Androgen

Substanta hormonala produsa de testicule, corticosuprarenale si ovare - stimuleaza dezvoltarea si functiile glandelor genitale masculine. In urina se elimina mai ales ca 17-cetosteroizi. Testosteronul este androgenul cel mai activ, prezent la un nivel de 20 de ori mai mare la barbat decat la femeie. Secretia lui in exces de catre glandele suprarenale sau de catre ovare conduce la femeie la un hirsutism (dezvoltarea excesiva a sistemului pilos) sau la alte manifestari de virilism. La baieti, producerea excesiva a acestor hormoni poate antrena o pubertate precoce.

Utilizare terapeutica
- Androgenii de sinteza sunt utilizati in tratamentul insuficientelor functiei testiculare, a starilor severe de denutritie, a aplaziilor: medulare (disparitia celulelor formatoare ale sangelui in maduva spinarii), a unor cancere neoperabile de san etc. Se pot deosebi androgenii de sinteza virilizanti de cei nevirilizanti. Primii sunt contraindicati la barbatii atinsi de un cancer al prostatei si la femei aflate la varsta fertila. In fapt, ei pot antrena efecte indezirabile ca virilismul si dereglarile de ciclu la femei, pubertatea preeoce la copii, edem, acnee la fat, masculinizarea unui fat de sex feminin. Androgenii de sinteza pot fi administrati pe cale orala, percutana sau parenterala.

Citeste si despre:

Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Steroizii anabolizanti Adenomul de prostata Femeile afectate de virilism dezvolta trasaturi fizice tipic masculine Alopecia la femei Tratamentul cu steroizi anabolizanti Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte Pubertatea intarziata Semne de boala la nivelul organismului Informatii de baza legate de problemele sexuale