Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiTestele de infertilitate se fac pentru a determina cauzele datorita carora un cuplu este infertil.

Testele detecteaza daca problema se afla la nivelul sistemului reproducator masculin, al celui feminin sau al ambelor.

Se pot face o varietate de teste, inclusiv examenul fizic, analiza lichidului seminal, teste de sange si proceduri speciale.

Indicatii


Inainte de a face testele de infertilitate, trebuie incercate alte metode de determinare a fertilitatii pentru a identifica perioada optima in care o femeie poate sa ramana insarcinata. Fertilitatea maxima la femeie este in timpul ovulatiei si cu una sau doua zile inaintea ovulatiei. Unele cupluri isi dau seama ca pur si simplu au ratat zilele cele mai fertile in momentul incercarilor de a concepe. Femeile ar trebui sa tina evidenta ovulatiilor si ciclurilor menstruale. Aceasta evidenta va fi utila personalului medical in luarea deciziei de a face teste de infertilitate.
Decizia de a face teste de infertilitate ar trebui luata in considerare in cazul in care:
- persoana respectiva observa existenta unei probleme fizice, cum ar fi absenta ejacularii (anejacularea) sau a ovulatiei sau tulburari de menstruatie
- pacienta are in istoricul ei medical sarcini pierdute repetate sau boala inflamatorie pelvina
- persoana respectiva in varsta de peste 30 de ani esueaza in incercarile de a concepe timp de 6 luni, fara folosirea metodelor de contraceptie
- persoana respectiva cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani esueaza in incercarile de a concepe timp de un an sau mai mult fara sa foloseasca metode de contraceptie.

Factori de risc


Riscurile depind de testul respectiv. Teste uzuale, cum ar fi analiza spermei (spermograma), testele de sange si ecografia implica mai putine riscuri decat cele invazive, cum ar fi histeroscopia si laparoscopia.

Mod de efectuare


Multe teste de infertilitate, inclusiv examenul fizic, anamneza si testele de sange pot fi facute la cabinetul sau clinica doctorului de catre un obstetrician sau un endocrinolog specializat in probleme de fertilitate. Testele initiale pot fi efectuate de catre internist sau de catre doctorul de familie. La barbati testarea poate fi efectuata de catre medicul urolog. Unele teste se efectueaza in sala de operatie.

Avantaje


Problema care cauzeaza infertilitatea poate fi descoperita si tratata in timpul testarilor;
de exemplu, o trompa uterina infundata poate fi deblocata in timpul efectuarii unei histerosalpingograme.
Uneori testele nu pot identifica o cauza de infertilitate si nu toate problemele de infertilitate pot fi tratate. Tratamentul infertilitatii la barbati inregistreaza mai putine reusite decat in cazul femeilor. Cu toate acestea, un cuplu poate totusi sa procreeze prin intermediul tehnicilor de reproducere asistata destinate tratamentului infertilitatii de cauza masculina si feminina.

