randul ei, noi probleme emotionale. Un studiu a evidentiat faptul ca femeile ce au nascut tripleti sufera mai frecvent episoade de depresie, in special daca nu sunt ajutate de cei din jur sa isi creasca copiii (si de tata, in mod particular).
Stresul indus de statutul de parinte -dupa ce copilul se naste, parintii manifesta predispozitie spre stari anxioase si au mai putina incredere in ei comparativ cu parintii ai caror copii au fost conceputi pe cale naturala.


Citeste si despre:

Cauzele infertilitatii masculine Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine Diagnosticul infertilitatii masculine Infertilitatea cuplului Infertilitatea - sterilitatea Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Infertilitatea Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Semne si cauze ale infertilitatii Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Cauze emotionale ale infertilitatii