Testarea fertilitatii


Anamneza
Atat barbatii cat si femeile sunt supusi anamnezei. In timpul efectuarii anamnezei, doctorul pune intrebari legate de comportamentul sexual (inclusiv metodele contraceptive folosite), eventuala existenta a unor boli cu transmitere sexuala, medicatia utilizata si consumul de cofeina, tutun, alcool si droguri ilegale (cum ar fi marihuana). Evolutia in timp a ciclului menstrual si modelul de aparitie vor fi evaluate. In cazul in care se suspecteaza o boala cu transmitere sexuala, pot fi afectuate teste suplimentare.
Examenul fizic
Atat barbatii cat si femeile sunt supusi acestei examinari. Examenul fizic complet atat al persoanei in cauza cat si al partenerului este efectuat de catre doctor in vederea determinarii starii generale de sanatate si detectarii eventualelor cauze evidente de infertilitate.
Examenul fizic la femeie se efectueaza de obicei intr-un cabinet medical si include examinarea pelvina si testul Papanicolau.
Examenul fizic la barbat se efectueaza de obicei intr-un cabinet medical si presupune si examinarea testiculelor.
Spermograma (analiza spermei)
Acest test se face numai la barbati. Spermograma masoara volumul spermei, numarul de spermatozoizi, forma spermatozoizilor (procentul de spermatozoizi care par a fi normali din punct de vedere al formei), motilitatea spermatozoizilor (masurata de asemenea in procente) si numarul de leucocite prezente in sperma.
Teste de sange sau urina
Aceste teste se efectueaza atat la femei cat si la barbati. Mai multe teste de sange sau urina pot fi efectuate, in functie de cauza suspectata ce sta la baza producerii infertilitatii.
Testele pentru determinarea hormonului luteinizant (LH) si progesteronului pot fi efectuate pe parcursul ciclului menstrual pentru a detecta prezenta sau absenta ovulatiei. Aceste teste se efectueaza la femei. Pentru detectarea producerii ovulatiei sunt disponibile teste pentru determinarea LH-ului urinar, care se pot efectua la domiciliu.
Uneori se monitorizeaza temperatura bazala a corpului la femeie impreuna cu determinarea valorilor hormonului luteinizant pentru a detecta momentul producerii ovulatiei.
Hormonul luteinizant poate fi masurat si la barbat pentru a vedea daca problema sa de infertilitate este produsa de o afectiune a glandei pituitare (hipofiza).
Pentru detectarea problemelor hormonale tiroidiene care pot impiedica aparitia ovulatiei se pot efectua teste pentru evaluarea functiei tiroidiene.
Prolactina, hormon produs de glanda hipofiza, poate fi masurata in cazul in care pacienta prezinta tulburari de menstruatie sau alte probleme care pot afecta ovulatia.
Determinarea ocazionala a hormonului stimulator folicular (FSH) poate fi utilizata pentru evaluarea rezervei ovariene a pacientei (numarul de foliculi din care se dezvolta si se elimina in fiecare luna cate un ovul). Totusi, multi medici pun la indoiala relevanta determinarii FSH-ului pentru evaluarea infertilitatii.
La barbati se poate efectua un test pentru determinarea nivelului de testosteron cu scopul de a afla daca problema de infertiliatate este cauzata de o afectiune la nivelul testiculelor sau la nivelul glandei hipofize. Un nivel mic al testosteronului plasmatic poate fi cauza numarului mic de spermatozoizi determinat in cadrul unei spermograme.
Se pot efectua si teste pentru detectarea bolilor cu transmitere sexuala.
Printre acestea se numara si efectuarea unor teste urinare sau evaluarea unor mostre de tesut de la nivelul colului uterin sau al uretrei.
Testul postcoital
Acest test se face la femei. Testul postcoital analizeaza mucusul cervical dupa un contact sexual pentru a determina daca spermatozoizii sunt vii si capabili de o motilitate normala prin mucus. Acest test trebuie efectuat cu o zi inainte sau chiar in ziua ovulatiei. Doctorii contesteaza relevanta testului postcoital. Nu este un bun indicator al fertilitatii si adesea nu se efectueaza.
Monitorizarea la domiciliu
Se face numai de catre femei. Pentru a detecta momentul producerii ovulatiei sunt disponibile teste pentru determinarea LH-ului urinar la domiciliu. Uneori se monitorizeaza temperatura bazala a corpului o data cu determinarea nivelului hormonului luteinizant pentru a detecta momentul ovulatiei.

Teste suplimentare


In cazul in care histerosalpingograma, laparoscopia sau biopsia endometriala nu evidentiaza o cauza a infertilitatii sau daca tratamentul infertilitatii a esuat, unul sau mai multe dintre testele urmatoare sunt uneori efectuate:
Ecografia la barbati
Ecografia utilizeaza unde acustice pentru a forma o imagine a structurilor din interiorul corpului. Poate fi efectuata pentru a vedea daca o anumita afectiune la nivel testicular impiedica formarea si eliberarea normala a spermei.
Ecografia la femei poate fi efectuata pentru detectarea tumorilor fibroide (fibroame) la nivel uterin sau a chistelor ovariene.
Teste pentru detectarea anticorpilor plasmatici. Se fac atat la femei cat si la barbati. Aceste teste se pot face pentru detectarea anticorpilor antispermatici in sange, sperma sau secretiile vaginale. Doctorii contesta relevanta testelor de detectare a anticorpilor pentru determinarea cauzelor infertilitatii.
Histeroscopia
Se efectueaza la femei. Reprezinta examinarea mucoasei uterine folosind o camera video minuscula inserata prin vagin si colul uterin pana la nivelul uterului (endometru). Histeroscopia este utila pentru diagnosticul afectiunilor endometriale. Poate fi de asemenea utilizata pentru indepartarea excrescentelor anormale sau pentru prelevarea mostrelor de tesut (biopsie).
Cariotipul (analiza cromozomiala) sau testul genetic
Se efectueza atat la femei cat si la barbati. Cariotipul este o analiza de sange care examineaza structura materialului genetic (cromozomii) de la nivel celular pentru detectarea eventualelor anomalii. Unele anomalii genetice interfera cu procesele necesare conceptiei. Testele genetice se pot efectua in scopul determinarii cauzelor infertilitatii.
Biopsia testiculara
Se efectueaza la barbati. Rareori, se poate efectua o biopsia testiculara pentru a evalua productia de sperma de la nivel testicular.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8

Citeste si despre:

Infertilitatea masculina - metode terapeutice Infertilitatea cuplului Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Diagnosticul infertilitatii masculine Infertilitatea - sterilitatea Tratamentul infertilitatii masculine Ai primit diagnostic de endometrioza? Ce poti face? Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata: cauze, simptome, variante de tratament Infertilitatea la barbati - generalitati Infertilitatea masculina Calcul perioada fertila Impactul pe care varsta il are asupra fertilitatii Cat de relevante sunt testele medicale facute acasa Testul de stres la efort
Cere sfatul medicului ×